I Odense tages borgere med på råd forud for svære velfærdsvalg

INDDRAGELSE: I Odense har politikerne nu bedt både eksperter og borgere om at komme med idéer til, hvordan kommunen kan sikre velfærden frem mod 2030. Professor forudser en helt ny form for demokratisk samspil.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), er sammen med sit byråd gået nye veje for at finde løsninger på lokale velfærdsudfordringer.
Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), er sammen med sit byråd gået nye veje for at finde løsninger på lokale velfærdsudfordringer.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kim Rosenkilde

Hvis den danske velfærdsmodel skal fremtidssikres, er der behov for at gå helt nye veje.

Fremover skal borgerne ikke længere betragte sig selv som kunder i velfærdsbutikken. De skal i højere grad selv bidrage til at skabe bedre livsvilkår, tage ansvar for svære politiske prioriteringer og udvikle nye idéer.

Det er et af budskaberne fra en lille håndfuld af landets skarpeste velfærdseksperter, skriver Mandag Morgen i et tema om fremtidens kommunale velfærd.

Eksperterne har brugt tre måneder på at kulegrave Odenses økonomi og største udfordringer for velfærden. Samtidig er de kommet med bud på løsninger til at sikre velfærden frem mod 2030, som andre af landets kommuner kan lære af.  

En af eksperterne er professor i kommunaløkonomi Kurt Houlberg fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

"Odense har kickstartet en demokratisk samtale om velfærden og dens udfordringer. De inddrager borgerne i større skala, end jeg har set andre steder. Det tror jeg er en god idé, for det her handler også om, hvad man som borger forventer og har af forestillinger om, hvad velfærdsstaten kan levere," siger Kurt Houlberg.

{{toplink}}
Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Ekspertråd og borgermøder
Den lille ekspertgruppe blev sat på opgaven af Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), og de øvrige politikere i byrådet.

De har ligesom kollegerne i alle andre af landets kommuner længe kigget ind i en fremtid med et stigende antal børn og ældre, mangel på velfærdsmedarbejdere og udgifter, der svulmer op de kommende år.

0:000:00