Kommentar af 
Jarl Cordua

Jarl Cordua: Et stort flertal ventes at stille Støjberg for en rigsret

KOMMENTAR: Selvom Venstre og måske også Konservative vil fremstå splittet i sagen, ender det sandsynligvis med en rigsretssag mod Inger Støjberg. Hvordan den afgående næstformand vil agere herefter bliver spændende at følge, skriver Jarl Cordua.

Et gæt er, at omkring en fjerdedel af Venstres gruppemedlemmer vil stemme imod en rigsretssag mod Støjberg, skriver Cordua.
Et gæt er, at omkring en fjerdedel af Venstres gruppemedlemmer vil stemme imod en rigsretssag mod Støjberg, skriver Cordua.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Torsdag formiddag bliver formentlig en historisk dag i dansk politik, hvis det da står klart, at et flertal i Folketinget beslutter at rejse en rigsretssag mod Venstres tidligere udlændinge-og integrationsminister og indtil for nylig næstformand for Venstre, Inger Støjberg.

Om formiddagen vil Socialdemokratiets, Venstres og muligvis også Konservatives folketingsgrupper på gruppemøder træffe deres endelige afgørelser i sagen.

Vi ved, at Enhedslisten, Radikale, SF, Liberal Alliance og Simon Emil Ammitzbøll-Bille plus de folketingsmedlemmer, der engang udgjorde Alternativet, vil stemme for en rigsretssag. Det giver foreløbig i alt 52 sikre mandater for en sådan beslutning.

To partier har indtil videre meldt, at de stemmer imod. Det er DF's 16 mandater og Nye Borgerliges fire. Det giver 20 nej-stemmer. Med Inger Støjbergs egen stemme giver det 21 sikre stemmer imod.

Fakta
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på podcasten Cordua & Steno, som Berlingske udgiver. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En tid var der tvivl om, hvorvidt Nye Borgerliges finansordfører, Lars Boje Matthisen, ville stemme for en rigsret, men kun en halv time efter, at NB-formand Pernille Vermund pointerede, at der var partidisciplin i sagen, fandt den ofte højtravende og noget bombastiske finansordfører en kattelem ud. 

Han skyndte sig at ringe til Politiken med en meddelelse. Det var nemlig "pludselig" gået op for ham, at Instrukskommissionens rapport ikke var fuldstændig, hvilket desværre udelukkede ham for at stemme for en rigsret, da grundlaget dermed ikke var fyldestgørende, så han kunne træffe beslutning om det.

Hvis et flertal i gruppen overraskende stemmer imod en rigsret sammen med Støjberg, vil det ligne et kolossalt politisk nederlag til partiformanden, hvor han nok bør overveje sin stilling.

Jarl Cordua

Oplysningen om, at rapporteringen ville mangle et kapitel om embedsmændene indtil februar, har dog stået klart længe – også på det tidspunkt i begyndelsen af december, hvor Boje Mathiesen offentligt legede med tanken om at stemme for en rigsretssag.

Der mangler således p.t. 38 stemmer for en rigsretssag, hvor af én kan komme fra den nylige løsgænger Lars Løkke Rasmussen, der foreløbig ikke har afvist at stemme for.

Signalerne fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har hidtil været, at Venstre vil stemme for en rigsretssag, hvis de af Folketinget hyrede eksterne jurister kom frem til konklusioner, der passede med dem, der fremkom med Instrukskommissionens delrapport.

Man kan ikke være 100 procent sikker, men det vil være en kæmpe overraskelse, hvis Venstre med formanden i spidsen pludselig når frem til en anden konklusion end den, man signalerede allerede i juleferien, hvor det var vigtigt for Ellemann, at Venstre blev set som "et lov og orden-parti". En kovending vil i øvrigt lægge endnu en bombe under formandens i forvejen ramponerede autoritet og vurderingsevne.

Venstre råder stadig over 41 stemmer i folketingsgruppen, hvor det dog ventes, at flere medlemmer og som minimum Inger Støjberg stemmer imod. Det kræver dog, at gruppens medlemmer stilles frit i afstemningen. Det bliver i al fald svært for den autoritetsudfordrede formand at kræve partidisciplin af Støjberg i en sag, der drejer sig om, hvorvidt hun skal sidde på anklagebænken. Det kan ingen forlange.

Og hvordan vil han så kræve partidisciplin af andre gruppemedlemmer, når Støjberg får frie tøjler? Det bliver svært at gennemtrumfe. Man må forvente, at mindst en fem-seks gruppefæller, især Hans Christian Schmidt, men sikkert også Thomas Danielsen, Mads Fuglede, Erling Bonnesen, Kristian Pihl Lorentzen og andre støtter vil følge trop. Der kan endda godt vise sig at være flere nej-stemmer.

Under alle omstændigheder vil Venstre fremstå splittet i sagen. I den situation må det mindst ringe scenarie for formanden blive, at han forsøger at overtale flest muligt - og som minimum et flertal i gruppen - til at følge ham i spørgsmålet. Hvis et flertal i gruppen overraskende stemmer imod en rigsret sammen med Støjberg, vil det omvendt ligne et kolossalt politisk nederlag til partiformanden, hvor han nok bør overveje sin stilling.

