Kommentar af 
Michael Ehrenreich

Efter to år har Biden aflivet myten om, at USA er abdiceret fra positionen som verdensmagt

Midtvejs i embedsperioden har præsident Joe Biden stået i spidsen for de største ændringer af USA’s udenrigspolitik i 20 år. Det har han haft succes med – med enkelte undtagelser, skriver Michael Ehrenreich.

Forud for sin State of the Union-tale kan præsident Joe Biden konstatere, at han har stået i spidsen for de største ændringer af USA's udenrigspolitik i tyve år, skriver Michael Ehrenreich.
Forud for sin State of the Union-tale kan præsident Joe Biden konstatere, at han har stået i spidsen for de største ændringer af USA's udenrigspolitik i tyve år, skriver Michael Ehrenreich.Foto: Elizabeth Frantz/Reuters/Ritzau Scanpix
Michael Ehrenreich
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Præsident Bidens årlige tale til Kongressen State of the Union  natten til onsdag dansk tid falder tidsmæssigt sammen med, at han selv er midtvejs i sin embedsperiode. Begge dele er en passende anledning til at vurdere Bidens udenrigspolitiske resultater indtil nu. 

I den helt korte version kan vurderingen sammenfattes med, at resultaterne er omfattende og succesrige, om end der er undtagelser. 

I løbet af kun to år har Joe Biden stået i spidsen for de største ændringer af USA's udenrigspolitik siden invasionerne af Afghanistan og Irak  altså i de seneste tyve år. Ændringerne er en blanding af pludselige skift og mere langsigtede, strategiske træk beregnet på fremtiden. 

Mest markant i den første gruppe har været forholdet til Rusland. Ved sin tiltræden i januar 2021 lagde præsident Biden op til et stabilt forhold til regimet i Kreml ikke mindst for at få ryggen fri til at kunne fokusere på Kina men det ændrede sig snart efter. 

Som følge af den russiske troppeopbygning i efteråret på grænsen til Ukraine måtte Washington i løbet af meget kort tid skifte kurs og herunder overbevise skeptiske allierede, som ikke troede på, at præsident Putin ville slå til militært. 

Siden har USA anført en massiv indsats for at gå til modstand mod et Rusland, som  viste det sig alligevel  igangsatte den værste angrebskrig i Europa siden Anden Verdenskrig. 

Med Ukraine som det klareste eksempel er USA tilbage i sin vante rolle med at skabe resultater i alliancer med sine allierede. 

Michael Ehrenreich
Fhv. direktør, Det Udenrigspolitiske Selskab

Der er under amerikansk ledelse opbygget en stærk transatlantisk koalition for at støtte Ukraine og svække Rusland med sanktioner, og det er lykkedes at revitalisere Nato, som ovenikøbet er på vej til at blive udvidet med Sverige og Finland. 

Som et af midlerne til at skabe koalitionen og holde den til ilden besluttede Washington på et tidligt tidspunkt at dele efterretningsoplysninger med ikke alene allierede regeringer men også med offentligheden. Det var en nyskabelse, som fremtidens krigshistorikere uden tvivl vil hæfte sig ved. 

USA leverer størstedelen af den udenlandske våbenhjælp, som i første omgang gjorde det muligt for Ukraine at forhindre, at landet blev løbet over ende og senere endda presse de russiske styrker tilbage på visse frontafsnit. 

Et andet væsentligt element i præsident Bidens politik har drejet sig om at være overordentlig tydelig med at advare Putin-regimet om konsekvenserne ved at anvende atomvåben. En afskrækkelse, som heldigvis har båret frugt indtil videre. 

Hjemme i USA er det lykkedes Biden at få opinionen med sig. Et relativt stabilt flertal af amerikanerne støtter krigsindsatsen. Hvorvidt det kan fortsætte, vil dels afhænge af om indsatsen hjælper, det vil sige om Ukraine opnår væsentlige fremskridt på slagmarken, og dels af de europæiske allieredes vilje til at påtage sig et større ansvar for Europas egen sikkerhed. 

Læs også

Trods krigen fastholder Biden og hans regering, at Kina er og bliver hovedudfordringen for USA på længere sigt. Det er der gode grunde til. Kina ses med rette som den eneste anden magt, som har viljen og evnen til at gøre USA rangen stridig som supermagt. 

Mest aktuelt har Washington bekræftet at ville forsvare Taiwan. Det er ikke altid sket lige elegant. Blandt andet har Biden selv fremsat uheldige udtalelser og skabt tvivl om den amerikanske kurs. Men bundlinjen er, at USA fremstår eksplicit og robust i afskrækkelsen af Beijing-regimet fra at invadere øen. 

