Jørgen Kjems modtager Novo Nordisk Prisen

PRIS-MODTAGER: Jørgen Kjems, professor ved Aarhus Universitet, modtager Novo Nordisk Prisen 2018 for sine tværfaglige pionerstudier af, hvordan DNA’s biologiske fætter, RNA, spiller en helt central rolle i cellers regulering.

Jørgen Kjems modtager Novo Nordisk Prisen 2018.
Jørgen Kjems modtager Novo Nordisk Prisen 2018.Foto: pressefoto
Toke Gade Crone Kristiansen

Allerede tidligt i sin karriere var Jørgen Kjems med til at udfordre et helt centralt dogme inden for menneskets biologi, da han sammen med kolleger opdagede, at molekylet RNA har en række uventede centrale funktioner i forhold til vores gener.

Den gængse opfattelse indtil da var, at RNA blot fungerede som budbringer mellem DNA’et og cellens proteiner.

”Vi var med til at påvise, at RNA ud over at være transportør af genetisk information også indgår som en central regulator af forskellige celleprocesser. Det har siden vist sig, at op mod 90 procent af alt RNA sandsynligvis har andre helt centrale funktioner, for eksempel i reguleringen af vores gener,” forklarer Jørgen Kjems.

Blandt de mange væsentlige videnskabelige nybrud, som Jørgen Kjems’ gruppe har bidraget til, kan nævnes opdagelsen i 2011 af den store udbredelse af cirkulære RNA i de fleste organismer, inklusive i mennesker. Disse cirkulære RNA spiller en meget væsentlig rolle i reguleringen af kroppens andre gener.

I 2013 kunne forskerne berette i tidsskriftet Nature, at de cirkulære RNA’er faktisk fungerer som en slags "svamp", der suger andre RNA-molekyler og proteiner til sig, så disse ikke påvirke cellens metabolisme. De mere end 10.000 typer af cirkulære RNA-svampe har derfor en stor indflydelse på kroppens reguleringsmekanismer og er derfor også essentielle i diagnostik, forebyggelse og behandling af for eksempel kræft og neurodegenerative sygdomme.

For sin enestående forskningsindsats modtager Jørgen Kjems Novo Nordisk Prisen 2018. Prisen gives som belønning for enestående lægevidenskabelig forskning eller anden forskningsindsats, der kan komme lægevidenskaben til gode. Prisen er på tre milloner kroner og uddeles af Novo Nordisk Fonden.

”Jeg er meget beæret og dybt overrasket over at modtage prisen. Jeg er samtidig taknemmelig over, at det bliver anerkendt, hvor vigtigt det er, at man er tværfaglig og har et så bredt sigte, at det man laver både er grundvidenskab, men også kan bruges inden for medicin. Jeg anser denne pris som en anerkendelse af ikke blot min egen, men også af mine kollegaers indsats,” siger Jørgen Kjems.

Jørgen Frøkiær, formand for priskomiteen, siger: ”Gennem hele sin karriere har Jørgen Kjems stået bag omfattende, systematisk og meget original forskning, der har frembragt banebrydende ny viden om RNA og beslægtede områder. De mange videnskabelige resultater, som Jørgen Kjems har opnået gennem tværfaglige tilgange, er både imponerende og fremragende. Jørgen Kjems er en meget fortjent modtager af Novo Nordisk Prisen 2018.”

Jørgen Kjems har siden 2003 været professor i molekylærbiologi og nanoscience ved Aarhus Universitet. I 2013 blev han udnævnt til direktør for iNano, der forener fysik, kemi, biologi og medicin, ved Aarhus Universitet og i 2017 endvidere direktør for CellPAT (Centre for Cellular Signal Patterns) finansieret af Danmarks Grundforskningsfond.

Dokumentation

Om Jørgen Kjems

Født 11. december 1958 i Gråsten, Danmark
Professor, Institut for Molekylærbiologi og Genetik og Interdisciplinary Nanoscience Center, Aarhus Universitet 

2017– : Direktør for Centre for Cellular Signal Patterns (CellPAT), Danmarks Grundforskningsfond

2014-2018: Direktør for Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO)

2010-2016: Direktør for Center for Nanomedicine (LUNA), Lundbeckfonden

2003– : Professor i Nanoscience, Aarhus Universitet

1990–1992: Post.doc. hos nobelprismodtager Phillip A. Sharp, MIT, Cambridge, USA

1989–1990: Post.doc. hos Cox Terhorst, Harvard Medical School, Boston, USA

1986: Kandidatgrad, biostrukturkemi, Aarhus Universitet

Om Novo Nordisk Prisen
Novo Nordisk Prisen blev uddelt første gang i 1963 og gives som belønning for enestående lægevidenskabelig forskning eller anden forskningsindsats, der kan komme lægevidenskaben til gode. Tildelingen af prisen skal ske for en overvejende dansk indsats. Prisen uddeles af en priskomite under Novo Nordisk Fonden.

Prisen uddeles årligt og er på 3 millioner kroner, heraf er 2,5 millioner kroner et rådighedsbeløb til forskningsformål inden for prismodtagerens fagområde, mens de 500.000 kroner er en personlig hæderspris.

Om Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål:

  1. At udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen
  2. At yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers helbred og velfærd. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 15 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes.

Læs mere på www.novonordiskfonden.dk


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00