Kommentar af 
Jarl Cordua

Jarl Cordua: Alternativets politiske spøgelsesbilist ryster rød blok

KOMMENTAR: Uffe Elbæks statsministerfantasier får smilene frem hos DF, der nu qua den gængse politiske markedslogik kan tage sig endnu bedre betalt for sine mandater efter valget, skriver Jarl Cordua.

<b>URO: </b>Uffe Elbæks alternative statsministerfantasier har skabt en vis nervøsitet, hos bl.a. Enhedslisten, skriver Jarl Cordua.
URO: Uffe Elbæks alternative statsministerfantasier har skabt en vis nervøsitet, hos bl.a. Enhedslisten, skriver Jarl Cordua.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Atomiseringen af dansk politiks blokke fortsætter. Tirsdag aften meldte Alternativets leder, Uffe Elbæk, pludselig, at han ikke længere støtter Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, som statsminister og lancerer derfor sig selv som en – nå ja, alternativ – statsministerkandidat.

Hvad får det så af betydning?

Umiddelbart er meldingen en rigtig god nyhed for Lars Løkke Rasmussen (V), som nu kan konstatere, at til trods for at han har sit hyr med DF, der dog indtil videre støtter ham, så har Mette Frederiksen det endnu sværere. For nu har hele to støttepartier direkte undsagt Socialdemokratiets formand som statsministerkandidat.

Radikales Morten Østergaard sådan lidt indirekte, mens Alternativets Uffe Elbæk går all in. I al fald indtil videre. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til [email protected].
Debatredaktør: Søren J. Damm

Hvis ikke man vil anerkende eller kan forestille sig omfanget af DF's kynisme i den situation, så skal man nok begynde at dyrke kål frem for at analysere dansk politik.

Jarl Cordua

Løkke har derfor – indtil videre – større troværdighed, når det kommer til i valgkampen overfor vælgerne at præsentere en mulig koalition bag sig, sammenlignet med Mette Frederiksen, der nu p.t. kun kan mønstre tre ud af fem røde partier.

Det kan så se helt anderledes ud på den anden side af et valg, må vi forstå på DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, der i Weekendavisen fredag lod forstå, at han ikke kan give sine vælgere en garanti for, at DF's stemmer ikke vil blive brugt til at overlade Mette Frederiksens hold regeringsmagten. 

Elbæk kan danse rundt og lave gøglershow og kramme Mette Frederiksen lige så tosset, han vil. Han vil ikke trænge igennem med sine synspunkter hos S-formanden.

Jarl Cordua

For DF er det også ganske velkomment, at Alternativet går sine egne vegne. Nu står det endnu mere tydeligt for flere, at Mette Frederiksen bliver afhængig af DF's stemmer i det tilfælde, hvor både Radikale og Alternativet melder afbud, når det kommer til at pege på hende som ny statsminister.

Kristian Thulesen Dahl skal nok sørge for at tage sig godt betalt i den situation. Det sætter i øvrigt også Løkke under pres. For når prisen for at få DF's mandater er steget i rød blok, så stiger den tilsvarende ovre i den blå.

Det er politisk markedslogik, som man ikke rigtig vil anerkende i Alternativet, men det er ikke desto mindre end realitet. Og hvis ikke man vil anerkende eller kan forestille sig omfanget af DF's kynisme i den situation, så skal man nok begynde at dyrke kål frem for at analysere dansk politik.

Så Elbæks faneflugt kan kun få smilene frem i DF's lejr, og det er ikke kun på grund af komikken i selve det, at han vil være statsminister med knap fem procent af stemmerne bag sig.

For Mette Frederiksen er det selvsagt en skidt nyhed. Politik er jo et nulsumspil. På den anden side så er det næppe noget, der rokker ved Socialdemokraternes strategi med at gå i regering alene, og Mette Frederiksen har for længst signaleret til vælgerne, at hun vil regere hen over midten med DF og de borgerlige partier om de ting, hvor man er uenig med Alternativet, Radikale og Enhedslisten.

I sidste ende satser man på, at Alternativet og Radikale alligevel ikke kan holde til at pege på Lars Løkke og formentlig heller ikke kan holde til at stemme for en mistillidsdagsorden, der vælter hende. 

I den situation efter et valg, hvor Løkke har et rødt flertal imod sig, så får Mette Frederiksen nok lov til at være forhandlingsleder. Det sikrer DF's stemmer. Hvis DF lover ikke at stemme imod hende, så kan hun danne en regering med støtte fra S, SF og Enhedslisten.

