Julens EU-podcast: Von der Leyen vil lade sig inspirere af Danmark i 2020

PARLAMENTET#85: Altinget gør status over det forgangne europæiske år – og så kaster vi det lange lys ud over 2020, som bliver præget af Brexit og fyldt med nye ambitioner for EU. Mød Kommissionens nye vicecheftalskvinde, Dana Spinant, der beskriver Danmark som det nye års grønne frontløber for Europa. 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Når Ursula von der Leyens EU-Kommission efter nytår åbner for en sand strøm af nye lovforslag på klimaområdet, så vil det være med Danmark som en stor inspiration.

”Vi er glade for at se Danmark gå forrest,” siger en af den nye Kommissions vigtigste kontakter til offentligheden, vicecheftalskvinde Dana Spinant, med henvisning til den ambitiøse danske klimalov vedtaget i Folketinget for få uger siden.

”Vi vil lære af Danmark, og vi håber, at det vil være et eksempel og en inspiration for andre – ikke alene i Europa, men over hele verden,” siger hun.

Du kan møde Dana Spinant i årets sidste udgave af Altingets europæiske podcast, Parlamentet, hvor hun fortæller om de mange nye lovforslag i den nye EU-Kommissions pipeline i 2020.

”Det bliver et dristigt år. For det er året, hvor en hel vifte af arbejde vil blive sat i gang for at skabe en økologisk og digital forvandling af Europa,” siger Spinant.

Ud over kampen mod klimaforandringer løfter Dana Spinant sløret for nye forslag i løbet af foråret om både kunstig intelligens, fordeling af flygtninge i Europa og en ny mekanisme til overvågning af retssikkerheden på tværs af alle medlemslande. 

Hun fortæller også om, hvordan hver eneste af de nye EU-kommissærer skal have besøgt samtlige 27 medlemslande midt i 2022, blandt andet for at gennemføre borgermøder på tværs af kontinentet. 

2020 bliver samtidig de store udfordringers år. Det bliver året, hvor Brexit bliver til virkelighed, og det nye forhold til Storbritannien skal skabes – og hvor Danmark vil kæmpe sparelandenes sag i slaget om EU’s næste syvårige rammebudget for 2021-2027.

Vi tager fat i det hele i julepodcasten, hvor Thomas Lauritzen og Emma Qvirin Holst også kaster et blik tilbage på nogle af de vigtigste europæiske begivenheder i 2019.

Lyt med – og gå på juleferie fuld af viden og tankegods om, hvad der skal ske med det europæiske samarbejde næste år!

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Forrige artikel Podcast: Sådan har Mette Frederiksen klaret de internationale udfordringer Podcast: Sådan har Mette Frederiksen klaret de internationale udfordringer Næste artikel Podcast: 2019 blev året, hvor klimaet blev vigtigere end udlændinge Podcast: 2019 blev året, hvor klimaet blev vigtigere end udlændinge
Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

Regeringen lander bred aftale om milliarderstatning til minkavlere

ERSTATNING: Et bredt flertal i Folketinget er enige om en aftale, som sikrer knap 19 milliarder i erstatning til danske minkavlere og følgeerhverv. Over de næste ti år skal avlerne kompenseres for aflivningen af alle mink i kampen mod coronasmitte.