Debat

Jens Rohde: Trods de vedholdende rygter om vores død lever Radikale i bedste velgående

DEBAT: Alt for mange tillader sig den tro, at politik er noget, vi leger. Det er reduceret til et brætspil med 90 brikker, hvor matadorerne frit og uden anskrig kan forhåndsekskludere mindretallet og gøre med mennesker, hvad de vil, skriver Jens Rohde (R).

Kan man kun tælle mandater og ikke tale om mennesker
længere i det politiske Danmark, skriver Jens Rohde (R).
Kan man kun tælle mandater og ikke tale om mennesker længere i det politiske Danmark, skriver Jens Rohde (R).Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Amalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Rohde (R)
Medlem af Europa-Parlamentet og folketingskandidat for Radikale Venstre

For nyligt udtalte jeg i en artikel i Information, at det ville være dejligt, om man kunne give alle mennesker og især børn i landet permanent ophold, statsborgerskab og dermed fred og ro i sindet til at begynde et nyt liv.

Jeg understregede, at sådan noget er utopisk og såvel praktisk som politisk umuligt og derfor ikke et forslag. Blot en følelse.

Siden har jeg ikke talt med en journalist, kommentator eller politiker, som ikke har antydet, at jeg må være skudt i hovedet. ”Du er jo helt på månen,” som én sagde. Sågar den radikale lederskribent i Skive følte sig kaldet til indignationsanfald på tasterne. Fair nok. Alle kan mene om mine holdninger og følelser, hvad de vil.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Men hvor er de samme mennesker henne med deres forargelse, indignation og rysten på hovedet, når et flertal af ordførere i Folketinget helt åbenlyst fortæller i Politiken, at man bevidst lader børn mistrives i en højere politisk sags tjeneste som i tilfældet børnene på Sjælsmark? Hvor pokker er I henne? 

Kan man kun tælle mandater og ikke tale om mennesker længere i det politiske Danmark?

Mindretallets krav om at blive hørt for at levere mandater til en regering mødes med selvfølgelig hovedrysten og hån i kommentatorkøbing.

Jens Rohde (R)
MEP og folketingskandidat for Radikale Venstre

Politik er ikke noget, vi leger
Børnenes mistrivsel er et grumt sindbillede på, at den politiske verden er vendt fuldstændigt på hovedet.

Alt for mange tillader sig den tro, at politik er noget, vi leger. Det er reduceret til et brætspil med 90 brikker, hvor matadorerne frit og uden anskrig kan spille folk, forhåndsekskludere mindretallet og gøre med mennesker, hvad de vil. 

Mindretallets krav om at blive hørt for at levere mandater til en regering mødes med selvfølgelig hovedrysten og hån i kommentatorkøbing.

Almindelig traditionel parlamentarisme, mindretalsbeskyttelse og barnets tarv er ofret i såkaldt nødvendighedens-, mandatlogikkens- og magtarrogancens navn. Verden er jo så forandret, må vi forstå. Det tør i den grad siges.

Alt er vendt op og ned.

Eksklusionstoget til ingenmandsland
Internationalt er vi på vej ud i en verden, hvor kun lande og folk med de største muskler tæller.

Bryder de sig ikke om indgåede aftaler i verden, kan de bare smide dem på bålet sammen med de mennesker og lande, som aftalerne skulle beskytte. Enhver indvending bliver mødt med nedladende tweets og trusler om bål og brand fra den såkaldte frie verdens såkaldte leder.

I Danmark er ingen politiker i besiddelse af Trumps muskulatur, men billedet er det samme. Her kan man rende flertallet i konventionerne, og selv indvendinger på børnenes vegne får udstukket en langemand, et hånligt grin og en billet med eksklusionstoget til ingenmandsland.

I loven om folkeskolen insisterer de på inklusion, men i den virkelige verden kan de selv dårligt praktisere andet end eksklusion.

Det politiske Danmark er blevet et vandløb med alt for mange døde fisk, der bare flyder med strømmen. Så hellere vælge livet og modstrøm til.

Trods de vedholdende rygter om vores død lever Radikale i bedste velgående. Og hvis vælgerne til valget vil noget andet end det samme og give uddannelser, miljø, børnepasning, lokalstyre og retsstaten en ny start, så kommer der også en dag, hvor Mette Frederiksen får brug for vores mandater for at kunne række ud efter statsministerposten.

Den slags plejer at have en imponerende effekt på menneskers vilje til at være imødekommende.

Derfor fortsætter vi som levende fisk i vandet med at svømme mod strømmen.

Radikale tager ansvar
Vi insisterer på at tale mennesker, når andre taler mandater. Og så skal vi nok indgå de nødvendige indholdsmæssige og besværlige kompromisser, når tid er.

Radikale Venstre har altid været og vil altid være et regeringsdueligt parti, som kan tage ansvar og ikke løber, når det gør ondt. Der er en del partier i de nuværende flertalsligninger, som stadig skylder stort på den konto.

Inden da vil vi gøre alt for, at ”flip den mønt i tide”, som Marie Key så lønligt udtrykker sit håb i sangen ’Landet’. Det kan vi kun gøre, hvis der er tilstrækkeligt med mennesker, som vil gå med os.

Ikke for Radikale Venstres skyld, ej heller fordi det nødvendigvis er sjovt eller nemt, men fordi nogen er nødt til at have modet til at gå forrest for at gøre det.

Der er alt for mange mennesker, som betaler en høj pris for dagens politiske brætspil.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Rohde

Fhv. MF
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00