Kommentar af 
Jarl Cordua

Jarl Cordua: De mest uregerlige partimedlemmer pakkes væk, mens valget nærmer sig

KOMMENTAR: Der gøres klar til et velsmurt folketingsvalg, så flere af partiernes mere volatile folketingsmedlemmer er sendt op på deres værelse – uden aftensmad – i hvert fald til efter valget, skriver Jarl Cordua.

<b>DEN ALLERYDERSTE:</b> Venstre er ved er rydde op i Støjbergs kritikere inden det kommende folketingsvalg, skriver Jarl Cordua.
DEN ALLERYDERSTE: Venstre er ved er rydde op i Støjbergs kritikere inden det kommende folketingsvalg, skriver Jarl Cordua.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er nemt at se, at partierne positionerer sig til valgkampen. Der er allerede valgannoncer overalt på nettet og i det åbne rum.

Socialdemokratiet har smidt borgfreden om oprydningen i Skat under bussen, og det er slut med at sælge mere offentlig infrastruktur til Goldman Sachs. Socialdemokratiets politik er ret enkel: Alle værdige formål kan se frem til at få flere penge.

Venstre praler i annoncer af, at milliarder af skattekroner, som Fogh-regeringerne i nullerne ikke havde styr på, endte som ”velfærd” i kommunerne. Det skal føre bevis for, hvor velfærdsorienteret Venstre altid har været til trods for den tidligere reform-politik, som Løkke ellers har kæmpet for. Nu er man tilbage på Claus Hjort-linjen om ”de små skridts politik”, hvor reformer ikke er noget, man taler om før et valg, der helliges velfærdsløfter, og så gennemfører man – måske – reformerne i dølgsmål bagefter.

Hos DF er der også oprydning. Her er DF's kontroversielle, hidtidige forsvarsordfører Marie Krarup ekspederet over til at blive ”integrationsordfører”. I øvrigt en ret misvisende titel, da DF slet ikke anerkender integration som politisk værktøj eller målsætning.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected].

Der kan næppe være meget tvivl om, at ordførerskiftet hos DF har været en sorgens dag på den russiske ambassade. 

Jarl Cordua

DF mener, at integration ikke nytter og er spild af penge. Derfor burde ordførertitlen betegnes som ”menneskeopbevarings-ordfører” eller ”hjemsendelsesordfører”, da det er de eneste værktøjer i partiets ”integrationspolitik”. P.t. stiller DF jo krav om at afskaffe IGU – integrationsgrunduddannelsen, som selv DF's yndlingsminister, Venstres Inger Støjberg, roser til skyerne.

I al fald er det nu slut med DF-meldinger om, at Rusland er Danmarks potentielle allierede, og at en forsvarsordfører på Facebook deler beskrivelser af det russiske giftangreb i England som ren fup og fidus. Nu udpeger den nye ordfører, sekondløjtnant Jeppe Jakobsen, helt på linje med resten af Folketinget Rusland som den aggressive part. Der kan næppe være meget tvivl om, at ordførerskiftet hos DF har været en sorgens dag på den russiske ambassade.

Man skal bare være klar over, at Fuglede i udlændingepolitik slet ikke er til nogen form for øllebrødsbarmhjertighed.

jarl Cordua

Mere DF-oprydning: Gruppeformand Peter Skaarup skærer igennem diskussionen om DF's klimaskepsis og fastslår, at klimaændringerne er menneskeskabte. Det er ellers et synspunkt, som partiets klimaordfører Mikkel Dencker, der også er viceborgmester i Hvidovre, længe og indtil for ganske nyligt har sået tvivl om. Fremover skal han nok lade være med det, hvis da ikke han vil ende som Krarup, det vil sige som tredjerangs udlændingeordfører efter Martin Henriksen og hendes halvfætter, indfødsretsordfører Christian Langballe.

I Venstre er der også storoprydning, og det er naturligvis ballade omkring udlændingepolitikken, der har trængt til en kærlig hånd. Området har været præget af stor uenighed og utilfredshed hos alle partier igennem længere tid, hvor statsministerens tilstedeværelse som leder, der skærer igennem sagen, har været efterspurgt.

Torsdag kom det så frem, at 2. suppleanten i Københavns Omegns Storkreds, Mads Fuglede, som har siddet i Folketinget i et års tid, nu skal være den nye super-ordfører på udlændingeområdet.

De centrale Venstrefolk og deres spindoktorer vil meget gerne sælge historien som en slags salomonisk løsning, hvor den hidtidige udlændingeordfører Marcus Knuth og indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen, der har repræsenteret begge fløje, viger pladsen til fordel for Fuglede, som dog på den anden side er på helt samme hold som Marcus Knuth i udlændingespørgsmålet. Nemlig på Inger Støjbergs.

Læs også

Og her skal man også bemærke, at Fuglede er endog meget tæt ven med Støjbergs meget indflydelsesrige særlige rådgiver, Mark Thorsen. Fuglede, som gerne spiller rollen som sjov mand, er også udstyret med evne til at give den som eftertænksom, rund og blød mand.

Man skal bare være klar over, at Fuglede i udlændingepolitik slet ikke er til nogen form for øllebrødsbarmhjertighed. Derfor vil det nok overraske mange, hvis Fuglede og Støjberg kommer til at melde noget forskelligt på udlændingeområdet i den kommende tid.

Officielt er Jan E. Jørgensen og Marcus Knuth blevet skubbet ”opad” i systemet og udstyret med nye vigtige ordførerskaber indenfor det kommunale og innovation, men nogle Venstrefolk har samtidig haft travlt med at udlægge sagen andre steder, som at Jan E. er blevet straffet for sin endnu ikke udkomne bog, hvor der i en bisætning spekuleres lidt i muligheden for at grundlægge et helt nyt parti i stil med præsident Emmanuel Macrons En Marche – for tiden det store fantomparti i dansk politik, der ombejles af både De Radikale, for en tid Søren Pind og folk i Liberal Alliance.

