Ingeniører og arkitekter glæder sig over planer for "nyt europæisk Bauhaus"

LANCERING: Vi starter i lyttetilstand, lød det, da EU-Kommissionen mandag præsenterede de næste skridt i etableringen af et ”nyt europæisk Bauhaus”. Danske branchefolk er begejstrede over konceptet. 

Det nye europæiske Bauhaus skal "understøtte, facilitere og accelerere den grønne omstilling ved at kombinere bæredygtighed og æstestik," sagde kommissær Mariya Gabriel mandag. 
Det nye europæiske Bauhaus skal "understøtte, facilitere og accelerere den grønne omstilling ved at kombinere bæredygtighed og æstestik," sagde kommissær Mariya Gabriel mandag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

I de første årtier af det sidste århundrede skabte det tyske Staatliches Bauhaus en ny og mere funktionelt orienteret strømning inden for design og arkitektur, der siden spredte sig over hele kloden.

Nu skal en EU-initieret udgave af den hedengangne designskole bidrage til, at europæisk arkitektur kan bidrage til at løse nogle af nutidens største udfordringer såsom klimakrisen.

"Det handler om at blande bæredygtighed og stil for at bringe den Europæiske Grønne Pagt tættere på folks bevidsthed og hjem,” sagde Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, da de videre skridt i projektet blev præsenteret mandag.

Planerne om det nye europæiske Bauhaus blev oprindeligt lanceret af von der Leyen i efteråret, men mandag formiddag gav to af hendes kommissærkollegaer det egentlig startskud til projektets første af i alt tre faser.

Vi er ved at overveje, hvordan vi kan bidrage til at samle tropperne og sende et dansk bud. Men det er klart, at det er en øvelse, der kræver, at man mobiliserer alle relevante parter i et setup, der kan arbejde med det her

Anders Ladefoged
Chef for europapolitik i DI

”Vores ambition med det Nye europæiske Bauhaus er at danne de innovative rammer, der kan understøtte, facilitere og accelerere den grønne omstilling ved at kombinere bæredygtighed og æstestik,” sagde Mariya Gabriel, der er kommissær for innovation, forskning, kultur, uddannelse og ungdom.

”Ægte kreativitet”
I den første fase, der skal vare indtil efteråret, vil Europa-Kommissionen først tage imod indspark til projektet gennem en ny hjemmeside, der er lanceret til formålet.

Her opfordres alt fra virksomheder til designere, kunstnere, forskere og almindelige borgere til at dele deres indspark til projektet såsom eksempler på det gode byggeri, visioner eller udfordringer, som det nye Bauhaus skal tage sig af. 

"Vi går ganske enkelt i et "lyttetilstand" for at definere konceptet sammen med alle interesserede parter," sagde Mariya Gabriel. 

Det er et lille nybrud, at EU på den måde lader det være op til eksperter og den bredere befolkning at danne rammerne for et nyt projekt, forklarede kommissær for samhørighed og samskabelse, Elisa Ferreira, ved præsentationen.

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00