Julekalender med Henrik Qvortrup: Nu vil jeg ikke lyde kynisk, men corona har været en fest for politiske journalister

23. DECEMBER: Det har ikke skortet på drama i 2020, som ud fra en kynisk betragtning har været en fest for politiske journalister. Det siger politisk redaktør på B.T. Henrik Qvortrup. Alligevel venter han med spænding på den "vilde eufori", når coronaen mister grebet. 

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Hvad har været det bedste ved 2020?
Jeg er simpelthen så glad for, at jeg har fået nyt og i øvrigt fast arbejde på B.T. Det er meget inspirerende at arbejde på et medie med den gennemslagskraft.

Det har altid været et vilkår for mig, at folk har en holdning til, hvad jeg går og laver. Men jeg skal da ellers lige love for, at det for alvor har slået ud på richterskalaen nu.

Mener du selv, at din stilling som politisk redaktør på B.T. for alvor cementerer, at du er tilbage efter skandalesagen på Se og Hør?
Nu er jeg jo blevet funktionær med pensionsordning og det hele, og det er meget rart. Jeg er ikke dummere, end at jeg godt ved, at sagen vil følge mig altid. Man skal bare foretage en enkelt Googlesøgning for at se, at sagen er uløseligt forbundet til mig. Jeg har afregnet med samfundet, og nu er jeg videre.

Du er kendt som en journalist, der kommer i clinch med politikerne. Synes du generelt, der er behov for, at journaliststanden skruer bissen mere på?
Ja, det synes jeg. Det er jo ikke helt forkert, at et godt spørgsmål er ét, som folk ikke bryder sig om at få. Men min påstand er også, at andre journalister kunne stille de helt samme spørgsmål som mig, uden at det udvikler sig til en diskussion om spørgeren. Jeg piver ikke over det, for det er med til at bidrage til mit image, som jeg grundlæggende er glad for.

Fakta

Politisk julekalender med  
hovedpersoner fra 2020

2020 har været et heftigt år i dansk politik. I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med en politiker, embedsmand eller anden aktør, som har haft et særligt begivenhedsrigt år. 

Vi spørger dem om alt fra juletraditioner, tro og det forgangne år til politiske forbilleder, svære beslutninger og håb for det nye år. 

Mød blandt andre nuværende og tidligere ministre, nyudsprungne borgmesterkandidater og nogle af dem, der har gjort sig bemærket i Metoo eller ved årets mange pressemøder. 

I dag kan du møde Henrik Qvortrup, som i august blev ansat som politisk redaktør på BT.  
Henrik Qvortrup er født 13. oktober 1963 i Aarhus. 


Hvorfor valgte du selv at blive journalist?
Jeg havde en formodning om, at jeg ville komme til at møde nogle interessante mennesker, og det har jo holdt meget godt stik. Hvis du havde præsenteret mig for mit brogede karriereforløb dengang, så havde jeg nok sagt at nej, sådan kommer det ikke til at gå. Jeg blev hurtigt sporet ind på politik. På den måde er de godt seks år på Se og Hør en parentes i et virke, som ellers først og fremmest har været centreret omkring politisk journalistik.

Har du forståelse for, at det alligevel har fyldt så meget?
Selvfølgelig. Jeg havde en lang karriere som politisk journalist, og så pludselig tog jeg et job på det forfærdelige blad. Og så kom jeg tilbage som politisk redaktør på TV 2. Og folk tænkte ’hvad fanden sker der, hvordan kan man sætte sladderkongen i den stol?’ Da Se og Hør-sagen ramte som en atombombe, følte folk, de blev bekræftet i den undren. Jeg kan sagtens forstå, at det har givet opmærksomhed.

"Det har altid været et vilkår for mig, at folk har en holdning til, hvad jeg går og laver. Men jeg skal da ellers lige love for, at det for alvor har slået ud på richterskalaen nu."

Henrik Qvortrup
Politisk redaktør, B.T.

Hvilken person har imponeret dig mest i 2020? 
Det har Mette Frederiksen. Jeg er imponeret over, hvordan hun trods de hårde virkemidler, hun har taget i anvendelse i håndteringen af corona, stadig kan have befolkningen i sin hule hånd. Det er dybt imponerende, at hun er sluppet afsted med det. Jeg tror, det skyldes hendes smag for magten, som er meget udtalt. Jeg vil fagligt anerkende, at hun har kørt det effektivt. Men jeg synes ikke nødvendigvis, det er sympatisk.

Hvad har du savnet mest på grund af corona? 
Jeg bryder mig ikke om at lyde så kynisk. Men coronaen har været en fest for politiske journalister som mig. For den har forstærket og synliggjort nogle magtmekanismer. Med MeToo og corona har jeg som politisk journalist ikke kunnet ønske mig et bedre år. På det personlige plan er mine afsavn banale. Jeg savner at rejse og tage på restaurant.

Hvordan skal du fejre jul i år?
Det skal jeg med mine børn og min forhenværende hustru – vi finder ud af at holde jul sammen.

Går du i kirke juleaften? 
Det har jeg ofte gjort, men jeg tror, jeg holder mig væk i år.

Er du troende?
Jeg er så troende, at jeg ikke kunne finde på at melde mig ud af Folkekirken, bare fordi der er nogle få skattekroner at spare.

Hvad er det bedste råd, du nogensinde har fået? 
Det er et evigtgyldigt godt råd at behandle andre, som man selv vil behandles. Særligt har jeg altid foragtet mennesker, som sparker nedad. Så er det bedre at sparke opad. 

Jeg kan ikke lade være med at spørge, om du også fulgte det råd i din tid på Se og Hør, hvor I ofte gik meget tæt på folks privatliv?
Jeg har ikke på Se og Hør behandlet nogen på anden vis, end jeg selv ville være parat til at blive behandlet som kendt. Det må jeg sige.

Hvilken bog er den bedste, du har læst i år?
Den er jeg faktisk ved at læse for øjeblikket. En meget stærk bog skrevet af journalist Jesper Stein Larsen, der mest er kendt som krimiforfatter. I bogen ’Rampen’ skriver han om sin opvækst i Aarhus, hvor jeg også selv er fra. Han skriver om sine forældres skilsmisse og om hans forhold til moderen, som nærmest tangerer til det incestuøse, får man indtryk af. Den kan jeg anbefale.

Hvad ser du frem til i 2021?
Normalisering. Jeg glæder mig til at se, om det bliver året, som eksploderer i én stor glædesrus a la befrielsen i 1945 eller murens fald i 1989, hvor folk gik helt amok. Når vi på et eller andet tidspunkt kommer ud på den anden side, tror jeg, vi vil se en vild eufori. Det er jeg virkelig spændt på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Qvortrup

Podcastvært, kommentator og fhv. ansvarsh. chefredaktør, Ekstra Bladet og Se og Hør
journalist (DMJX 1991)

0:000:00