K og DF vil have Ahlers til at lave strategi for glemt område

FORSØMT: Regeringen har forsømt at udforme en strategi for internationalisering af uddannelserne. Det vil regeringspartneren Konservative og støttepartiet Dansk Folkeparti nu ændre på.

Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) ser gerne, at der udarbejdes en ny strategi for internationalisering af uddannelserne. 
Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) ser gerne, at der udarbejdes en ny strategi for internationalisering af uddannelserne. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Toke Gade Crone Kristiansen

Danmark står alene på Europakortet.

Vi er nemlig det eneste land i Vesteuropa, som ikke har en strategi for internationalisering af de videregående uddannelser, og Danmark har siden Folketingsvalget i 2015 ikke haft et mål for, hvor mange danske studerende der skal tage på udveksling i forbindelse med uddannelse, ifølge en repræsentant fra følgegruppen for Bolognaprocessen. 

Det lægger Konservative og Dansk Folkeparti nu op til at ændre på. 

"Jeg så gerne, at vi fik udarbejdet en handleplan på det område," siger Merete Scheelsbeck, uddannelses- og forskningsordfører for Konservative. 

Den melding erklærer Dansk Folkepartis ordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, sig enig i.

"Et udvekslingsophold giver både udsyn og dannelse for danske studerende," supplerer han.

Dermed lægger to af partierne i blå blok sig på linje med flere partier i rød blok, blandt andet Socialdemokratiet og Radikale, som også gerne så en strategi på området.

Hvor blev den af?
Både DF og K ser derfor gerne, at uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers sætter et arbejde i gang for at kvalificere en ny strategi på området.

"Det skal stå på noget analytisk, det er klart," siger Merete Scheelsbeck, og lægger dermed op til, at der kommer en analyse inden et udspil. 

Dokumentation

Baggrund
Ambitionen om styrket internationalisering på uddannelsesområdet udspringer fra Bologna-processen i 1999 om større europæisk samarbejde om videregående uddannelser i Europa.

Det fik den daværende VK-regering til at udarbejde en strategi for internationalisering af uddannelserne i 2004, og den oprettede blandt andet styrelsen CIRIUS, som skulle foretage meritvurdring. 

Bertel Haarder oprettede i 2007 Rådet for Internationalisering af Uddannelserne, og Rådet blev nedlagt igen i 2012.

I 2009 startede i Bologna-processens næste fase, hvor de deltagende EU-lande formulerede nye målsætninger for samarbejdet frem til 2020.

En forpligtende målsætning var, at 20 procent af de studerende, der afslutter en videregående uddannelse i 2020, skal have gennemført en studie- eller praktikperiode i udlandet i løbet af studietiden.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har ikke siden regeringsskiftet i 2015 udarbejdet en strategi for området. 

 


Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00