IT-ekspert til danskerne: I skal ikke have tillid til statens omgang med persondata

DEBAT: Offentlige myndigheder sjusker med danskernes personfølsomme data, og det er ufatteligt, at borgerne finder sig i det, skriver John Foley. Det er derfor positivt, at Alternativet tager emnet op, så befolkningen kan forholde sig til problemet. 

Af John M. Foley
Stifter af rådgivnings- og it-sikkerhedsvirksomheden COPITS, militærteknisk- og sikkerhedsofficer med speciale i it- og cybersikkerhed

Befolkningen hverken kan eller bør have tillid til politikernes og embedsværkets omgang med betroede og følsomme personlige oplysninger. Talrige eksempler dokumenterer næsten dagligt offentlige myndigheders svigt og sjusk i omgangen med befolkningens tvangslagrede oplysninger og data i deres varetægt. 

Med den såkaldte Databeskyttelsesforordning åbnes op for ubegrænset anvendelse og (mis)brug af befolkningens ufatteligt mange data tvangslagret i de offentlige registre, uden at den enkelte borger oplyses herom. Det er det stik modsatte af forordningens intentioner, der er ved at blive til dansk lov.

På ministerielt og styrelsesniveau kan embedsværket tildele sig selv alle rettigheder til tværsektorialt at benytte oplysninger og data, som de selv finder passende, uden parlamentarisk eller demokratisk kontrol.

Det er det virkeligt skræmmende, som også Josphine Fock (ALT) sporadisk omtaler i et interview med Altinget.

Befolkningens søvndyssende uvidenhed
Ufatteligt, at befolkningen finder sig i det. Og public service-medier som DR vil hellere sende X Factor og andre intetsigende udsendelser, der holder samfundet og befolkningen i søvndyssende uvidenhed. 

Godt, at Alternativet tager emnet op, men jeg frygter, at store dele af befolkningen desværre ikke forstår eller forholder sig til problemet.

De fleste tilkendegiver blot: "Vi har intet at skjule, så staten kan bare bruge vores personlige oplysninger og data, som de finder for godt", uden at forstå, hvad de egentlig siger ja til.

Forrige artikel 3F og IDA: Fagbevægelsen skal på banen i klimakampen 3F og IDA: Fagbevægelsen skal på banen i klimakampen Næste artikel Danske Gymnasier: Måske har mor bare ret Danske Gymnasier: Måske har mor bare ret
Uffe Elbæk: Jeg er ikke sikker på, at Alternativet overlever

Uffe Elbæk: Jeg er ikke sikker på, at Alternativet overlever

INTERVIEW: Alle kan se, at Alternativet står på sammenbruddets rand. Men hvordan havnede partiet der så få år efter, det stormede ind i Folketinget? Uffe Elbæk fortæller her om partiets fløje, om den skæbnesvangre beslutning om at melde sig som statsministerkandidat, og hvorfor partiet kan ødelægge det hele for sig selv.