"Jeg var ved at gå op i limningen": Akdogan, Khader og Pind om at falde i unåde i deres parti

MAGASIN: Det er råt og beskidt at falde i unåde i eget parti. Her fortæller Søren Pind, Yildiz Akdogan og Naser Khader om isolationen og smerten – og tiden bagefter.  

Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Af Simon Kratholm Ankjærgaard

26. januar 2016 gik Folketingets medlemmer i salen for at stemme om et af de mest kontroversielle lovforslag i nyere tid. Lovforslaget havde den bureaukratiske titel L 87, men blev i daglig tale blot kaldt smykkeloven, og den indeholdt 12 forslag til yderligere opstramninger af dansk udlændingepolitik.

Navnet smykkeloven fik den, fordi den ene af de 12 stramninger, som lovforslaget dækkede over, handlede om statens mulighed for at beslaglægge asylansøgeres værdier, eksempelvis smykker. Lovforslaget var omstridt og slog sprækker ned gennem Folketinget – og tværs gennem flere partier.  

Blandt andet Socialdemokratiet, hvor tre folketingsmedlemmer havde besluttet at trodse partiets officielle linje i forhold til L 87. Det drejede sig om Mette Gjerskov, Daniel Toft Jakobsen og Yildiz Akdogan.  

"Jeg synes, lovforslaget var for vidtgående," fortæller Yildiz Akdogan.

"Det handlede også om børn og deres forældre – om at børn skulle vente i op til tre år på at blive familiesammenført. Jeg synes, at det stred mod mit partis dna – det gjaldt også vores beslutning om at stoppe for kvoteflygtninge." 

Beslutningen om at gå imod partilinjen fik alvorlige konsekvenser for Yildiz Akdogan – såvel som for de øvrige to. Det blev starten på en voldsom periode, hvor hun først blev socialt isoleret i partiet og siden blev fyret som psykiatriordfører.  

Yildiz Akdogan faldt i unåde i sit eget parti og skrev sig dermed ind i den nyere politiske danmarkshistorie sammen med en række andre folketingsmedlemmer, der pludselig har befundet sig dybt nede i den politiske kummefryser. Langt fra indflydelse og kammeratlige klap på skulderen.  

Selvom langt de fleste partiledelser taler om, at der er langt til døren og højt til loftet i netop deres parti, viser al historie og alle erfaringer, at det har alvorlige konsekvenser at gå imod sit eget parti. Pludselig bliver du ikke talt med længere. Der er ingen, der følges med dig ned til frokost i Snapstinget.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00