Debat

Jakob Ullegård: Uden regulering kan digitaliseringen føre til The Dark Side

KLUMME: Den teknologiske udvikling bringer en masse gode muligheder med sig, men vi må samtidig holde os for øje, at techgiganternes fokus er på profit, ikke på demokrati og velfærd. Hvis vi overlader dem til selvregulering, kan vi risikere blandt andet stigende ulighed og diskrimination, skriver Jakob Ullegård.  

Negative økonomiske spiraler for lavindkomstgrupper, diskrimination og potentielle farer for demokratiet er nogle eksempler på, hvorfor der er brug for regulering på det teknologiske område, skriver Jakob Ullegård. 
Negative økonomiske spiraler for lavindkomstgrupper, diskrimination og potentielle farer for demokratiet er nogle eksempler på, hvorfor der er brug for regulering på det teknologiske område, skriver Jakob Ullegård. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Ullegård
Crown Prince Frederik Scholar, Harvard Kennedy School of Government

Da den danske tech-ambassadør Casper Klynge gæstede Harvard i oktober, blev rummet hurtigt fyldt. For digitalisering er alle steder herovre, når vi taler policy og politik.

Potentialerne er store. Da jeg skulle have løn for at undervise og ind i det amerikanske skattesystem, blev jeg udsat for god, gammeldags ”digitalisering” via online PDF’er, som skulle printes, udfyldes i hånden og så afleveres til indtastning af andre.

Tilsvarende da mine børn skulle meldes ind i det amerikanske skolesystem. Her er vi heldigvis langt fremme i Danmark med at høste gevinsterne ved egentlig digitalisering.

Men selv om Casper Klynge lagde for med de gode erfaringer fra Danmark, var dét ikke fokus i spørgsmålene fra de studerende. Her fyldte håndteringen af de negative sider ved den teknologiske udvikling.

For hvordan sikrer vi, at samfundets interesser og dermed den nødvendige lovmølle – med parlamenter, høringer og retssikkerhed – kan følge med den teknologiske udvikling.

Techgiganternes magt
Tag de sociale medier i den aktuelle midtvejsvalgkamp. Faktum er stadig, at få dominerende aktører som Facebook pt. skal selvregulere på et felt, som er afgørende for vores demokrati.

Fakta
Deltag i debatten! 
Skriv til os på [email protected]

Jeg er på ingen måde ”maskinstormer”, der længes efter de gamle dage. Men som embedsfolk, politikere eller borgere må vi bare ikke tro, at de mægtige tech-firmaer tænker bredere end bundlinjen.

Jakob Ullegård
Crown Prince Frederik Scholar, Harvard Kennedy School

De har – og fred være med det – kun en mission, og det er at levere værdi til aktionærerne. Vi må derfor ikke lide under den illusion, at de tager andre hensyn. Og hvordan tackler vi det som samfund?

Det gælder også andre steder, hvor teknologisk udvikling giver stor markedskraft. Min kone følger en klasse om urban udvikling i USA, og her er en af mange udfordringer, at Amazon nu er så stærk, at de mindre velhavende byområder tømmes for butikker.

Det koster både jobs og mindsker områdernes tiltrækningskraft, hvilket igen gør, at lavindkomstgrupper fastholdes i en negativ spiral med gæld og begrænsede muligheder for at flytte til steder med flere jobs.

Søgte en potentiel arbejdsgiver på navne, som typisk var afro-amerikanske, så tilbød reklamerne hyppigt information om den pågældendes kriminelle baggrund. Tastede man ”hvide” navne ind, kom der ikke noget af den slags.

Jakob Ullegård
Crown Prince Frederik Scholar, Harvard Kennedy School

Igen en afledt effekt af Amazon, som kun har fokus på at trimme sin forretning. 

Diskriminerende system
En tredje case: Harvard-professor Latanya Sweeney undersøgte de reklamer, der kom frem, når man brugte Google.

Søgte en potentiel arbejdsgiver på navne, som typisk var afro-amerikanske, så tilbød reklamerne hyppigt information om den pågældendes kriminelle baggrund, som i ”Check Name’s arrests”.

Tastede man ”hvide” navne ind, kom der ikke noget af den slags. Google tjener på ”bare” at levere den optimale reklameservice.

Men den forretningsmodel har store – negative – implikationer for samfundet i forhold til at undgå diskrimination. Igen kan det ikke overlades til selvregulering.

Vejen til The Dark Side?
”Hvordan regulering?” er det store spørgsmål – og her skal myndighederne både have øje for lovkrav og reel, teknisk indsigt, når de tager dialogen med virksomhederne.

Jeg er på ingen måde ”maskinstormer”, der længes efter de gamle dage. Vi har i høj grad brug for teknologisk udvikling, digitalisering og dermed også for, at der kan tjenes penge på at innovere.

Men som embedsfolk, politikere eller borgere må vi bare ikke tro, at de mægtige tech-firmaer tænker bredere end bundlinjen.

Det er og bliver politiske udfordringer, som skal håndteres – for ellers ender vi igen og igen i situationer, hvor ny teknologi koblet med kommercielle interesser tager os til The Dark Side.

---

Jakob Ullegård er tidligere direktør for Danske Rederier, indtil han modtog Crown Prince Frederiks Fund-legatet og med det nu tager et års yderligere uddannelse som MPA-studerende ved Harvard Kennedy School i USA. Hans professionelle karriere startede i partisekretariatet for Venstre på Christiansborg, og han har derudover været politisk rådgiver i Forsvarsministeriet samt været ansat i Landbrug & Fødevarer, Dansk Energi og TDC.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Casper Klynge

Vicedirektør, Dansk Erhverv (bl.a. digitalt område)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002)

Jakob Ullegård

Særlig rådgiver for forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003), Crown Prince Frederik Scholar, Harvard Kennedy School

0:000:00