Kommentar af 
Johanne Thorup Dalgaard

Johanne Dalgaard: Tror S igen på fantasien om markedets magiske evner?

KOMMENTAR: Det er uforståeligt, at regeringen trods lærdom fra både Dong-salget og coronakrisen nu vil konkurrenceudsætte affaldssektoren og lade den grønne omstilling være op til markedets magiske evner, skriver Johanne Dalgaard. 

Hvad har Socialdemokratiet lært, siden partiet i 2016 afviste den daværende regerings forslag om at privatisere affaldssektoren, spørger Johanne Dalgaard. 
Hvad har Socialdemokratiet lært, siden partiet i 2016 afviste den daværende regerings forslag om at privatisere affaldssektoren, spørger Johanne Dalgaard. Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den socialdemokratiske regering har efter alt at dømme sat sig solidt tilrette i magtens sæder.

Meningsmålingerne ser strålende ud for S, hvilket formodentlig ikke mindst kan tilskrives en generel tilfredshed med regeringens hidtidige håndtering af pandemikrisen.

Samtidig ligger oppositionen i ruiner, og den borgerlige meningsdannelse er nedsunket i bitter jammer og klage og forrykte sammenligninger mellem statsministeren og nogle af verdens mest grusomme tyranner.

Mette Frederiksen ligner tilmed en person, der i særklasse er komfortabel med magten. Den klæder hende på en måde, der både kan vække ærefrygt hos dem, der er tilhængere af hende og rædsel hos dem, der er modstandere.

Fakta
Johanne Thorup Dalgaard (født 1987) er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun arbejder som embedsmand på uddannelses- og forskningsområdet og som freelanceskribent med fokus på kulturelle og politiske emner.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Alt i alt ligner regeringsprojektet indtil videre en forholdsvis succesfuld genopfindelse af det socialdemokratiske projekt, som det var svært at forestille sig mulig for bare fem år siden, da SR-regeringen anført af Helle Thorning-Schmidt tabte folketingsvalget til Lars Løkke Rasmussen efter fire års nærmest uafbrudt videreførelse af Løkkes egen politik.

Mette Frederiksen og medkombattanter har siden lagt megen energi i offentligt at distancere sig fra Thornings og Corydons kuldsejlede konkurrencestatsideologi.

Det virker umiddelbart uforståeligt, at man nu igen vil bringe de af virkeligheden dementerede konkurrencestatsfantasier om markedsmekanismernes magiske egenskaber i spil

Johanne Dalgaard

Allerede ved Socialdemokratiets partikongres i 2016 sagde Frederiksen med henvisning til skandalen om salget af Dong til en lurvet amerikansk investeringsbank, der var gået hen og blevet symbolsk for Socialdemokratiets brandudsalg af ideologisk arvegods, følgende:

”Det bliver ikke på min vagt, at vi sælger mere infrastruktur til Goldman Sachs.”

Dong-skandalen afslørede for det blotte øje, at idéen om, at samfundskritisk infrastruktur gør bedst samfundsøkonomisk nytte på private hænder er en tåbelig propelhatsliberal vrangforestilling: Hvis private investorer øjner en fortjeneste i 12-milliarderklassen ved køb af et stykke national infrastruktur, så er den pågældende infrastruktur nok ikke bare et stykke dødvægt, som staten med fordel kan skære fra.

Læs også

Dertil kommer selvfølgelig den lektie, som forskrækkelsen over pandemikrisen forhåbentlig har lært os, nemlig at der kan være andre hensyn end blot de økonomiske, som gør, at det er en god idé som stat at have kontrol over eksempelvis sin egen vaccineproduktion.

Man kunne jo for eksempel få brug for at producere vaccine med henblik på at redde menneskeliv i et højere tempo, end hvad markedsmekanismerne tilskriver. 

Denne historik taget i betragtning, så er det højest besynderligt at være vidne til, at regeringen vælger netop dette øjeblik til at foreslå privatisering af affaldssektoren.

Men det er altså der, vi er: Som led i forhandlingerne om en klimahandlingsplan har regeringen foreslået at omdanne de kommunale affaldsselskaber til aktieselskaber og samtidig fjerne den kommunale henvisningsret for forbrændingsaffald og åbne for private aktører på markedet med henblik på at skabe konkurrence. Det viser dokumenter fra Klimaministeriet, som er lækket til pressen.

Af dokumenterne fremgår det også, at Klimaministeriet forventer, at liberaliseringen automatisk vil føre til den reduktion i den aktuelle overkapacitet på forbrændingsanlæggene, hvilket vil betyde en reduceret import af forbrændingsaffald fra andre lande:

”En sådan model forventes at medføre, at de mest ineffektive anlæg på sigt lukker, hvorved kapaciteten tilpasses nationale affaldsmængder, og importen dermed reduceres”.

Hvad belægget skulle være for at forvente dét, er mildt sagt uklart, al den stund private virksomheder ikke konkurrerer på grøn omstilling, men på profit. Dermed vil de også have incitament til at brænde præcis den mængde affald af, som det er muligt at tjene penge på, frem for den mængde, der svarer til dansk affaldsproduktion.

Netop den problemstilling, at private aktører drives af andre incitamenter end offentlige, var da også hovedindvendingen fra daværende S-ordfører på energiområdet Jens Joel, da han i 2016 afviste den borgerlige regerings tilsvarende forslag om privatisering af affaldssektoren.

Hvad der siden 2016 har påvirket partiet til at vende 180 grader i spørgsmålet, er det vanskeligt for mig at gisne om.

Men det virker umiddelbart uforståeligt, at man nu igen vil bringe de af virkeligheden dementerede konkurrencestatsfantasier om markedsmekanismernes magiske egenskaber i spil for at legitimere en reelt planløs privatisering af en sektor, der netop har brug for en høj grad af planlægning for at komme i mål med den grønne omstilling, som er regeringens eget prestigeprojekt.   

-----

Johanne Thorup Dalgaard (født 1987) er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun arbejder som embedsmand på uddannelses- og forskningsområdet og som freelanceskribent med fokus på kulturelle og politiske emner. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johanne Dalgaard

Freelanceskribent, specialkonsulent
cand.scient.pol (Københavns Uni.)

0:000:00