Kommentar af 
Josephine Fock

J. Fock: Ny spareøvelse kan skabe parallelsamfund

KOMMENTAR: For at finansiere den nyeste bandepakke vil regeringen, DF og S skære markant i børnepengene til udsatte familier, der er flygtet til Danmark. Det på trods af flere organisationers opråb om, at det vil ekskludere børnene fra fællesskabet og skade integrationen.

Beskæringen af børnepenge til udsatte flygtningefamilier vil skabe yderligere parallelsamfund, frygter Josephine Fock.
Beskæringen af børnepenge til udsatte flygtningefamilier vil skabe yderligere parallelsamfund, frygter Josephine Fock.Foto: Polfoto/Gorm Branderup
Josephine Fock
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da regeringen præsenterede sin nye bandepakke, der skulle give bandekriminelle længere og strengere straffe, var vi mange, der stillede os selv spørgsmålet: Gad vide, hvor pengene skal komme fra? Fængselsdomme er dyre, og i modsætning til forebyggende indsatser er der ikke dokumentation for, at strengere straffe vil føre til mindre kriminalitet. Så hvordan vil de mon finansiere pakken, som ifølge Justitsministeriet vil koste omkring 90 millioner kroner om året, når den er blevet fuldt indfaset i 2024?

Det har vi nu fået svar på. Regeringen, DF og Socialdemokratiet vil simpelthen tage pengene fra de børnefamilier, der kommer til Danmark for at bo. Deriblandt nogle af de allermest udsatte mennesker i vores samfund – de børnefamilier, der flygter hertil fra krig og forfølgelse. De børnefamilier, der har allermest brug for trygge rammer og for at blive inkluderet i samfundet.

Ifølge regeringens egne tal vil omkring 19.500 børn blive berørt af regeringens forringelser af børnepengene i løbet af de næste seks år. For mange familiers vedkommende vil det formentlig betyde, at der hverken er råd eller overskud til at sende børnene til fodbold eller dans, hvor de normalt får venner og har det sjovt. I sidste ende kan det få meget store konsekvenser for børnenes sociale liv og trivsel i Danmark, hvilket organisationer som Dansk Flygtningehjælp og Børnerådet også påpeger.

Det virker fuldstændigt absurd, at regeringen med åbne øjne svigter de børn, der i forvejen er allermest udsatte, og dermed baner den direkte vej til parallelsamfund. For hvis der er noget, der kan skabe social eksklusion, så er det fattigdom. Sidst jeg tjekkede, virkede regeringen, DF og Socialdemokratiet ellers meget opsatte på, at vi ikke skulle have parallelsamfund i Danmark – så hvorfor er de nu med til at skabe dem?

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Det virker fuldstændigt absurd, at regeringen med åbne øjne svigter de børn, der i forvejen er allermest udsatte, og dermed baner den direkte vej til parallelsamfund.

Josephine Fock (Alt.)

Børnepenge er normalt noget, alle børnefamilier får uanset indkomst, fordi vi ved, at det er dyrt at have børn. Det har af og til været diskuteret, hvorvidt økonomisk velstillede familier har brug for børnepengene, men ingen kan da være i tvivl om, at udsatte familier, der i forvejen må klare sig for meget få penge, har brug for dem?

Udover at beskytte børn mod fattigdom bør en ansvarlig regering også beskytte børn mod forskelsbehandling. Det står i Børnekonventionen, som Danmark tiltrådte i 1989, og som jeg kraftigt vil opfordre regeringen, DF og Socialdemokratiet til at læse op på en ekstra gang. Hvis du er barn i Danmark, skal du lovgivningsmæssigt behandles på lige fod med de andre børn – uanset dine forældres nationale, etniske eller sociale oprindelse og formueforhold.

Socialdemokratiet plejede at værne om social retfærdighed og mobilitet, hvilket disse forringelser i den grad modarbejder.

Josephine Fock (Alt.)

Derfor undrer det mig meget, at Socialdemokratiet vil være med til at skære så markant i de mest udsatte familiers børnepenge. Socialdemokratiet plejede at værne om social retfærdighed og mobilitet, hvilket disse forringelser i den grad modarbejder. Det håber jeg går op for dem snart – for børnenes og for samfundets skyld.

Endelig forekommer skatteminister Karsten Lauritzens evindelige autosvar om, at det skal kunne betale sig at arbejde, mig noget malplaceret, da forringelserne også kommer til at ramme børnefamilier, hvor forældrene allerede er i arbejde.

Som det er i dag, skal børnefamilier, der kommer til Danmark, have boet eller arbejdet i Danmark i to år, før de kan modtage det fulde beløb i børnepenge. Med ændringen skal de nu have boet eller arbejdet i Danmark i hele seks år. Så uanset hvor meget du bidrager til samfundet, kan du først få børnepenge på lige fod med andre danskere efter seks år.

Forringelserne af børnepengene hjælper altså ikke nogen til noget som helst – tværtimod baner de i den grad vejen til parallelsamfund ved at skabe mere fattigdom, forskelsbehandling og eksklusion af nogle af de mest udsatte børnefamilier i vores samfund.

Hvordan hænger det sammen med partiernes erklærede ønske om at bekæmpe parallelsamfund?

---------

Josephine Fock er medstifter af partiet Alternativet. Hun er ordfører for finans og økonomi, samt flygtninge- og integrationsordfører. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)









0:000:00