På den længere bane har Biden-regeringen i forhold til Kina foretaget en stribe skridt, som demonstrerer præsidentens rådgiveres evne til at planlægge langsigtet. 

Konkret er forsvarssamarbejdet blevet styrket med allierede som Japan og Australien. Mere strategisk har USA indgået aftaler på politiske, økonomiske og handelsmæssige områder med venligtsindede lande i Asien. Meningen er tydelig, selvom det ikke siges højt: Kina skal inddæmmes. 

Det er tillige værd at lægge mærke til, at USA viser langt større interesse end tidligere for Latinamerika og Afrika. Det har i årevis været et mantra i den internationale debat, at Vesten snorksov, mens Kina stødte frem i det, der engang blev benævnt som Den Tredje Verden. Nu er i hvert fald USA vågnet, og det er sket under Biden. 

Et andet langsigtet element i den nye amerikanske udenrigspolitik er, at Biden har bragt USA tilbage i klimakampen. Allerede på sin første dag i embedet bebudede han, at USA ville genindtræde i Parisaftalen. Der er indført en strategi for at begrænse udledninger, og Kongressen har vedtaget en pakke til svimlende 500 milliarder dollar til investeringer i grøn energi og infrastruktur. 

Omvendt proportional med klima-omlægningen er USA's diplomatiske indsats i Mellemøsten, hvor man ellers har været særdeles aktiv i årtier. Engagementet i regionen er nu faldet til et lavt niveau. I lyset af, hvad Washington i øvrigt er nødt til at bruge opmærksomhed på, er det forståeligt, men det er alligevel slående, hvor lidt Mellemøsten fylder i det samlede udenrigspolitiske billede. 

Det helt store minus i regnskabet var den kaotiske tilbagetrækning fra Afghanistan, som ydmygede USA og kostede ham dyrt i vælgertilslutning.

Michael Ehrenreich
Fhv. direktør, Det Udenrigspolitiske Selskab

Der er én undtagelse, som Biden slap dårligt fra, og som udløste skarp kritik fra menneskerettighedsorganisationer. I begyndelsen af embedsperioden førte han an i kritikken af Saudi-Arabien for at stå bag mordet på journalisten Khashoggi, men senere rejste han selv til Riyadh. Formålet var at udvirke en forøgelse af olieproduktionen for at lette den vestlige forsyningssituation i lyset af Ukraine-krigen, hvilket i øvrigt mislykkedes. ”Knæfaldet” så ikke godt ud. 

Generelt gjorde han ved sin tiltræden meget ud af menneskerettigheder, som  sagde han  stod højt på hans dagsorden. Men reelt er resultaterne få, hvilket han også er blevet kritiseret for. 

Det er sædvane, at amerikanske præsidenter blandt andet måles på fremskridt for frihandel. Her har Biden stort set intet at vise frem, og det skyldes nok tre forhold. Han er ikke frihandelstilhænger af hjertet, han har været nødt til at udvise politisk forsigtighed i kølvandet på tidligere præsident Donald Trumps hårde kurs, som har mange tilhængere i USA, og han har været begrænset af realpolitisk nødvendighed grundet krigen og hensynet til en langsigtet strategi overfor Kina. 

Det helt store minus i regnskabet var den kaotiske tilbagetrækning fra Afghanistan, som ydmygede USA og kostede ham dyrt i vælgertilslutning. Tilbagetrækningen var elendigt planlagt og dårligt udført og skete uden koordination med USA's allierede, hvilket skabte megen vrede. 

Han har effektivt dementeret myten om, at USA er abdiceret fra positionen som verdensmagt. 

Michael Ehrenreich
Fhv. direktør, Det Udenrigspolitiske Selskab

At Taliban gradvis strammer grebet om Afghanistan, ikke mindst ideologisk med en tilbagevenden til et middelalderligt værdisæt, især over for landets kvinder, øger kun frustrationen og fornemmelsen af en krigsindsats, der mislykkedes. 

Men undtagelser og tilbageslag kan ikke rokke ved et samlet billede af en succesrig amerikansk udenrigspolitik under præsident Biden. Med Ukraine som det klareste eksempel er USA tilbage i sin vante rolle med at skabe resultater i alliancer med sine allierede. Det er en rolle, som vi i vores del af verden kan være tilfredse med og bør være glade for. 

Ved sin tiltræden bekendtgjorde præsident Biden, at ”USA er tilbage”, underforstået på den internationale scene. De forløbne to år har ikke alene vist, at han har leveret. Han har også effektivt dementeret myten om, at USA er abdiceret fra positionen som verdensmagt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00