Formentlig vil de usikre følge Ellemann i denne sag for at få den lukket og for at bakke op om en formand, der er under stærkt pres fra Støjberg-støtter blandt vælgerne, der truer med at forlade partiet, og fra centrum-orienterede vælgere, der kunne finde på at gå med Lars Løkke i hans nye partiudviklende netværk.

Et gæt er, at cirka 30 gruppemedlemmer stemmer for en rigsretssag, mens omkring ti vil stemme imod.

Læs også

Konservative står formentlig i samme situation som Venstre. Indtil videre har man konstateret, at både Instrukskommissionens og Folketingets eksternt udpegede advokaters konklusioner i sagen har været klare, hvilket kunne være en strømpil på, at folketingsgruppens ledelse og Søren Pape selv hælder til at stemme for en rigsretssag.

Omvendt er det helt tydeligt, at der sidder ét eller flere medlemmer af folketingsgruppen, som agter at stemme imod en rigsretssag, hvis de bliver stillet frit. Mest iøjnefaldende er naturligvis partiets udlændinge- og integrationsordfører Marcus Knuth, der som tidligere venstremand i fire år ihærdigt forsvarede Støjberg gennem det ene samråd efter det andet. Det vil klart være en kæmpe sensation, hvis Knuth ender med at stemme for en rigsretssag.

Søren Pape er ikke kendt for at være en stærk partileder med alt for faste overbevisninger, der trumfer sine beslutninger igennem. Det er andre kræfter i partiet, der driver beslutningerne end formanden, hvis rolle snarere er at svæve over vandene end at sætte retningen. Ingen forestiller sig, at Pape eksempelvis sætter sin formandsstol ind på at kræve partidisciplin fra gruppen i denne sag. Det er slet ikke hans stil. Man kan næppe heller forestille sig sanktioner mod dem, der ikke vil stemme med gruppeflertallet.

Men hvis Pape åbner for Knuth, så kan flere hurtigt følge efter. Især de gruppefæller, der helst vil dele synspunkt med den yderste højrefløj også i denne sag – hvad enten de er drevet af overbevisning eller opportunisme. For Pape vil det være uproblematisk at lade enkelte stemme imod en rigsretssag, blot så længe et pænt flertal følger hans egen stemmeafgivning.

Helt at udelukke, at Konservative stemmer imod en rigsretssag, kan man nok heller ikke. Det vil dog som i Venstres tilfælde være en ganske overraskende udgang, og Pape skal så ud og forklare borgerlige vælgere og sine egne partimedlemmer, hvorfor han er nået frem til en anden konklusion end Ellemann, og hvordan Konservative fremover fortsat kan hævde at være et "lov og orden-parti". Spørgsmålet er, hvad en beslutning om et ja til en rigsret får af betydning for hans efter sigende nære venskab med Inger Støjberg.

Det er i øvrigt også sandsynligt, at Konservative faktisk opretholder partidisciplin i sagen, hvorved samtlige, inklusive Knuth, stemmer for en rigsret.

Tilbage står så regeringspartiet Socialdemokratiet, der i sin tid blevet trukket til truget af sit parlamentariske grundlag med forståelsespapiret, der indebar, at et flertal i Folketinget nedsatte Instrukskommissionen. Nu er kommissionens konklusioner landet, de af Folketinget hyrede eksterne jurister har fået dem tygget igennem, og tilbage står en ganske klar juridisk afgørelse, som det bliver meget svært for regeringspartiet at sidde overhørig. Det vil faktisk være en endnu større sensation, end hvis VK ender med at stemme imod en rigsret.

Torsdag skal folketingsgruppen beslutte sig for en afgørelse, men en strømpil for, hvad S ender på, fik man måske med Mette Frederiksens udtalelse forleden på Radikales nytårsmøde, da hun blev spurgt ind til sagen. Her konstaterede statsministeren om spørgsmålet, at det ikke egnede sig til politisk debat. "Det her er jura," sagde hun blandt andet, hvilket netop indikerer, at hun betragter sagen som udelukkende at være et rent juridisk spørgsmål frem for et politisk. Hvis man anskuer sagen rent juridisk – og det kan man diskutere, om man skal i denne sag – så kan Frederiksen og dermed hendes parti kun ende med at stemme for en rigsretssag.

Hvad konsekvenserne bliver for Støjberg herefter bliver interessant at følge. Det er annonceret, at hun som afgående næstformand skal tale til Venstres medlemmer på det virtuelle landsmøde, hvor hendes sandsynlige efterfølger på posten, regionsrådsformand Stephanie Lose, forventes at blive kåret uden modkandidat. 

Hvad vil hun bruge scenen til, efter hendes parti har stemt for, at hun skal på anklagebænken? Det kan blive ganske spektakulært. Vil hun allerede inden melde sig ud af Venstre? Og til fordel for hvem? Og vil folketingsgruppen allerede inden da fjerne hende som retsordfører?

Det tegner til at blive en historisk uge i dansk politik.

-----

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på podcasten Cordua & Steno, som Berlingske udgiver. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00