Kommentar af 
Jarl Cordua

Jarl Cordua: S-valgkampagne tager vigtige stik hjem

KOMMENTAR: En begavet collage-annonce og en ny portrætbog skrevet uden kritiske spørgsmål til Mette Frederiksen giver vind i sejlene til Socialdemokratiets valgkampagne. Men kan en aftale om seniorførtidspension påvirke kampagnen, skriver Jarl Cordua.

Ny interviewbog med Mette Frederiksen kaldes af onde tunger i regeringen "Larsens sædvanlige mikrofonholderprojekt", skriver Jarl Cordua.
Ny interviewbog med Mette Frederiksen kaldes af onde tunger i regeringen "Larsens sædvanlige mikrofonholderprojekt", skriver Jarl Cordua.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I påsken har S-strategerne åbenbaret flere tiltag, som ser fornuftige ud set ud fra en politisk kampagnevinkel, hvor de er begyndt at tage hånd om at forstærke de få flanker, hvor Socialdemokraterne er sårbare i valgkampen.

Eksempelvis har S problemer med at forklare vælgerne, hvem det er, som de skal regere med. Rød blok har længe været i opløsning. Her er svaret, at man vil forhandle bredt og lave politik med forskellige partier. Velfærd med DF og venstrefløjen. Klima med venstrefløjen og De Radikale. Og udlændingepolitik med DF og Venstre.

Alle reservationer om, at S render ind i de samme problemer, som den smalle Venstre-regeringen gjorde, fejes resolut af bordet. S påstår, at man sagtens kan manøvrere mere effektivt end Venstre.

Det sker ud fra den forestilling, at S i modsætning til Venstre i 2015-2016 slet ikke er optaget af strategiske overvejelser om blokpolitik, men at man i stedet er det afgørende midterparti, der kan og vil samarbejde med alle partier til alle tider om hvad som helst. Så god er verden næppe, men det behøver man ikke at skilte med.

Fakta
Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet Cordua & Steno på Radio24syv. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

For at illustrere budskabet om sin manøvredygtige pragmatisme har S taget de øvrige partiers valgannoncer med slogans, farver, typer, layout og det hele og samlet dem i deres egen valgannonce i stil med en collage, hvor man omfavner samtlige politiske budskaber og mål.

På den måde overtager eller omfavner man disse mål eller krav, gør dem til socialdemokratiske målsætninger og giver det den drejning, at mærkesagerne kun kan blive til virkelighed under en ny S-regering.

Man kan i al fald konstatere, at bogprojektet med Thomas Larsen, der både skal præsentere Frederiksens liv og give fingerpeg om hendes politiske projekt og retning, er så vellykket set med S-briller, at S betaler Facebook for annoncer for bogen.

Jarl Cordua

Annoncen er slet ikke ubegavet tænkt. For hvad er Venstres modtræk til den? Kan man på samme måde hævde, at en V-ledet regering vil gøre alle andre partiers mål til sine og hævde, at de politisk vil arbejde lige så bredt? Det får V svært ved henset til samarbejdsmønstrene i indeværende valgperiode, hvor samarbejdet med DF har været hele omdrejningspunktet.

Og lige netop det er ikke så få tidligere borgerlige midtervælgere trætte af. Om S så kan levere det, man lover, efter valget, er som bekendt en anden sag. I første omgang gælder det bare om at få vælgerne til at tro på, at man vil gøre et hæderligt forsøg.

Noget usædvanligt fik benævnte S-annonce "Sammen kan vi gøre mere", der var i dagbladene mandag, politiske modstandere som De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, og LA's Laura Lindahl til at omfavne annoncen på Twitter.

Det er sympatisk, at man midt i valgkampen finder overskud til at lette på hatten, men det siger måske også lidt om rådvildheden, der hærger i blå blok, når så centrale folk bruger tid på det, fremfor i stedet at fange vælgernes opmærksomhed med egne budskaber.

Borgerlige politikere er dog ikke de eneste, der finder, at tiden er inde til at omfavne Socialdemokraternes kampagne. Det gør også Berlingskes hofskribent og mangeårige politiske kommentator, Thomas Larsen, som traditionen tro er stillet til staldtjeneste hos den næste sandsynlige magthaver og således på forskellig vis kan kapitalisere på det ventede magtskifte i dansk politik.

Det er igen sket ved medvirken til en interviewbog med Mette Frederiksen, som onde tunger i regeringen allerede beskriver som "Larsens sædvanlige mikrofonholderprojekt", og som er karakteriseret ved forbavsende mangel på kritiske spørgsmål endsige kritisk analyse.

