Johnson foreslår ændring af Brexit-aftale: Nordirland skal forblive en del af det indre marked

BREXIT: Storbritannien har onsdag sendt sit bud på et kompromis, der skal fjerne det irske backstop fra udtrædelsesaftalen. EU kalder forslaget for et positivt fremskridt, men understreger, at der stadig er problematiske punkter, der kræver mere arbejde.

Under sin tale ved de britiske konservatives partikongres i Manchester lagde Boris Johnson især vægt på, at nu skal EU også vise vilje til at indgå et kompromis.
Under sin tale ved de britiske konservatives partikongres i Manchester lagde Boris Johnson især vægt på, at nu skal EU også vise vilje til at indgå et kompromis.Foto: Paul Ellis/AFP/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

BRUXELLES: Under 30 dage før briterne skal forlade EU-samarbejdet, har den britiske premierminister, Boris Johnson, onsdag sendt et brev til EU, hvori han præsenterer et officielt forslag til en ændring af skilsmisseaftalen.

I brevet, der er stilet til kommissionsformand Jean-Claude Juncker, foreslår Boris Johnson, at Nordirland efter briternes udtrædelse fortsat skal være en del af EU’s indre marked for varer. 

Det skal forhindre en hård grænse til naboen Irland, der fortsat er medlem af EU, og skal dermed være en erstatning for det irske backstop, der har mødt megen modstand i det britiske parlament.

”Det giver mulighed for at oprette en reguleringszone på hele den irske ø, der omfatter alle varer inklusive fødevarer. Så længe den eksisterer, vil den zone eliminere alle kontroller af handel med varer mellem Nordirland og Irland, fordi den sikrer, at reguleringen af varer i Nordirland er den samme som i resten af EU,” skriver den britiske premierminister i brevet.

Nordirerne skal ud af EU’s toldunion
Det omstridte backstop har til formål at forhindre en hård grænse på den irske ø. Den vil indebære, at Nordirland skal forblive i EU’s toldunion, hvis det ikke lykkes for briterne og EU at blive enige om en løsning på grænseproblematikken i forhandlingerne om det fremtidige forhold, der efter planen skal foregå i løbet af overgangsperioden efter Brexit.

Boris Johnsons forslag går på, at Nordirland ligesom resten af Storbritannien skal forlade toldunionen, lige så snart overgangsperioden er ovre. I stedet skal nordirerne forblive en del af det indre marked for varer og opfylde de EU-krav, som følger med det, i mindst fire år efter overgangsperioden.

Nordirland skal i forlængelse af det forpligte sig til at tjekke, at de varer, der kommer ind i landet fra Storbritannien eller et tredjeland, lever op til det indre markeds regler.

Forslaget har dog det forbehold, at det skal godkendes af den nordirske regering og landets parlamentariske forsamling både i overgangsperioden og hvert fjerde år. Hvis opbakningen til det på et tidspunkt bortfalder, vil Nordirland forlade det indre marked.

Ingen toldkontroller ved grænsen
Det er nødvendigt med ændringen, fordi det er særligt vigtigt, at hele Storbritannien kan forlade toldunionen sammen, understreger Boris Johnson flere gange i sit brev.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00