Indkøbschef: Forsvarets indkøb bliver mere risikable

INTERVIEW: En ny indkøbspolitik gør det lettere for små danske virksomheder at blive leverandører til Forsvaret. Men den øger også risikoen for Forsvaret, erkender chefen for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), generalløjtnant Flemming Lentfer.
Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), generalløjtnant Flemming Lentfer.Foto: Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse
Andreas Krog

Forsvaret kommer i fremtiden til at påtage sig en større risiko, når der skal indkøbes våben, ammunition, udrustning og materiel. Det bliver konsekvensen af en ny indkøbspolitik, som Forsvaret er begyndt at agere efter. Det erkender chefen for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), generalløjtnant Flemming Lentfer.

"Man kan godt sige, at vi nu påtager os en eller anden grad af større risiko. På den anden side har vi også heldigvis relativt få eksempler på, at noget er kørt i hegnet på sådan en måde, at man kan tilskrive det, at man ikke på forhånd havde fået afklaret risikoen omkring, at man kunne ende med at stå med noget, der var dårligt fabrikeret eller på anden måde noget skrammel," siger Flemming Lentfer.

Den øgede risiko opstår, fordi Forsvaret vil gøre det nemmere for små og mellemstore danske virksomheder at deltage i de udbud, som FMI hvert år gennemfører. Derfor har man blandt andet lempet på tidligere tiders strikse krav om, at byderne skulle kunne bevise, at de havde lavet et tilsvarende produkt inden for de seneste ganske få år. Typisk tre til fem år på mindre indkøb og ti år på større projekter.

Referencer bruges stadig, men der er ikke længere en fast bagkant. Det skal gerne gøre det lettere for virksomheder, der eksempelvis bygger skibe, men ikke lige fornylig har bygget den slags skib, som Forsvaret efterspørger i et udbud. Desuden kan referencerne suppleres med vareprøver.

Vi vil gerne have mere konkurrence mellem de små og mellemstore virksomheder og de store virksomheder. For på nogle områder er de små og mellemstore virksomheder indimellem mere agile, end de store er. 

Flemming Lentfer
Generalløjtnant, Chef for Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

FMI lemper også nogle af de økonomiske krav. Det handler blandt andet om bankgarantier og solvenskrav.

"Det er enormt sjældent, at vi står i den situation, at en konkurs eller andet betyder, at leverancen ikke kan gennemføres af årsager, som kunne være fanget med bankgarantier," pointerer Flemming Lentfer.

Konkret afvejning
En tredje ting, der skrues på, er det sprog, som udbudsmaterialet udarbejdes på, og det sprog, som virksomhedernes tilbud skal være på, når de afleverer det.

For fem til seks år siden besluttede FMI, at man ville have mere konkurrence om udbuddene. Derfor gennemførte man alle udbud på engelsk.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00