Hvem er de nye stemmeslugere i Venstre? Eksperter giver fem bud på Ellemanns udfordringer og muligheder

Stribevis af partiprofiler har vendt Venstre ryggen i løbet af valgperioden. Hvem skal nu løfte partiet, og hvad er de største udfordringer, når der skal findes nye talenter? Det giver tre politiske kommentatorer deres bud på.

Hvem skal være Venstres klimastemme efter Tommy Ahlers' exit?
Hvem skal være Venstres klimastemme efter Tommy Ahlers' exit?Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Med Tommy Ahlers’ farvel til Venstre har partiet taget afsked med endnu én populær kandidat.

Tilbage står spørgsmålet, hvem det er, der skal sikre, at partiet ikke får en syngende lussing af vælgerne til næste folketingsvalg.

Ifølge Altingets seneste vægtede snit af målinger står Venstre til at få 12,8 procent af stemmerne ved et folketingsvalg. Det er mere end 10 procentpoint under partiets valgresultat i 2019, som lød på 23,4 procent.

Siden valget har Venstre taget afsked med ikke blot Tommy Ahlers, der sikrede mere end 26.420 personlige stemmer og var partiets tredjestørste stemmesluger. Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg, som indtog førstepladsen og andenpladsen med henholdsvis 40.745 og 28.420 personlige kryds, er også fortid i folketingsgruppen.

Hvilke udfordringer efterlades V-formand Jakob Ellemann-Jensen med efter den seneste afsked? Hvordan findes de nye stemmeslugere, som skal trække partiets opbakning opad, og kan der skimtes muligheder i horisonten? De to politiske kommentatorer Jarl Cordua og Lars Trier Mogensen samt Altingets politiske analytiker Esben Schjørring giver deres bud.

Først og fremmest er Venstre nu efterladt med den udfordring, at der skal findes en i folketingsgruppen til at overtage klimafaklen fra Tommy Ahlers.

Alle tre kommentatorer er enige i, at der ikke findes en oplagt arvtager til at gå i front på dagsordenen, som Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har understreget flere gange, er vigtig for partiet.

”Det kommer nok til at være en dagsorden, som Jakob Ellemann-Jensen selv ville skulle løfte. Det er klart, at det er en mere sårbar og udsat position for ham forstået på den måde, at der flere modsatrettede krav fra landbruget og dele af Venstre, som Jakob Ellemann-Jensen i højere grad risikerer at skulle lægge sig ud med direkte,” siger Lars Trier Mogensen og tilføjer:

”Han har brug for, at der er nogle løjtnanter. Nogen i andet led, der kan tage nogle af de kampe.”

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00