Kommentar af 
David Trads

Hvis Trump & Co vinder midtvejsvalget, er hele verdens sikkerhed truet

Hvis republikanerne vinder midtvejsvalget tirsdag, maksimerer det Trumps chancer for comeback i 2024. Og med Trump tilbage i Det Hvide Hus vil Vesten blive voldsomt udfordret.

Selvom Donald Trump ikke er på stemmesedlen til tirsdagens midtvejsvalg i USA, er hans tilstedeværelse – ofte fysisk ved valgmøder, hele tiden mentalt hos nærmest alle – altoverskyggende, skriver David Trads. 
Selvom Donald Trump ikke er på stemmesedlen til tirsdagens midtvejsvalg i USA, er hans tilstedeværelse – ofte fysisk ved valgmøder, hele tiden mentalt hos nærmest alle – altoverskyggende, skriver David Trads. Foto: Gaelen Morse/Reuters/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ja, jeg lyder alarmistisk, men her er min frygt før dagens midtvejsvalg i Amerika:

Hvis Republikanerne, som i dag er reduceret til at være en personkult for vanvittige Donald Trump, vinder, så vil USA’s demokrati være truet – og hvis det sker, så vil Vesten, som vi kender det, begynde at falde fra hinanden.

Hvorfor så dramatisk?

Fordi virkeligheden er, at Amerika bevæger sig fra at være den ’skinnende by på toppen af bakken’, som de første europæiske pionerer fra Den Gamle Verden berømt ikonserede Den Nye Verden som, til nu at være en sørgelig skygge af sig selv.

Et samfund i opløsning; et land uden sammenhængskraft; en nation af uforenede stater; et demokrati, som er i færd med at begå selvmord.

Man kan simpelthen ikke underkende, hvilke grundstød Donald Trump har givet det længst eksisterende demokrati på kloden med sin bizarre, narcissistiske og løgnagtige adfærd: 

Fra hans falske påstand om, at han vandt valget i 2020, over hans flammende hadfyldte tale til sine gale disciple, der førte til kupforsøget mod Kongressen 6. januar 2021, og hans afvisning af at deltage i ceremonien, da Joe Biden blev indsat, og helt frem til nu, hvor han dag ud og da ind leverer det ene mere skøre udsagn efter det andet foran titusinder af tilhørere.

Trump er, som Bob Woodward, manden bag Watergate-afsløringerne og siden forfatter til fremragende bøger om adskillige præsident, netop har sagt, simpelthen ’en klar og akut trussel’ mod sit eget lands sikkerhed. Trump, som har en næsegrus beundring for autoritære ledere som tyrkiske Erdogan, kinesiske Xi og russiske Putin, foragter demokratiet.

Den hadefulde retorik, som han dagligt har spyet ud over amerikanerne – og alle os andre – siden han meldte sig som præsidentkandidat i 2015, har fået enorme konsekvenser. Måling på måling viser, at halvdelen af amerikanerne både frygter for demokratiets fremtid og tror på, at der vil komme en borgerkrig i nationen inden for en overskuelig fremtid. Halvdelen!

Når amerikanerne i dag går til valg, handler det vitterligt om demokratiets fremtid.

David Trads

Men, tænker du måske…Trump er jo ikke på stemmesedlen ved tirsdagens midtvejsvalg? Det er både korrekt og forkert. Sandt er det naturligvis, at han ikke stiller op til noget embede i dag, men forkert er det alligevel at påstå, at han ikke er på valg. Hans tilstedeværelse – ofte fysisk ved valgmøder, hele tiden mentalt hos nærmest alle – er altoverskyggende.

Over 300 af de republikanske kandidater er såkaldte ’election deniers’ – altså politikere, som mener, at Bidens sejr i 2020 var udtryk for fup og svindel. Det er naturligvis gak-gak, men ikke desto mindre er det virkeligheden. I nogle af de afgørende valg til Senatet – eksempelvis i Ohio, Pennsylvania og Georgia – har Trump håndplukket sit partis kandidater. Ingen af dem vil offentligt og utvetydigt anerkende 2020-valget.

