Julekalender med Sikandar Siddique: "Jeg troede, at udlændinge blev gjort til et magtspil. Den fordom er blevet bekræftet"

14. DECEMBER: For Sikandar Siddique ændrede Danmarks dna sig i 2001. Han vil give en stemme til minoriteterne i Danmark, erstatte retsfølelse med retsfornuft, og så bruger han julen til at være sammen med sin familie – bare uden at danse rundt om juletræet.

Sikandar Siddique er nyvalgt folketingsmedlem for Alternativet.
Sikandar Siddique er nyvalgt folketingsmedlem for Alternativet.Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix
Albert Birk Morgen

Hvorfor gik du ind i politik?
Jeg gik ind i politik, fordi jeg følte, at der var en elite, der dæmoniserede socialt udsatte og etniske minoriteter. Det ville jeg ikke være med til. Der var et behov for, at nogen sagde fra og repræsenterede den del af Danmark. 

Var det en konkret begivenhed, der startede det?
Jeg er 33 år gammel, så i slut-90'erne var jeg ved at blive voksen. På det her tidspunkt tager Danmark en drejning: Pia Kjærsgaard går fra at være ekstrem til at være mainstream, og vi går fra en regering, der siger, at DF ikke er stuerene, til en regering, der tager dem ind i varmen. Den periode gjorde stort indtryk på mig. Det politiske klima og den offentlige debat var giftig. Der var, og er, et mindretal, der ikke bliver hørt, og de skal repræsenteres.

Kan du huske første gang, at du havde en holdning til noget?
Jeg tilhører en generation, der voksede op i et humanistisk og empatisk Danmark, der pludselig ændrede sig. Fra 2001 sker der noget drastisk med Danmarks syn på minoriteter, det religiøse mindretal og udlændingepolitikken. Vores dna ændrer sig fra den ene dag til den anden. Der kommer særregler og 24-års-reglen. Man begynder dæmoniseringen af de socialt udfordrede områder kaldet "ghettoer". 

Er tiden før og efter 2001 en målestok for dig? 
Anders Fogh og Pia Kjærsgaard startede med at gå ned ad den her primitive og aggressive vej, som vi desværre er fortsat nedad. Vi er nået dertil, hvor vi har fået en "ghetto"-pakke, hvor områder og mennesker bliver stigmatiseret og marginaliseret. Frygten for det fremmede underminerer vores egne idealer og retsprincipper.

For mange handler det langt hen ad vejen om at vinde og bevare magten. Løsningerne er ikke nødvendigvis forskningsbaserede eller de mest effektive, men dem, der gør, at man bevarer magten.

Sikandar Siddique (ALT)
Medlem af Folketinget

Er der en politiker, der har inspireret dig? 
Bernie Sanders har været en stor inspiration. At gå mod et så etableret og bureaukratisk system som USA's, være forankret i græsrodsbevægelsen og kæmpe mod det kapitalistiske system synes jeg er genialt.

Er der en politisk modstander, du respekterer?
Bertel Haarder. Jeg er på ingen måde enig i hans politik, men meget inspireret af hans ordentlighed. Der var engang én, der spurgte: "Hvorfor bliver Bertel Haarder altid minister i en Venstre-regering?" Anders Fogh svarede: "I Bertel Haarders ministerium er der styr på alt." Han har en ordentlighed og en saglighed, jeg mener er meget vigtig i dansk politik.

Havde du en fordom om Christiansborg?
Jeg troede på, at udlændinge blev gjort til et magtspil, der handlede om at dele og herske. Den fordom er blevet bekræftet. For mange handler det langt hen ad vejen om at vinde og bevare magten. Løsningerne er ikke nødvendigvis forskningsbaserede eller de mest effektive, men dem, der gør, at man bevarer magten.

Hvordan er hverdagen herinde?
Jeg har ti ordførerskaber, så det er et dobbelt fuldtidsarbejde. Men i de partier, hvor der er over 40 medlemmer i Folketinget, er der mange, der ikke engang har et enkelt ordførerskab. Jeg har fået en god mulighed for at sætte mit præg, og det vejer langt tungere end at løbe lidt hurtigt.

Hvad gør du for at koble af?
Kort tid før valgkampen fik min far en hjerneblødning. Lægerne mente ikke, at han havde en chance, men pludselig en dag vågnede han. For et par dage siden kom han hjem, så når jeg har brug for at koble af, bruger jeg tid med ham og min familie.

Har du en særlig juletradition?
Jeg er muslim, og derfor holder jeg ikke traditionel jul. Men alle, der bor i Danmark, er på en eller anden måde en del af julen. I løbet af min barndom deltog jeg i alle de juletraditioner, der var i min folkeskole. Selvom vi ikke holder traditionel jul, mødes hele min familie, da alle jo har fri. Vi spiser god mad og bruger julen til at være sammen som så mange andre – vi danser bare ikke om juletræet.

Er der en konkret politisk forandring, der ville kunne frembringe julestemning?
Hvis man på det retspolitiske område begyndte at lave lovgivning baseret på evidens, ville jeg blive rigtig lykkelig. Man skal lede længe efter evidensbaseret lovgivning i forhold til integration og retspolitik. Hvis man på Christiansborg kunne få indført, at man erstatter princippet om retsfølelse med retsfornuft, ville man få løsninger, der virker.

Dokumentation

JULEKALENDER MED POLITIKERNE

I Altingets julekalender taler vi hver dag frem mod jul med et folketingsmedlem om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder.

Mød blandt andet en række nyvalgte folketingsmedlemmer, nye ministre og et par, som du nok også kender i forvejen.

BLÅ BOG

Sikandar Malik Siddique blev valgt ind i Folketinget for Alternativet i 2019. 

Han blev født 4. oktober 1986 i København

Han blev færdiguddannet fra Roskilde Universitet i 2013, hvor han læste Communication & Global Studies. 

I dag er han medlem af boligudvalget, ligestillingsudvalget, retsudvalget samt udlændinge- og integrationsudvalget. 

Han besidder desuden ti ordførerskaber for Alternativet, heriblandt boligordfører, grundlovsordfører, infødsretsordfører, integrationsordfører, kirkeordfører, ligestillingsordfører og udlændingeordfører.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00