"Jeg har en evne til at komme hurtigt op til overfladen igen, hvis jeg har været presset"

KARRIERE-INTERVIEW: Som leder er det en vigtig egenskab hurtigt at kunne komme videre og finde nye måder at løse problemer på, når man har været under pres. Sådan lyder det fra den nye direktør i Statsforvaltningen, Anette Hummelshøj.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Katrine Falk Lønstrup

Fortalt til Katrine Falk Lønstrup

”Jeg har arbejdet inden for centraladministrationen hele mit liv. Og der er uden tvivl sket meget i den periode, i forhold til hvordan man skal agere.

Mens man tidligere, groft sagt, kunne sidde og løse sine sager i fred og ro, er opmærksomheden fra især medier og politikere blevet skærpet gennem årene. Derfor skal man i dag ikke blot være i stand til at finde løsninger, hvor man indimellem også kommer i tvivl om, hvad der i virkeligheden er den rigtige løsning; man skal også kunne håndtere, at der står nogle udenfor, som både har en mening om, hvad den rigtige løsning er, og mener, at man helst gerne skulle have løst problemet i forgårs.

Det er realiteterne i dag, men det giver ærligt talt også ret god mening for mig. For som embedsmand født ud af det juridiske har jeg stor respekt for magtens tredeling og dermed det at agere i et system, hvor vi sørger for, at der er gennemsigtighed omkring både politiske beslutningsprocesser og den offentlige forvaltning.”

Selvom rigtig mange mennesker, der oplever at blive skilt, kommer uproblematisk igennem det, er der også en hel del, der har brug for hjælp til at håndtere situationen. Og der skal vi som samfund slå til.

Anette Hummelshøj
Direktør i Statsforvaltningen

Tamilsagen
”Efter fem år som fuldmægtig fik jeg min første chefstilling i 1995, da jeg blev kontorchef i Indenrigsministeriet. Jeg sad på det tidspunkt på udlændingeområdet med familiesammenføringssager og som Indenrigsministeriets repræsentant i Flygtningenævnet. Bagtæppet for det hele var tamilsagen, hvor udlændingeområdet få år forinden blev flyttet fra Justitsministeriet til Indenrigsministeriet. Og der havde jeg altså sendt min ansøgning afsted og var rykket med.

Efter at have arbejdet mere eller mindre i døgndrift i fem år søgte jeg i 1998 videre til Beredskabsstyrelsen, og det følgende årti fulgte stillinger i Adoptionsnævnet, Familiestyrelsen og Ankestyrelsen, inden jeg i efteråret 2013 blev ansat som ny direktør i Skatteankestyrelsen. Der var tale om en nyetableret styrelse, som først gik i luften 1. januar 2014, så jeg var med til at bygge den op helt fra start. Og det har været et privilegium at få lov til at stå i spidsen for i en tid, hvor der i lyset af flere sager i Skat var et stort behov for at skabe tillid til en uafhængig klagebehandling.

Nu er jeg jo rykket til Statsforvaltningen, hvor jeg endnu en gang skal være med til at bygge noget nyt op, da Statsforvaltningen bliver nedlagt 1. april 2019, og der i stedet bliver oprettet et Familieretshus. I dag varetager Statsforvaltningen opgaver fra ti opdragsgivende ministerier, hvor sagsområder som EU-opholdsbevis bor sammen med familieretten. Og med etableringen af Familieretshuset styrker vi fokus på kerneopgaven, nemlig familieretten.

Som direktør bliver det blandt andet min opgave at sørge for, at vi får forfulgt den linje, der er lagt fra det politiske niveau, hvor alle partier i Folketinget er enige om, at der er brug for at sætte fokus på, hvordan vi kan møde familierne med en mere konflikthåndterende tilgang. For selvom rigtig mange mennesker, der oplever at blive skilt, kommer uproblematisk igennem det, er der også en hel del, der har brug for hjælp til at håndtere situationen. Og der skal vi som samfund slå til.”

Pendleren
”Med mit skifte til Statsforvaltningen rykkede jeg ikke kun arbejdsplads, men også by, da Statsforvaltningens hovedkontor, hvor jeg primært opholder mig, ligger i Aabenraa. Min mand og jeg er i den gode situation, at vores børn er voksne nu, så vi bare bor to voksne mennesker i Nivå uden de store problemer med at få dagligdagen til at fungere.

Dokumentation

Blå bog
Anette Hummelshøj

Født 21. juni 1965 i Roskilde

Uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet i 1991

2018-: Direktør, Statsforvaltningen
2013-2018: Direktør, Skatteankestyrelsen
2009-2013: Ankechef, Ankestyrelsen
2005-2008: Kontorchef, Familiestyrelsen
2000-2005: Sekretariatschef, Adoptionsnævnet
1998-2000: Personalechef, Beredskabsstyrelsen
1995-1998: Kontorchef, Indenrigsministeriet
1993-1998: Medlem af Flygtningenævnet
1993-1995: Fuldmægtig, Indenrigsministeriet
1991-1993: Fuldmægtig, Forsvarets Bygningstjeneste.


0:000:00