Jacob Mark vil være undervisningsminister

INTERVIEW: SF’s Jacob Mark vil kæmpe for at få målstyringen ud af folkeskolen og give skolerne mere selvbestemmelse. Han roser i vid udstrækning Riisager for hendes ministertid og vil gerne selv overtage posten efter valget.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Niels Frederik Rickers

Få partier i Folketinget tror i lige så høj grad på værdien af frihed til folkeskolerne som SF. Og den frihed vil blive accelereret yderligere med Jacob Mark som undervisningsminister.

Jeg må være ærlig og sige, at jeg ikke tror, der kommer nogen store brud i undervisningspolitikken, hvis S kommer til magten.

Jacob Mark
Undervisningsordfører, SF

Sådan lyder det fra Jacob Mark, folketingskandidat og SF’s undervisningsordfører.

Fakta
Om Jacob Mark:
- Født 16. oktober 1991
- MF for SF siden 2015
- Undervisningsordfører
- Tidligere lærervikar, søn af en folkeskolelærer og f
ormand for Køge Ungdomsskole 2010-2014
Opstillingskreds: Køgekredsen, Vordingborgkredsen 
- Storkreds: Sjællands Storkreds

Kilde: ft.dk

I forbindelse med valgkampen har Altinget: uddannelse interviewet undervisningsordføreren, som for første gang i 2015 blev valgt ind i Folketinget for SF og allerede året efter blev valgt som partiets gruppeformand.

I dette interview svarer Jacob Mark blandt andet på, hvilke ambitioner han har for den danske folkeskole, hvorfor han er inspireret af det finske skolesystem, og hvorfor han har svært ved at se, hvad Socialdemokratiets undervisningspolitik går ud på.

Hvad er SF’s topprioritet?
"Det største problem i dansk undervisningspolitik er, at man i mange år har fokuseret på at gøre børnene til ’noget’ i stedet for ’nogen’. Man har haft et stigende fokus på, hvad de skulle være, når de kom ud på arbejdsmarkedet. Alt har handlet om målstyring."

"Vores undervisning burde handle mere om formål. At man som elev både får færdigheder og viden og bliver et kritisk og dannet menneske."

"Vi vil have afskaffet de nationale test, som i min optik gør børn mere til konkurrenter end kammerater. Vi vil også afskaffe de tvungne læringsmål, som handler om, at børnene skal lære noget helt bestemt, som man har bestemt fra Christiansborg."

"Og så vil vi afskaffe uddannelsesparathedsvurderingen, som gør, at 32 procent af de unge bliver vurderet som ikkeuddannelsesparate."

Hvad adskiller SF fra de andre partier?
"SF adskiller sig fra for eksempel Socialdemokratiet og til dels også Enhedslisten og de blå partier ved, at vi tror på det decentrale. Vi gav gerne meget mere frihed til folkeskolerne og undervisningsstederne."

Dokumentation

Mød undervisningsordførerne:

Op til folketingsvalget 2019 har Altinget: uddannelse talt med samtlige partiers undervisningsordførere for at høre nærmere om deres topprioriteter på undervisningsområdet og forventningerne til en ny regering.

I de kommende uger kan du frem til selve valgdagene læse interviews med:

  • Jakob Sølvhøj (EL)
  • Anni Matthiesen (V)
  • Jacob Mark (SF)
  • Jens Henrik Thulesen Dahl (DF)
  • Lotte Rod (R)
  • Anette Lind (S)
  • Henrik Dahl (LA)
  • Carolina Magdalene Maier (ALT)
  • Brigitte Klintskov Jerkel (K)

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00