Joker og et glædeligt gensyn: Her er de vigtigste kommissærer for fødevareerhvervet 

UDNÆVNELSER: EU-Kommissionen har sat navne på de nye kommissærer. Se her, hvem du skal holde øje med, og hvilke centrale opgaver de er pålagt.

Den afgående landbrugskommissær Phil Hogan (th.) bliver ny handelskommissær, hvor han får ansvar for en handelsaftale med briterne efter et Brexit. Her ses Phil Hogan med EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier.
Den afgående landbrugskommissær Phil Hogan (th.) bliver ny handelskommissær, hvor han får ansvar for en handelsaftale med briterne efter et Brexit. Her ses Phil Hogan med EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier.Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Det er med en vis vemod, at danske landmænd må sige farvel til den afgående landbrugskommissær i EU, Phil Hogan.

Erhvervet har været stor fan af ireren, der har kørt en linje med fokus på afbureaukratisering, liberalisering og frihandel.

Men efter tirsdagens præsentation af kommissionsformand Ursula van der Leyens bud på en ny EU-Kommission står det klart, at det ikke bare bliver et farvel, men også et gensyn med Phil Hogan.

Til landbrugets glæde bliver han nemlig ny handelskommissær. Her skal Phil Hogan særligt have fokus på handlen med USA, Kina og Afrika, men får også ansvar for at forhandle handelsaftalerne med Australien og New Zealand i mål.

Generelt har Danmark haft mere fokus på eksport og global konkurrence end polakkerne, men vi håber, det her er et af de områder, hvor han vil tage Phil Hogans tilgang til sig.

Niels Lindberg Madsen
EU-politisk chef i Landbrug & Fødevarer

Ydermere kan Phil Hogan forventes at skulle forhandle en fremtidig frihandelsaftale med irernes store nabo, Storbritannien, efter briternes exit.

“Han kan komme til at sidde meget centralt i forhold til en aftale, og det ser vi meget positivt på. Han har på lange stræk set verden som os og for eksempel set handelsaftaler og handelspolitik som en integreret del af landbrugs- og fødevareområdet,” fortæller Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef i Landbrug & Fødevarer.

Nogle gange kan det være meget godt at sætte ræven til at vogte gæs, forstået på den måde at hvis man gerne vil fremme en dagsorden i et land, så er det måske ikke så tosset at have en polsk kommissær, der også hjemme i landet vil fortælle om mulighederne på bæredygtighedsområdet i EU’s landbrugspolitik.

Anders Ladefoged
Underdirektør, DI

Polsk landbrugskommissær
Før den nye EU-Kommission kan træde til, skal den godkendes af Europa-Parlamentet. Det sker efter, at parlamentarikerne har haft mulighed for at udspørge og vurdere samtlige kommissærkandidater ved høringer i de fagudvalg, som deres nye ansvarsområde berører. 

Blandt dem, der skal afhøres, er Janusz Wojciechowski fra Polen, som er udpeget som ny landbrugskommissær.

I 2016 blev han revisor ved Den Europæiske Revisionsret, og tidligere har han i mange år været medlem af Europa-Parlamentet, hvor han i en periode var næstformand i landbrugsudvalget.

0:000:00