Debat

Borgmester: Udligningsforslag er en massakre på integrationsindsatsen

DEBAT: Med den nye udligningsaftale står Ishøj Kommune til at miste 54 millioner kroner om året – det kommer til at gå hårdt ud over integrationsindsatsen, skriver Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S).

Ole Bjørstorp, borgmester, Ishøj Kommune.
Ole Bjørstorp, borgmester, Ishøj Kommune.Foto: pressefoto
Jenny Emilie Bendix Becker
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ole Bjørstorp (S)
Borgmester, Ishøj Kommune

Regeringen forhandler lige nu om en model for den fremtidige landsudligning, som konkret vil medføre, at Ishøj vil miste op til 54 millioner kroner om året i kommunal udligning.
Dermed vil Ishøj blive hårdest ramt af alle kommuner.

Ren massakre
Det skyldes primært halveringen i landsudligningens tilskud til udlændinge fra ikke-vestlige lande – den såkaldte udlændinge-udligningsordning. Derfor er vi er nødt til at se kommunal udligning og integration i en sammenhæng. Med en andel på 33 procent af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere i Ishøj Kommune kan det ikke undgå at ramme hårdt, uanset hvor Ishøj Byråd bliver nødt til at spare. Det bliver en ren massakre. 

Kommunerne bærer byrden
Det er regeringen, der bestemmer, hvem og hvor mange der må komme ind i landet, mens vi, som kommuner, har integrationsbyrden.
Ishøj har i årtier båret en stor byrde.
Hvorfor skal Ishøj pludselig straffes for skiftende regeringers fejlslagne integrationspolitik, som har resulteret i en mildest talt ulige fordeling af integrationsbyrden mellem landets kommuner? 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Til trods for, at vi i Ishøj har den suverænt største andel af indvandrere og efterkommere i landet, er ingen af vores boligområder på ghettolisten, og jeg vil gerne kvittere for, at regeringen i sit nye ghetto-udspil giver os flere af de værktøjer, vi i Ishøj i årevis, med succes, har gjort brug af for ikke at havne på ghettolisten. 

Ikke gratis
Regeringen har blandt andet i sit ghetto-udspil bebudet, at man vil tvinge forældre til at sende deres børn i dagtilbud. I Ishøj går stort set alle tosprogede børn i en af kommunens daginstitutioner, selv om det ikke er normen blandt de 112 forskellige nationaliteter, som bor i Ishøj. Helt uden tvang i øvrigt. Det skyldes opsøgende arbejde fra blandt andet vores sprogkorps. 

Hvorfor skal Ishøj pludselig straffes for skiftende regeringers fejlslagne integrationspolitik (...)

Ole Bjørstorp
Borgmester, Ishøj Kommune

Det er dog ikke gratis. Vi bruger mange penge på sprogkorps, etablering af ekstra daginstitutionspladser og fripladser, da mange af vores tosprogede kommer fra familier med lave indtægter.
Samtidig vil regeringen så fratage os muligheden for at finansiere brugen af de selvsamme værktøjer.
Det er, som om regeringen siger: Gør som Ishøj – hvorefter regeringen fjerner de penge, der skal anvendes på indsatsen hos os. 

Ishøj bør belønnes
I landet som helhed er andelen af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere blot på 6,4 procent, mens vi som sagt har 33 procent i Ishøj.
Hvorfor er det ikke Ishøj, der belønnes for i årevis og i langt højere grad end de fleste andre kommuner at have løftet byrden med at integrere indvandrere og efterkommere? 

Høje forventninger
Når mange kommuner i provinsen nu skal forgyldes, så forventer jeg også, at disse kommuner løfter integrationsindsatsen op på et helt andet niveau, end de gør i dag. Disse kommuner kunne for eksempel starte med at bygge en masse boliger, hvor indvandrerne og deres efterkommere kunne bo. Det ville i praksis være kommunal udligning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Bjørstorp

Formand, Rådet for Sikker Trafik
cand.polit. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00