Debat

Ida Auken: Trump kan blive den største taber

DEBAT: USA's udtræden af klimaaftalen kan styrke Kinas ambitioner om globalt lederskab - og ende med, kan man håbe, at blive værst for præsident Trump selv.

TABER: Hvis man er positivt indstillet, kan man håbe, det bliver Donald Trump selv, der ender med at blive hårdest ramt af en amerikansk udtræden af klimaaftalen, skriver Ida Auken.
TABER: Hvis man er positivt indstillet, kan man håbe, det bliver Donald Trump selv, der ender med at blive hårdest ramt af en amerikansk udtræden af klimaaftalen, skriver Ida Auken.Foto: Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ida Auken
Medlem af Folketinget for Radikale Venstre

”Det er det dummeste, jeg har hørt”. Sådan cirka reagerede Donald Trump, da hans forgænger Barack Obama i 2015 skrev under på Paris-aftalen og kaldte klimaforandringerne den største trussel i vores tid.

Trump lovede flere gange i valgkampen, at han ville trække USA ud af Paris-aftalen. Og i virkeligheden er det, der undrer mig mest, at Trump ikke har trukket USA ud endnu.

Derfor kan vi ikke sige med sikkerhed, hvad præsidentens kryptiske tweet om, at han vil meddele sin beslutning i løbet af et par dage, reelt betyder. Det kan også betyde, at man finder en blød mellemvej, hvor USA bliver i aftalen, men sænker sine målsætninger. Det tager i øvrigt tre år at komme ud af Paris-aftalen – og så er der ikke længe til et valg.

Hører man til dem, der er optaget af sine børns fremtid – og det gør de fleste af os nok – så kan man glæde sig over, at sol- og vindenergi definitivt har knækket nakken på kul.

Ida Auken

Stor modstand internt
Der har været rygter om USA's udtræden længe, og til de samme rygter har hørt, at der internt i administrationen og langt ind i det republikanske parti er meget kraftige advarsler mod at trække sig ud af Paris-aftalen.

USA’s udenrigsminister, Rex Tillerson, der tidligere var direktør for olieselskabet Exxon Mobile, har anerkendt klimaforandringerne som en seriøs risiko. Og sammen med mange udenrigspolitiske rådgivere vil han formentlig være en af dem, der fraråder Trump at træde ud. Både fordi det vil skade USA's troværdighed voldsomt udadtil, men også fordi amerikanske virksomheder, der lever af eksport, kan blive hårdt ramt.

Kulindustrien i USA har stadig stærke interesser i at holde USA's kulkraftværker i gang, men det er ikke længere en stor magtfuld industri. Et "fun fact" er, at der arbejder flere mennesker på fastfoodkæden Arby’s end i hele den samlede amerikanske kulindustri.

Klimaaftalen
Det vil naturligvis være et tilbageskridt for verdens kamp mod klimaforandringer, hvis en stor spiller som USA trækker sig ud. USA er verdens største økonomi og den anden største udleder af CO2.

Heldigvis er der intet, der tyder på, at Kina, der nu er verdens største CO2-udleder, kommer til at løbe fra deres løfter. De ser måske endda USA's opførsel som en mulighed for selv at blive den reelle leder i verden.

Det har heller ikke vrimlet med trusler fra andre lande om, at hvis USA trækker sig ud, så vil de også gøre det. Her følger verdens udviklingslande Kina. Og vi vil formentlig højst se lande som Rusland og Saudi Arabien følge efter Trump.

Hvad med den grønne energi?
Hører man til dem, der er optaget af sine børns fremtid – og det gør de fleste af os nok – så kan man glæde sig over, at sol- og vindenergi definitivt har knækket nakken på kul. Det er langt billigere i stort set alle amerikanske stater at investere i grøn energi frem for kul. Og vi må forvente, at mange stater forsætter deres grønne omstilling ufortrødent, uanset hvad Trump gør. Californien har netop lavet en klimaaftale med Sverige. Danmark kunne jo passende svare Trump med at gøre noget lignende.

Billigt skal han i hvert fald ikke slippe, hvis han gør alvor ud af at trække USA ud af klimaaftalen. Sådan tror jeg, mange har det. Min vurdering er, at det her bliver værst for USA. Og hvis vi er heldige, ender det med at blive værst for Donald Trump, der har størstedelen af befolkningen imod sig på denne her sag. 

[email protected]

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00