Læg dertil valg rundt omkring i USA’s delstater, hvor der under radaren for de fleste foregår vildt afgørende lokale valg – nemlig til delstaternes ’secretary of state’, en slags lokal ’statsminister’ eller ’indenrigsminister’. Den slags valg plejer ikke at interesse mange uden for staten, men denne gang er de i fuld fokus i hele det enorme land:

Det er nemlig den, der er ’secretary of state’, som er ansvarlig for afholdelse af valg – alt fra udstedelse af valgkort over valghandlingen og stemmeoptællingen til den endelige godkendelse af resultatet. Engang en formalitet. I dag en politisk kampplads uden lige.

Som alle i dag ved, forsøgte Trump på alle måder at omgøre sit enorme nederlag i 2020 ved at presse lokale valgtilforordnede og gå rettens vej. Intet af det lykkedes. Men…Trump & Co forstod, at de kunne maksimere chancen for et comeback i 2024 ved at få kontrol over selve valghandlingen. Det er meget muligt, at det lykkes i dag. Det er meget skræmmende.

Lige nu er det amerikanske demokrati ’glidende’ ved at bevæge sig ud over rampen. Midtvejsvalget kan skubbe det yderlige ud mod afgrunden.

David Trads

Hvis det både lykkes for Republikanerne at erobre kontrol med Repræsentanternes Hus, hvilket er overvejende sandsynligt, og med Senatet, hvilket er fifty-fifty, og, måske allervigtigst, med delstaternes fremtidige valghandlinger, hvilket er helt åbent, så er kimen lagt til noget, som den ene amerikanske forfatningsekspert efter den anden offentligt taler om i disse uger:

Et kup i slow-motion.

Trump har i de forløbne døgn koketteret med, at han i midten af november – formentlig 15. november i Mar-a-Lago, hans ressort i Florida – vil meddele, at han agter at genopstille som præsidentkandidat. Gør han det, er han storfavorit til at få sit parti nominering – og…hans chancer for at vinde præsidentvalget i 2024, enten legitimt eller illegitimt, vil være høje.

Her i Europa – og ikke mindst her i Danmark – bør vi ryste i bukserne over den udsigt. Med Trump tilbage i Det Hvide Hus vil Vesten, som vi har kendt den, blive voldsomt, voldsomt udfordret. Alt internationalt samarbejde – allervigtigst, selvsagt, NATO-alliancen – vil blive stresset endnu mere end under hans første kaotiske embedsperiode.

I den fremragende ’Last Best Hope’, skrevet af George Packer fra The Atlantic, stiller forfatteren en afgørende spørgsmål, som er isnende præcist i al sin enkelthed:

”Fraværet af at kunne forestille sig, hvor slemt det kan blive, var, og er, Trumps største fordel. Trump burde lære os at gennemtænke alle scenarier. Også de værste. Jeg prøver at forestille mig, at det amerikanske demokrati dør.”

Læs også

Det er naturlig en tragisk tanke, som Packer formulerer. Det er desværre også en tanke, vi alle er nødt til at tænke til ende. Når amerikanerne i dag går til valg, handler det vitterligt om demokratiets fremtid. Hvis Trump & Co vinder, er hele verdens sikkerhed truet.

Jeg kommer hele tiden til at tænke på en berømt dialog mellem to af hovedpersonerne i ’The Sun Also Rises’ af Ernest Hemingway:

”Hvordan gik du bankerot,” spørger Bill.

”På to måder,” siger Mike, ”først glidende, så pludseligt.”

Lige nu er det amerikanske demokrati ’glidende’ ved at bevæge sig ud over rampen. Midtvejsvalget kan skubbe det yderlige ud mod afgrunden. Det er den amerikanske tragedie. 

David Trads er aktuel med bogen ’På jagt efter Amerikas Sjæl – er der håb for Guds eget land.’

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

0:000:00