Jan E. selv bedyrer, at det vil fremgå af bogen ”En Ægte Liberal”, at det er planer, der intet har for sig. Alligevel blev han overdynget med intern kritik på et V-gruppemøde og på nettet af disse kritikeres mange støtter, der ønsker, at Venstre helt bør overtage DF's politik, og at dissidenter som Jan E. i stedet søge optagelse hos Radikale, hvor de efter deres mening rettelig hører hjemme.

Nu er spørgsmålet så, om den indre ro i Venstre er genoprettet med dette træk. Officielt bliver ordførerskiftet begrundet med behov for mere samling på tropperne og klar kommunikation på udlændingeområdet. Analysen, der fulgte med beslutningen, var, at Jan E. og Marcus Knuth repræsenterede de to yderfløje, men var mindst villige til at indgå kompromis. Nu har man så stækket den ene fløjs vinger, samtidig med at gruppeformanden Karen Ellemann udtaler, at Fuglede ”står for præcis samme linje som Marcus Knuth”. Det kan kun udlægges, som at Venstres ledelse har taget parti og valgt den linje, som de mener, er den rigtige.

Det forlyder, at statsministeren på de indre linjer har blæst til samling og personligt vil sætte sig for bordenden, når det gælder koordineringen og fastlæggelsen af partiets holdning til udlændingepolitikken.

Det er nok klogt. For det, som ikke får helt samme opmærksomhed, er det faktum, at Løkkes egen minister, Inger Støjberg, ifølge hendes kritikere er den selvsamme person, som bidrager til ballade i partiet ved det, at hun simpelthen ikke enten anerkender eller respekterer de kompromiser, som Venstre internt og i regeringen har indgået omkring linjen – og måske navnlig kommunikationen af Venstres udlændingepolitik.

Mest konkret udtrykt af Venstres nuværende politiske ordfører, Britt Bager, der uforsigtigt, men meget rammende betegnede Støjberg som ”den alleryderste” i partiet.

Det er nok en smagssag, om ikke Marcus Knuth er mere yderliggående end Støjberg, i forlængelse af at han har følt sig kaldet til, i øvrigt på linje med den stærkt yderliggående forening Stop Islamiseringen af Danmark, at anmelde en såkaldt ”dialogbetjent” for ”upassende opførsel”, fordi betjenten havde trøstet en niqab-klædt demonstrant, der åbenbart havde været i opløsning af gråd. Den slags utidig medmenneskelighed var åbenbart for meget for Venstre-manden og hans ligesindede i Stop Islamiseringen af Danmark.

Der skal nok være dem, der har svært ved at tro, at man også rummer den slags helt utilslørede smålighed i Hartling og Ellemann-Jensens gamle parti.

I Venstre har man i øvrigt sideløbende med ordførerskiftet genoplivet andre gamle værktøjer fra dengang, Claus Hjort Frederiksen gav den som bussemand og skældte dissidenter huden fuld.

I de seneste uger har flere af de folkevalgte Venstrefolk, som har haft den enestående og utilgivelige frækhed gennem pressen at kritisere Støjbergs håndtrykslovgivning, for eksempel fået opringninger, hvor partiets ganske mange funktionærer, blandt andet partisekretær Claus Richter, har delt skideballer ud. Fuldstændig som i de gode gamle dage under Fogh.

Hvis man ikke kan lide Støjbergs håndtrykslovgivning, så skal man som minimum holde mund, når pressen ringer. Det vides ikke, om nogle af disse folkevalgte har dristet sig til at bede tæskeholdet bestående af Venstres højtbetalte lønmodtagere – der naturligvis handler på vegne af statsministeren, hvori deres folkevalgte mandat består – at de følgeligt derfor bør stikke piben ind. I gamle dage fandtes den slags Venstrefolk i al fald.

Det spændende bliver nu, hvordan denne påtvungne borgfred i Venstre bliver fortolket af statsministeren og hans hird af hjælpere? Er partilinjen nu ensbetydende med, hvordan den bliver fortolket af ”den alleryderste” og partiets åbenbart lige så yderligtgående nye ordfører, som samtidig er bedste venner med hendes mangeårige spindoktor, hvor sidstnævnte selv på nettet er meget aktiv i udlændingedebatten og sikkert også er idémand til kage-fotos og meget mere?

Kan man for eksempel se frem til, at Venstres ”alleryderste” fejrer udlændingestramning nummer 100 med dejlig chokolade og kage til med foto på Facebook i ro og mag, uden at obsternasige V-dissidenter slår sig højlydt i tøjret?

Og vil det sige, at Støjbergs kritik af hendes kritikere på sommergruppemødet, som blev bakket op af især Claus Hjort Frederiksen, nu har fået den konsekvens, at Venstres minister simpelthen har carte blanche til frit at komme med forslag – eller i nogles øjne selviscenesættende provokationer – der igen vil få interne kritikere til at ømme sig højlydt over, at Venstres minister opfinder ny symbolpolitik, allerede inden DF når at udtænke og kræve den?

Vi kender i al fald svaret fra Jan E. Jørgensen. Han har ikke tænkt sig at tie stille.

Så hvad gør statsministeren, som på fjerde år ikke har formået at løfte sit parti over 2015-katastrofevalgresultatet til stor desperation og nervøsitet i partiet?

Sætter han sin lid til Støjbergs udlændingepolitik i valgkampen? Det ser sådan ud.

----------

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet Cordua & Steno på Radio24syv. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00