I tal: Danske unge er topmotiverede for at arbejde frivilligt

MOTIVATION: Knap fire ud af ti danske unge deltager i frivilligt arbejde, og endnu flere ville arbejde frivilligt, hvis de blev opfordret til det. De unge engagerer sig, fordi de gerne vil hjælpe andre og gøre en forskel.

<br>Teenagere er den gruppe blandt de unge, hvor den største andel arbejder frivilligt, og lidt flere unge kvinder end unge mænd engagerer sig i frivilligt arbejde.<br>

Teenagere er den gruppe blandt de unge, hvor den største andel arbejder frivilligt, og lidt flere unge kvinder end unge mænd engagerer sig i frivilligt arbejde.
Foto: Colourbox
Julie Hjerl Hansen

De danske unge ligger sammen med irske unge helt i top blandt europæiske unge, når det gælder frivilligt engagement. Blandt de europæiske unge var det således de danske og irske unge, som i højest grad svarede, at de havde arbejdet frivilligt i løbet af det seneste år. Det fremgår af en Europabarometerundersøgelse fra september 2017.

Teenagere er mest aktive blandt de unge
Ifølge 2018-tal fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde deltager næsten 4 ud af 10 unge i alderen 16-29 år i frivilligt arbejde.

37 procent af de unge svarer således, at de har arbejdet frivilligt de seneste 12 måneder, mens tallet for befolkningen generelt er 39 procent. Især ældre over 70 år engagerer sig meget i frivilligt arbejde, og de er med til at hive gennemsnittet for hele befolkningen op.

Tallene fra CFSA’s frivilligrapport 2016-2018 viser desuden, at knap hver tredje ung er frivillig i flere sammenhænge.

 

Blandt de unge tyder tallene på, at teenagerne er mest aktive. Hele 41 procent af de 16-19-årige er således frivillige. Blandt de 20-24-årige er andelen 37 procent, mens 34 procent af de 25-29-årige er engageret i frivilligt arbejde. Tallene kan bruges som et fingerpeg, men på grund af måden, data er indsamlet på, er der ikke garanti for, at tallene for underkategorierne 16-19-årige, 20-24-årige og 25-29-årige er repræsentative.

Endnu flere unge vil gerne være frivillige
63 procent af de unge har ikke arbejdet frivilligt det seneste år, men mange i den gruppe kunne faktisk godt tænke sig at engagere sig i frivilligt arbejde, hvis de blev opfordret til det.

43 procent af de 16-29-årige, som enten aldrig har været frivillige, eller som ikke har været det i løbet af de seneste 12 måneder, svarer, at de godt kunne tænke sig at blive frivillige, hvis de blev spurgt. Andelen blandt de unge er noget højere end i den generelle befolkning. Her svarer 36 procent af alle ikke-frivillige, at de godt kunne tænke sig at blive frivillige, hvis de blev spurgt, og andelen – og dermed potentialet for nye frivillige – falder med alderen.

Kendetegn ved de unge frivillige
Flere unge kvinder end unge mænd arbejder frivilligt. 39 procent af de unge kvinder i alderen 16-29 år har således udført frivilligt arbejde de seneste 12 måneder, mens andelen er 35 procent af de unge mænd i samme aldersgruppe. Det viser tal fra CFSA’s rapport: Tal om det frivillige Danmark. Frivilligrapport 2016-2018.

I snit bruger de unge omtrent lige så mange timer på frivilligt arbejde som resten af befolkningen. Der er imidlertid stor forskel på, hvor mange timers frivilligt arbejde om måneden de forskellige aldersgrupper af unge arbejder frivilligt. Teenagerne lægger således markant færre timers frivilligt arbejde om måneden end de 20-24-årige:

 

Unge i alderen 20-24 år bruger sammen med de ældste på over 70 år allermest tid på frivilligt arbejde.

Vigtigste årsager til at unge engagerer sig i frivilligt arbejde
De unge engagerer sig i frivilligt arbejde, fordi de gerne vil hjælpe andre og gøre en forskel, have det sjovt og udvikle sig personligt. At styrke CV’et og øge jobmulighederne kommer først ind på en syvendeplads over motiverne til, at unge engagerer sig i frivilligt arbejde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00