Journalist skrev kritisk om Slagelse Kommune og blev fjernet fra spalterne

Endnu en toppolitiker fra Slagelse er i søgelyset for at have lagt pres på den lokale presse. Villum Christensen (LA) afviser indgreb i journalisters ytringsfrihed, mens chefredaktør mener, at politikeren står bag "et forsøg på politisk pres".

"Man kan vel ikke både være en borger og en journalist," skrev Slagelses førsteviceborgmester, Villum Christensen (LA), til chefredaktøren for en ugeavis.
"Man kan vel ikke både være en borger og en journalist," skrev Slagelses førsteviceborgmester, Villum Christensen (LA), til chefredaktøren for en ugeavis.Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

En kritisk kommentar om Slagelse Byråd førte i marts til, at lokalavisen Uge Nyt, som Sjællandske Medier ejer, fjernede en skribent fra spalterne.

Det skete samme dag, som kommunens førsteviceborgmester, Villum Christensen (LA), sendte en mail til lokalavisens chefredaktør og klagede over skribenten, Steen Andresen, der med egne ord havde skrevet for mediet som frivillig journalist i over 40 år.

Villum Christensen skrev i mailen, som Altinget har læst, at han undrede sig over, at en journalist skrev en kommentar, hvori han fremstod som "kritisk borger og ligefrem en "vælger", der er meget frustreret". Han sluttede mailen med følgende ord: "Man kan vel ikke både være en borger og en journalist?".

"Han kontaktede min chefredaktør. Det resulterede i, at hun smed mig ud. Jeg farer i flint over det, fordi han blander sig i pressefriheden og ytringsfriheden i det hele taget," siger Steen Andresen til Altinget.

"Tendentiøse" indlæg nedgjorde borgmesteren

Forholdet mellem politikere og presse i Slagelse var i fokus sidste år, da Folketingets Ombudsmand kritiserede borgmester John Dyrby Paulsen (S) for en henvendelse til en skribent, ligeledes fra Uge Nyt, der kunne "opfattes som en trussel".

Villum Christensen forklarer, at han var træt af, at Steen Andresen skrev kritiske kommentarer om borgmesteren. 

"Der havde flere gange været nogle, synes jeg, tendentiøse indlæg fra Steen Andresen, hvor borgmesteren og flertalsgruppen blev kompromitteret uden at kunne komme til orde. Et er, at borgere i læserbreve kan være særdeles barske i deres synspunkter omkring politikeres gøren og laden. De kan jo skrive, hvad de vil. Men her kunne man ikke se, om der var tale om en journalist eller en borger," siger han.

Der er en sammenblanding af de forskellige statsmagter – og i princippet tænker jeg, at politikere skal holde sig for gode til det

Ejvind Hansen
Docent, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Når du skriver, at journalister ikke rigtig bør have holdninger, er du så ikke med til at begrænse journalisters ytringsfrihed?

"Journalister har selvfølgelig retten, som alle andre mennesker har. Men et indlæg kan godt være meget normativt – både i vinklingen og i den måde, som det er formuleret på – især hvis man ikke har mulighed for at svare igen".

Kaldte byrådet for et ekspeditionskontor

Sagen begyndte 10. marts i år. Da Uge Nyt udkom, stod Steen Andresen som afsender på to journalistiske artikler om henholdsvis spildevand og fitness – og som afsender af en kommentar, som Uge Nyt deklarerede som et "synspunkt". Synspunktet med overskriften "Når et byråd bliver et ekspeditionskontor" beskrev, at flertallet i Slagelse Byråd arbejdede efter "del og hersk"-princippet.

"Det afspejler sig tydeligt i de sidste mange byrådsmøder, hvor oppositionen næsten stiltiende kan se til, mens det røde flertal kører dem rundt i manegen," skrev han.

Villum Christensen skrev til daværende chefredaktør Tove Bonnichsen, at mediet havde bragt "bastante og stærkt normative artikler omkring politiske beslutningssager" i kommunen. Alle artikler, mente han, havde det "samme klare mål om at nedgøre det siddende flertal".

Redaktøren svarede ikke på kritikken, men erkendte, at læserne kunne have svært ved at afkode forskellen på artikler og synspunkter. Hun lovede politikeren, at "det retter vi op på".

Vi har været udsat for et forsøg på politisk pres

Bente Johannessen
Ansvarshavende chefredaktør, Sjællandske Medier

"Må jeg så forstå det således, at det ikke vil være muligt for Steen i fremtiden at få bragt "synspunkt"-artikler med billeder og over- og underoverskrifter, som til forveksling ligner en redaktionel artikel," spurgte Villum Christensen redaktøren, som svarede "ja, det er rigtigt".

Sammenblanding af statsmagterne

Docent ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Ejvind Hansen, kalder det "almindeligt," at politikere reagerer ved at kontakte chefredaktørerne.

"Det gør det ikke nødvendigvis okay. Jeg opfatter ikke det, som Villum Christensen skriver, som truende, men mere som et reelt spørgsmål, om en borger kan have stærke meninger om lokalområdet og samtidig være en journalist, der dækker samfundet objektivt. Når Villum Christensen kontakter redaktøren, er der en sammenblanding af de forskellige statsmagter – og i princippet tænker jeg, at politikere skal holde sig for gode til det," siger Ejvind Hansen, som er medforfatter til bogen "Ytringsfriheden til forhandling".

Tove Bonnichsen er gået på pension og henviser til ansvarshavende chefredaktør Bente Johannessen, som husker, at synspunktet skabte "ballade".

"Han præsenterer det lidt som om, at det er på grund af synspunktet, at han bliver jaget ud. Det er det ikke. Det er, fordi han ikke er ansat, og fordi vi opdager det. Han skriver som om, at han er vores medarbejder, men det er han ikke. Der bliver skabt ballade om synspunktet, som gør, at vi opdager, at, hovsa, der er noget, som er smuttet igennem det store system," siger hun.

Avisen: Et forsøg på politisk pres

Du siger, at det blot handler om, at I bliver opmærksomme på hans ansættelsesforhold. Men efter over 40 år? Og lige den dag, hvor Villum Christensen skriver?

"Det er en ugeavis, der først for nogle år siden blev en del af Sjællandske Medier: I begyndelsen lå den i et datterselskab, hvor direktøren var ansvarshavende chefredaktør. Da den kom over i moderselskabet for cirka to år siden, kørte gamle rutiner videre. Ja, det er mærkeligt, at ingen studser over Steen Andresens tilstedeværelse i spalterne, men da Villum Christensen henvender sig, bliver der opmærksomhed om, hvem manden er, og det viser sig, at han hverken er fastansat eller freelanceansat. Så skal han selvfølgelig ikke optræde i spalterne, som var han en redaktionel medarbejder".

Bente Johannessen understreger, at "det er jo ikke Villum Christensen, der på nogen måde redigerer vores aviser eller kan få journalister fyret".

Mener du, at I har været udsat for politisk pres?

"Det gør jeg egentlig ikke. Du kan godt sige, at vi har været udsat for et forsøg på politisk pres, men det politiske pres gør ikke, at der bliver handlet. Det er, at vi bliver opmærksomme på, at manden ikke har et ansættelsesforhold".

Steen Andresen har siden marts ikke skrevet journalistiske artikler for Uge Nyt. Han har fået bragt to læserbreve, som udkom i dagbladet Sjællandske, før de røg i ugeavisens spalter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

Tove Bonnichsen

Fhv. chefredaktør, Sjællandske Medier
cand. comm. (RUC. 1995)

0:000:00