Kenneth Thue: En lige højre til Venstre

KLUMME: Venstre fik et dårligt folketingsvalg, og siden har partiet mistet yderligere stemmer. Kenneth Thue Nielsen ser nærmere på, hvem der har forladt partiet. 

Krisen kradser i Danmarks Liberale Parti. Folketingsvalget i 2015 gav partiet 19,5 procent af stemmerne og et tab på 13 mandater. Resultatet var det dårligste i 25 år. Siden valget har partiet oplevet yderligere tilbagegang og et nettotab på ca. 52.000 vælgere. Hvem er smuttet? Hvor er de gået hen? Og hvorfor mon?

En sur parabel
Et vue ud over Venstres valgresultater de seneste 25 år minder mest af alt om en sur parabel med toppunkt i 2001-valget. Med udgangspunkt i dette kanon-valg for Venstre er der faldende tendenser på begge sider. Valget i 2001 var det bedste for Venstre siden 1920. Valget i 2015 var til gengæld det dårligste siden 1990. Og efter det seneste folketingsvalg har der været en faldende trend for partiet i meningsmålingerne. Da Altinget offentliggjorde sit vægtede snit af meningsmålinger for april 2016, stod Venstre til 18 procent af stemmerne.

 (Artiklen fortsætter under grafen)

Farvel fra de unge
Det er især de yngre vælgergrupper, som har sagt farvel til partiet siden sidste folketingsvalg. Mest markant er faldet blandt de 18-29-årige. Denne gruppe udgør ca. 18 procent af de frafaldne Venstre-vælgere. Blandt de nuværende Venstre-vælgere udgør gruppen ca. 9 procent.

Gennemsnitsalderen blandt de frafaldne Venstre-vælgere er desuden omkring syv år lavere end blandt dem, der ville stemme på Venstre, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Et blik på vælgernes uddannelseslængde viser, at der blandt de frafaldne er en væsentligt større andel med en lang videregående uddannelse end blandt dem, som i dag ville stemme på Venstre. Desuden er andelen af privatansatte klart højere blandt de frafaldne Venstre-vælgere end blandt de nuværende. Lidt firkantet er det således de unge, de veluddannede og de privatansatte, som har forladt Venstre siden valget.

Stemmerne siver
Siden valget i 2015 har Venstre hentet omkring 10.000 stemmer fra de Konservative. Men samlet set har partiet tabt stemmer og ligger i dag på omkring 18 procent i meningsmålingerne. Det bemærkelsesværdige ved Venstres stemmetab er, at vælgerne pibler ud af alle sprækker. Partiet taber stemmer til alle partier i Folketinget med undtagelse af SF. Denne form for stemmetab, hvor vælgerne siver både til rød og blå blok, er selvsagt vanskelig at håndtere.  

Flosset troværdighed
Et kig ind i Altingets surveydata fra marts 2016 viser, at Statsministerens troværdighed er flosset. Blandt alle vælgere ligger statsministerens troværdighed på 15. pladsen ud af de i alt 17 ministre. Ser vi kun på de borgerlige vælgere, ligger hans troværdighed på en 11. plads ud af alle ministre.

Sager om bilag, rejser og rygekabine har gennem en årrække været Venstres og statsministerens kedelige følgesvend. Partiet led et alvorligt nederlag ved folketingsvalget i 2015. Men Lars Løkke Rasmussen kunne alligevel indtage Statsministeriet som leder for den første ét-parti-regering i Danmark siden 1981.

Bråvallaslag med Pape
Otte måneder efter valget led regeringen et alvorligt nederlag, da Eva Kjer Hansen måtte trække sig som miljø- og fødevareminister efter et ordentligt bråvallaslag med Søren Pape Poulsen og Konservative. I dag er møg-sagerne trængt i baggrunden. I forgrunden står nu flere hard core parlamentariske udfordringer, hvor regeringen er presset af krigeriske støttepartier på begge sider. Især de udskudte forhandlinger om en ny skattereform ser svære ud. Her står Liberal Alliance og Dansk Folkeparti meget skarpt over for hinanden.

De ni liv
Det siges, at katte har ni liv. Myten hænger angiveligt sammen med kattens evne til at overleve fald fra store højder samt dens evne til at redde sig ud af farlige situationer. Lars Løkke Rasmussen er både anerkendt og berygtet for sin evne til at manøvrere gennem snart sagt et hvilket som helst politisk farvand. Han har flere liv end de fleste politikere. Senest overlevede han et ’næsten-formandsskifte’ i Odense i 2014.