Larsen er endda blevet præsenteret for "interne notater" om S-kampagnen og er åbenlyst så imponeret, at han allerede kan fastslå over for læserne, at de er "uhyre grundige". Det er næppe alle, der køber Larsens dramatiske påstand om, at han er blevet præsenteret for vigtigt materiale, der ikke tåler dagens lys.

I Altinget skrev chefredaktør Jakob Nielsen i sin anmeldelse:

"Mette Frederiksens rådgivere må juble over at få den slags hæder leveret direkte fra en markant influencer som Thomas Larsen. Og deres jubel er næppe blevet mindre af, at Berlingske i påsken bragte historien om den grundige forberedelse som en nyhed. Efter endt læsning forstår man derfor godt, at Mette Frederiksen har ønsket sig en Thomas Larsen-bog. Ingen barokmaler kunne have tegnet et mere flatterende portræt."

Læs også

Desuden uddeler Politikens og Berlingskes anmeldere bundkarakterer til værket og hæfter sig også ved den lige lovligt medløbende og ukritiske behandling af Frederiksen. Berlingskes anmelder Mikkel Andersson bemærker høfligt til sidst, at man burde "kunne forlange og forvente mere af Thomas Larsen".

Man kan i al fald konstatere, at bogprojektet med Thomas Larsen, der både skal præsentere Frederiksens liv og give fingerpeg om hendes politiske projekt og retning, er så vellykket set med S-briller, at S betaler Facebook for annoncer for bogen.

Det er i al fald en anledning, som Frederiksen helt oplagt har benyttet til at kaste gammelt politisk vraggods overbord, som hun ikke længere behøver at forsvare. Især Socialdemokraternes gamle udlændingepolitik og naturligvis de reformer, som hun måtte gennemføre som beskæftigelsesminister under Thorning-regeringen.

Det er også interessant, at Thomas Larsen pludselig mere eller mindre frivilligt er blevet indforskrevet som del af S-kampagnen, henset til at han ifølge kritikere igennem årene har begået stribevis af kælne analyser i Berlingske af Venstres ledere.

Det har ofte medført heftig og indimellem hadefuld kritik og åbenlys hån fra især socialdemokrater – og ikke mindst fra hofstrategen Henrik Sass Larsen. Nu er forbrødringen mellem to gange Larsen tilsyneladende fuldbragt.

Set med Venstre-briller er det yderligere dårligt nyt, når selv den københavnske borgerlige avis fremmeste politiske iagttager eller "influencer", som Jakob Nielsen kalder ham, åbenbart er blevet en frafalden.

For gennem tiderne har Larsen hørt til blandt dem, der selv i de mørkeste stunder klarest har skimtet Lars Løkkes muligheder og potentiale. Nu har han tilsyneladende opgivet alt håb, og i stedet er ham åbenbaret oppositionslederens funklende klare stjerne, som nu oplyser hendes lige vej mod magtens tinder.

Venstre efterlades til gengæld et alvorligt spørgsmål. Hvem skal nu tale "projekt Løkke" op, nu hvor den borgerlige avis' "influencer" har lagt sig fladt ned i næsegrus beundring foran Mette Frederiksen og hendes projekt?

Et af VLAK-regeringens få tilbageblevne skud i bøssen er den reform af seniorpensionsordningen, som skal udvides og være ikke bare VLAK-regeringens, men også De Radikales og DF's svar på en tilbagetrækningsordning for nedslidte, som Mette Frederiksen har stillet vælgeres i udsigt.

Tirsdag kunne en veltilfreds beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen sammen med DF's Kristian Thulesen Dahl tone frem foran pressen og give indtryk af, at forhandlingerne går strålende. Det vil bestemt være en fjer i hatten for regeringen, hvis det virkelig lykkes at få De Radikale og DF til at enes om en forligstekst, der efter valget binder parterne til at tvinge en ny S-regering til at vedtage VLAK-regeringens seniorpensionsforslag.

Vel at mærke uden at en ny S-regering selv kan komme igennem med sit eget bebudede endnu ukonkrete forslag om folkepension til tidlig tilbagetrækning for nedslidte.

Mere interessant: Vil det på nogen måde påvirke S-kampagnen, hvis VLAK-regeringen får held til at fremstille Mette Frederiksen som politisk impotent med hensyn til at få virkeliggjort hendes eget pensionsforslag?

-----

Jarl Cordua er liberal-borgerlig politisk kommentator og vært på radioprogrammet Cordua & Steno på Radio24syv. Hver onsdag skriver han en politisk kommentar på Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00