Karen Hækkerup satte karrieren på pause, fordi hun havde brug for mere tid med sin datter

KARRIEREPORTRÆT: For et år siden satte Karen Hækkerup en fremadstormende karriere på pause, men i august genstartede hun arbejdslivet som generalsekretær i Unicefs danske afdeling. Altinget har talt med Karen Hækkerup om ministerposter, afsavn i familien og om at gøre en forskel. 

Karen Hækkerup var kun justitsminister i 126 dage, før hun fik jobbet som direktør i Landbrug & Fødevarer. "Da jeg ringede til Helle Thorning-Schmidt og fortalte, at jeg havde sagt ja til jobbet, så var det første, hun sagde, at 'hold kæft, hvor er jeg stolt af dig'."
Karen Hækkerup var kun justitsminister i 126 dage, før hun fik jobbet som direktør i Landbrug & Fødevarer. "Da jeg ringede til Helle Thorning-Schmidt og fortalte, at jeg havde sagt ja til jobbet, så var det første, hun sagde, at 'hold kæft, hvor er jeg stolt af dig'."Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Malte Bruhn

Fortalt til Malte Bruhn, journalist på Altinget.  

"Jeg stoppede i Landbrug & Fødevarer, fordi jeg havde brug for at komme hjem til min familie. Jeg havde været der i fire år. Forinden havde jeg været minister i tre år. Og så havde jeg en datter på 12 år, som jeg savnede, og hun savnede mig.  

Da min datter var lille, sagde hun, at hun havde ligget i sin fars mave. Så sagde jeg, at 'nej, skat, du har ligget i mors mave.' Og så sagde hun, at hendes to ældre søskende, Mads og Ellen, havde ligget i min mave, og at hun altså selv havde ligget i sin fars mave.

Jeg har arbejdet rigtig meget i hele hendes liv. Og jeg elsker at arbejde, og jeg elsker brænde for de ting, jeg laver. Men der var bare brug for, at jeg lige fik samlet op på hende, mig selv og os to sammen. Og når man som mor oplever, at det er det, der er brug for, så er det i virkeligheden ikke svært at træffe den beslutning. Jeg har ikke fortrudt den i ét sekund.  

"Jeg har aldrig været ude i de der kønsdiskussioner, men lige den her gang tænkte jeg, at der blev set lidt anderledes på mig, fordi jeg var kvinde." 

Karen Hækkerup
Direktør i Unicef Danmark

Nu har jeg haft en masse tid sammen med hende. Hun har talt ned til, at jeg skulle starte på arbejde igen, og det er ikke, fordi hun glædede sig til det. Men jeg er der, hvor jeg glæder mig til at gå ind ad døren hos Unicef og sætte mig ned med et hold, der kæmper for noget så vigtig som børns rettigheder. Selvom der også er rejseaktivitet i mit nye job, så kommer det ikke til at måle sig med tiden i Landbrug & Fødevarer. Der var jeg virkelig meget ude at rejse."  

{{toplink}}
Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Stærk nok til Søren Pind   
"Jeg blev valgt ind i kommunalbestyrelsen i København i 1997. Jeg var 23 år. Helt fra starten klikkede jeg rigtig godt med Jens Kramer Mikkelsen, der var overborgmester. Jeg blev politisk ordfører, og derfor sad jeg sammen med ham til alle forhandlinger.   
I 2004 stillede jeg op til at blive socialdemokraternes bud på en overborgmester i København. Ritt Bjerregaard var færdig med at være EU-kommissær, og så blev hun hentet ind som partiledelsens kandidat, fordi man vurderede, at hun var stærkere end mig, og at hun var den rigtige til at slå Søren Pind (V).   

Det virker surrealistisk i dag, hvor København er ganske rød og pænt langt fra et borgerligt flertal, men dengang var der en frygt for, at Søren Pind skulle blive overborgmester. Og jeg tror, der var mange, der tænkte, 'hun er kun 30 år, er hun virkelig en stærk nok modstander til Søren Pind?'. Man tænkte ikke det samme om Nicolaj Wammen i Århus, der også havde siddet i byrådet i otte år. Jeg har aldrig været ude i de der kønsdiskussioner, men lige den her gang tænkte jeg, at der blev set lidt anderledes på mig, fordi jeg var kvinde. Jeg blev rigtig ked af det, da jeg tabte til Ritt. Men når jeg kigger tilbage, så tænker jeg, 'gud, hvor var det godt, at det ikke blev mig'."  

Der blev fældet mere end en enkelt tåre   
"Jeg kom i Folketinget i 2005 samtidig med, at Helle Thorning-Schmidt overtog formandsposten i Socialdemokratiet, og i 2011 blev jeg udnævnt til social- og integrationsminister i den nye S-R-SF-regering.  

Dokumentation

Karen Angelo Hækkerup
Født 12. juni 1974 i Hillerød  

Gift med tidligere MF Ole Hækkerup (S). Sammen har de tre børn på 12, 17 og 19 år.

Uddannelse  
Student fra Odense Katedralskole 1993  

Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet 2010  

Karriere
Generalsekretær i Unicef Danmark (1. september 2019-)   

Bestyrelsesformand for Den Sociale Investeringsfond (2019-)   

Administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer (2014-2018)  

Justitsminister (2013-2014)  

Fødevareminister (2013-2013)  

Social- og integrationsminister (2011-2013)  

Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet (2005-2014)   

Medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet (1998-2005)   

Formand i DSU-Odense (1993-1994)   










0:000:00