I dag står han over for tårnhøje udfordringer. Den parlamentariske situation er svær. Meningsmålingerne er dårlige. Og både i krogene og i medierne tales der, om hvem der mon skal afløse Lars Løkke Rasmussen, når Venstre engang skal have ny formand. Fremtiden må vise, hvor mange politiske liv statsministeren har.

...

Fodnote: Analyserne bygger på de data, Norstat har indsamlet for Altinget i perioden fra september 2015 til april 2016. I denne periode er der gennemført 6.011 interview med danske vælgere. Ud af disse er der 275 frafaldne Venstre-vælgere og 921 vælgere, som ville stemme på Venstre, hvis der var folketingsvalg i morgen.

...

Kenneth Thue Nielsen er ejer af analysevirksomheden methods.dk. Han er cand.scient.pol., ekspert i statistik og tidligere valgforsker. Han er medforfatter til en række bøger om valgforskning og har arbejdet for blandt andet LO, DR og Socialdemokraterne. Han skriver klummen ”Politik & statistik” på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Elbæks grønne Alternativ er det nye sort   Elbæks grønne Alternativ er det nye sort   Næste artikel Kenneth Thue: De gamle partiers langsomme død Kenneth Thue: De gamle partiers langsomme død
 • Anmeld

  Peder Meyhoff

  Men hvorfor har de forladt Venstre

  Det er da fint at at få at vide at de især er de unge, de veluddannede og de privatansatte der har forladt pertiet. Men det bliver jo mere politisk interessant hvis vi også får nogle bud på hvorfor det netop er de grupper der har forladt partiet. Vi kan regne ud at de ældre og de kortuddannede stadig stemmer på Venstre, men hvorfor kan netop de leve med alle Venstres møgsager?

  Et gæt kunne være at dem der faldet fra pga. møgsagerne for længst har forladt partiet, og at det nu handler om at der er noget galt med Venstre politik. Måske er den uspiselig for vælgere der kan tænke selv? De unge, de veluddannede og de privatansatte?

 • Anmeld

  Peter Zinckernagel

  By-land?

  Kære Thue
  Hvor bor de vælgere, der har forladt venstre og hvor bor de, der er blevet?

  Jeg tænker her på den antikøbenhavsnke linje som blandt andet Gade har stået for?

  Hvor får venstre vælgerne fra?

  Mange hilsener
  Peter Z

 • Anmeld

  Jørgen Lundsgaard

  En lige til Venstre

  Nu er det vel ikke så mærkeligt at Kenneth Thue stikker en lige Venstre, når man ser, hvilke steder K T har arbejdet - LO, DR og Socialdemokraterne - alle steder røde højborge.
  Så et politisk drilleri er der sikkert med i "klummen".

 • Anmeld

  arne lund

  Hvor går de frafaldne hen?

  Anders Fogh struttede af testesteroner, og det scorede han mange stemmer på hos unge mandlig handelsskoleelever. Testesteroner er ikke noget Løkke kan prale af, han minder mest om gammel, kold boghvedegrød, og så er der jo ikke noget at sige til, at de unge de siver. Men hvorhen?
  Der er ikke ret mange andre partier end Alternativet og Soc.dem, der pt. har fremgang. Også DF har tilbagegang, så det kunne være nyttigt, at vide, hvor de tidligere Venstre-stemmer nu går hen.

 • Anmeld

  Preben Skjøth

  Utroværdig klummeskriver

  I betragtning af Kenneth Thues politiske ståsted, er det en ensidig, og derved utroværdig, klumme. Det er naturligvis i orden, at ens politiske ståsted skinner igennem i en klumme, men at lade en socialist bedømme Venstre, er i sig selv en lidt for skæv vinkel. Uanset argumenterne, vil opmærksomme læsere drage klummens hensigt i tvivl.

Seks ting, vi lærte på Venstres landsmøde

Seks ting, vi lærte på Venstres landsmøde

NEDSLAG: Formandsopgøret spøger, Morten Løkkegaard sætter EU-sejlet for Venstre, og Lars Løkke Rasmussen vil sende flere flygtninge hjem igen. Det er blandt de ting, man skal notere sig efter Venstres landsmøde i Herning.