Kommentar af 
Jarl Cordua

Jarl Cordua: Christiansborg er ved at flække over i ren valgkuller

KOMMENTAR: Er du på "maj-holdet" eller en del af "juni-folket"? Christiansborg og omegn diskuterer i disse dage, om Løkke udskriver valget fredag eller mandag til afholdelse 26. maj, eller om han trækker det til det allersidste, så valget først kommer til juni.

Måske Venstre og det borgerlige Danmark i stedet har brug for en politisk leder, der i stedet for at signalere defaitisme træder i karakter, skriver Jarl Cordua.
Måske Venstre og det borgerlige Danmark i stedet har brug for en politisk leder, der i stedet for at signalere defaitisme træder i karakter, skriver Jarl Cordua.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

1. maj er traditionelt dagen, hvor borgerlige trækker stikket og overlader det til det socialistiske Danmark at udleve traditionerne og fastholde myterne og de "sælsomme" fortællinger om den undertrykte og udnyttede almue- og arbejderbefolkning, der på en blank og vårfrisk dag rejser sig trodsigt i vrimlen ved synet af det smældende blodrøde flag, mens modet ”kogler af kraft”, som Oskar Hansen skrev.

Det er dagen, hvor talerne gjalder fra Fælledparken, hvor Venskabsforeningen Danmark-Nordkorea og rækken af mikro-kommunistpartierne deler græs med de røde etablerede politikere, hvor sidstnævnte formentlig snart skifter græsset, parolerne og de hævede næver ud med ministerkontorer på Slotsholmen og bil med chauffør.

Det bliver under alle omstændigheder en festdag, der indvarsler, at tiden i fireårig oppositionel trummerum snart er ovre.

Imens kan de borgerlige overvære, hvordan den tidligere forsvarsminister og tidligere formand for Region Syddanmark Carl Holst diagnosticerer sit parti Venstres problemer. Det sker i en erindringsbog Carl – prisen for et liv i politik, der i denne uge kommer på gaden, og som har kastet ganske meget opmærksomhed af sig i medierne.

Fakta
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet Cordua & Steno på Radio24syv. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Bogens pointe ifølge Holst selv er en stor advarsel til Venstre om at give for lidt plads til intern opposition, og at partiet sidder fast i formandskampen for fem år siden, sådan at stemningen er permanent elendig i folketingsgruppen, som i øvrigt kan beskrives som en dysfunktionel familie, der er på nakken af hinanden konstant.

Det er også de lidet positive beskrivelser af ledende Venstrefolk ─ især Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen ─ som sammen med alt det andet, der oprulles i bogen, som uanset Holsts velmente hensigt, ikke bliver set på som særligt hjælpsomt.

Christiansborg og omegn er ved at flække over i ren valgkuller, fordi der er en forventning om, at Løkke logisk og på ryggen af pensionsaftalen vil udskrive valget fredag i denne uge eller mandag i næste uge.

Jarl Cordua

Man har forståelse for, at Holst har brug for at forklare sig efter den kritik, som han blev udsat for, og de anklager, der blev rejst mod ham, og som til sidst fik ham til at trække sig som forsvarsminister efter bare få måneder på posten. Men timingen – få uger før et folketingsvalg – er ikke den bedste, når det gælder om at åbne døre med gamle skeletter og aflevere hård personkritik.

Der er dem, der mener, at bogen viser, at Holst nok selv er den Venstremand, der er mest fastfrosset i formandskampens tidsalder, hvor andre i folketingsgruppen sådan set er kommet videre og har fået oprøret på afstand og nu kan tale om det. Bogen og dens primære kilde var imidlertid ikke punkt på gruppemødet tirsdag, hvor Holst dog ikke selv deltog.

Eneste kommentar fra toppen af Venstre kom fra den nuværende forsvarsminister og mangeårige partisekretær Claus Hjort Frederiksen, der for ham ─ og situationen taget i betragtning ─ usædvanligt neddæmpet lød, at han "ikke kunne genkende det billede af splittelse, som Carl tegner".

