Hvem anbefalede skolenedlukning? Minister vil ikke svare

FORTROLIGT: Var der én eneste myndighed, der anbefalede regeringen at lukke skoler og daginstitutioner tilbage marts? Svaret hører ikke Folketinget eller offentligheden til, mener sundhedsminister Magnus Heunicke.

Andreas Wind

Da coronaen ramte Danmark tilbage i marts, valgte regeringen at lukke ned for skoler og daginstitutioner.

Baggrunden for den beslutning optager i sagens natur flere politikere i Folketinget, og derfor var sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd fredag om det tema.

Sundhedsudvalget blev dog ikke klogere på nogle helt centrale spørgsmål. Ministeren ville nemlig ikke svare på, om én eneste myndighed anbefalede regeringen at lukke ned for skoler og daginstitutioner tilbage i marts.

”Jeg kommer ikke til at gå ind i de detaljer,” sagde sundhedsministeren.

Et fortrolig rum
Heunicke mener, at når regeringen og myndighederne drøfter, hvad der skal gøres for at bekæmpe smitten, er det ikke et rum, Folketingets politikere eller offentligheden skal med ind i. Heller ikke efter, at beslutningen er truffet.

Derfor ville ministeren heller ikke svare på, om han var bekendt med den mail, som Sundhedsstyrelsens Søren Brostrøm sendte til departementchef i Sundhedsministeriet, Per Okkels, tilbage i marts, hvor Brostrøm skriver, at styrelsen, når det kom til nedlukningen af skoler og daginstitutioner, ikke ” udfra sundhedsfaglige grunde kan anbefale et sådant tiltag i den nuværende situation”, som B.T. kunne afsløre i juli.

Sundhedsudvalget ville vide, om ministeren var bekendt med den mail inden afsløringen i B.T., og om den blev videresendt til ham:

”Det rum med diskussionen, anbefalingen, vurderingerne og justeringerne er et rum, som har at gøre med interne beslutningsprocesser, og af principielle grunde mener jeg ikke, det ville være klogt eller rigtigt at komme ind på dem,” sagde ministeren.

’Skandale’
DF’s Peter Skaarup var langt fra tilfreds med den tilgang. Han mener, det udfordrer forholdet mellem regeringen og Folketinget:

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00