Det sikrer vores politiske styreform, den såkaldte ”negative parlamentarisme”, som i realiteten har været sikkerhedsnettet under de mange mindretalsregeringer, som landet som hovedregel har haft siden systemskiftet i 1901.

Meldingen fra Elbæk er derfor skidt nyt for Mette Frederiksen forud for valgkampen, men det er næppe noget, der ændrer ret meget på den kendte situation.

Og måske er netop det baggrunden for, at Uffe Elbæk nu forsøger sig med det, som andre i rød blok har kaldt for et ”stunt”? For hvad har han egentlig at tabe ved at melde sådan ud? 

Det stod allerede i går helt klart, at Alternativet ikke får nogen særlig indflydelse på en ny S-ledet regering. Slet ikke når det gælder flygtningepolitikken. Elbæk kan danse rundt og lave gøglershow og kramme Mette Frederiksen lige så tosset, han vil. Han vil ikke trænge igennem med sine synspunkter hos S-formanden.

Så hvorfor ikke bare gå solo og se, om der skulle være nogle vælgere på venstrefløjen, der ligesom han er træt af kynismen hos Frederiksen?

Hvad har Elbæk egentlig at tabe? De, som synes, at han er en verdensfjern gøgler, der er spøgelsesbilist i dansk politik, stemmer alligevel aldrig på ham. Det er ikke dem, som meldingen er beregnet på. Det er alle dem, der desillusioneret står og allerede nu kan se, at et skifte på statsministerstolen absolut intet vil ændre ved flygtningepolitikken, som er og bliver det store skisma i rød blok. 

Nu kan disse mennesker søge i sikker havn med kaptajn Elbæk ved roret. Deres stemme vil være en protest mod kynismen og begge statsministerkandidater. Det er tydeligt, at netop det er strategien, selvom die-hard-Alternativister er meget insisterende på, at deres politik er hinsides både spilkunst og enhver kynisme eller strategiske overvejelser. 

Man aner også en vis nervøsitet hos Enhedslisten over, at der blandt deres vælgere er en del, som er helt enige i Elbæks analyse, og som nu fristes til at stemme på Liste Å. Måske er det i virkeligheden Pernille Skipper og co., der med Elbæks melding bliver sat under størst pres, fordi Liste Ø konsekvent støtter Mette Frederiksens statsministerkandidatur?

Nogle vil gerne udstille Elbæk som politisk idiot, der ikke ejer evnen til at lægge og følge en politisk strategi. Den fejlvurdering viste sidste folketingsvalg, at man skal passe på med at lave. En fejl også jeg begik. Til at begynde med.  

Elbæks melding forekommer tværtimod ganske velovervejet, selvom den ikke er uden risici. For vil den bære frugt? Er hans vælgere på valgdagen enige i den præmis, at det er ligegyldigt, om statsministeren bliver Løkke eller Frederiksen? 

Det, som nok mange Alternativet-støtter næppe har særligt stor blik for, er, at Elbæks annullering af sin støtte til Mette Frederiksen, som før nævnt er med til at spille S i armene på DF. 

Selve realiteten i at melde sig som statsministerkandidat behøver man ikke tage særligt alvorligt. Uffe Elbæk kunne lige så godt have udråbt sig selv til konge af Sverige, pave i Rom eller Universets Hersker. Sandsynligheden for, at han tiltræder en af disse tre poster, er kun lidt mindre, end at Elbæk bliver statsminister efter næste folketingsvalg. 

Men det er heller ikke pointen. Pointen er, at Elbæk forsøger at sætte fut i sin hensygnende politiske bevægelse, der har tabt pusten i meningsmålingerne og ligger under valgresultatet. 

Hvor de fleste andre vælgere vil ryste på hovedet af realismen, så kan man ikke udelukke, at der sidder fem procent af vælgerne, der nu igen får lyst til at gå hen til stemmeurnerne i sikker forvisning om, at de ikke giver deres stemme til hverken Løkke eller Frederiksens flygtningepolitik.

Det er Elbæks chance, og henset til at begejstringen er ved at dampe af i Alternativet, så er det ikke meget, som han står til at miste.

Skulle vælgerne løbe skrigene bort op mod valget, så har Elbæk altid den mulighed at melde sig ind i rød blok igen inden valget. Han skal nok blive modtaget med åbne arme. 

--------

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno" på Radio24syv. Hver onsdag skriver han politisk kommentar på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00