Venstre-toppen vil tydeligvis ikke nære en debat om Holsts beskrivelse af partiet og forsøger at isolere hans betragtninger som perifere i partiet. Det er de næppe. På den anden side er der også en udbredt forståelse i hele partiet for, at tiden lige nu ikke er til at diskutere de ubehagelige pointer, som Holst bringer til torvs. Holsts fremstilling af situationen i partiet er, hvis ikke den ligefrem er helt i hegnet, simpelthen utidig, må man forstå.

Hvis ikke Holsts bog kan få sindene i kog, så går det lidt bedre med det nye parti Stram Kurs, der nu er blevet opstillingsberettiget. Bundlinjen er dog om Rasmus Paludan og hans lystige svende, der blandt andet tæller en mest kun i egne øjne "kunstner" med hang til at smide tøjet ved enhver lejlighed, får nogen som helst betydning for valgkampen.

Der er ingen, der tror på, at Stram Kurs kommer i Folketinget. Man kan højst spekulere på, om partiet kan trække stemmer fra det andet højrefløjsparti Nye Borgerlige med nogle af de samme idéer, sådan at sidstnævnte lige akkurat ryger under spærregrænsen.

Uden Nye Borgerlige i Folketinget ser det dermed endnu mere umuligt ud for Lars Løkke Rasmussen at fortsætte som statsminister, end det gjorde i forvejen. Paludan og hans parti får formentlig mere mediedækning før valgkampen end under valgkampen, medmindre hans provo-valgcirkus ender i voldshandlinger og dramatik fra autonome og vrede muslimer.

På Christiansborg venter alle, at der i morgen bliver præsenteret en pensionsaftale med De Radikale og DF. Det har Løkke selv bebudet i et tweet her til morgen. I korte træk ligner det en aftale, der gør det nemmere for flere nedslidte at komme på seniorførtidspension, end der gør i dag.

Det mest interessante bliver imidlertid at se, i hvilken grad et forlig binder parterne, eller om for eksempel DF og De Radikale efter valget har mulighed for at lave en anden pensionsaftale om tidlig tilbagetrækning for nedslidte, der som bekendt er Socialdemokratiets store slagnummer i valgkampen.

Hvis de to parter, der kunne tænkes at støtte en kommende Mette Frederiksen-regering, er ude, så bliver det spændende at se Socialdemokratiets reaktion på det. Vil S så bare køre videre i valgkampen, som om intet er hændt?

Læs også

Christiansborg og omegn er ved at flække over i ren valgkuller, fordi der er en forventning om, at Løkke logisk og på ryggen af pensionsaftalen vil udskrive valget fredag i denne uge eller mandag i næste uge, så det bliver afholdt søndag 26. maj samtidig med valget til Europa-Parlamentet. Det er analysen hos dem, man kunne kalde for "maj-holdet".

Imidlertid er især flere Venstrefolk tilbageholdne med at købe denne analyse. Disse "juni-folk" sætter i stedet deres lid til Løkkes irrationalitet og vægelsind, der leder tankerne hen på kong Christian 2. i Johannes V. Jensens roman Kongens fald, der roede frem og tilbage på Lillebælt ude af stand til at træffe en beslutning.

Det skal Løkke nok gøre, men det sker hans natur tro først til allersidst og i et stille håb om lidt mere momentum i meningsmålingerne, og derfor bliver valget først udskrevet til afholdelse engang i juni. Man kan selv vælge, hvad man tror mest på.

I ventetiden kan de hårdt prøvede Venstrefolk læse i et interview i Berlingske, hvordan chefen selv erkender, at løbet mere eller mindre er kørt ("det ser svært ud"), afviser regeringspartneren i Liberal Alliances økonomiske plan for topskattelettelser og mekanikken i velfærdsaftalen, som beskrives som "overholdbar", hvorfor pensionsalderen efter 2040 allerede nu kan justeres.

Måske Venstre og det borgerlige Danmark i stedet har brug for en politisk leder, der i stedet for at signalere defaitisme træder i karakter, kommer i omdrejninger og med energisk lederskab viser vejen for sit parti og blå blok? Det er faktisk mere end på tide.

-----

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet Cordua & Steno på Radio24syv. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00