KL-direktør presser på for ny planlov: ”Befolkningens ønsker har ændret sig siden 60’erne”

INTERVIEW: Planloven skal følge med tiden og give nye muligheder både i byerne og det åbne land, mener KL-direktør Laila Kildegaard. Hun presser på for at få et udspil til en ny planlov fra regeringen.

"Der er brug for, at vi finder nogle måder til at bevare det høje niveau for naturbeskyttelse, og samtidig får brugt jorden til noget andet,” siger KL-direktør Laila Kildesgaard.
"Der er brug for, at vi finder nogle måder til at bevare det høje niveau for naturbeskyttelse, og samtidig får brugt jorden til noget andet,” siger KL-direktør Laila Kildesgaard.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Der er ingen grund til at putte længere med det.

Nej, faktisk er det nødvendigt, at regeringen snart kommer med sit bud på en ny planlov, så der for alvor kan komme gang i debatten om fremtidens planlægning.

Det er budskabet fra KL’s direktør, Laila Kildegaard.

For der er nok at tage fat, hvis man spørger hende. Det gælder ikke mindst inde i byerne, hvor den nuværende opdeling mellem bolig, erhverv og detailhandel ifølge Laila Kildesgaard ikke er så vigtig som tidligere.

Vi har brug for, at man i planloven siger, at landzone kan være mange ting.

Laila Kildesgaard
Direktør, KL

”Befolkningens ønsker har ændret sig siden 60’erne. Nu synes mange faktisk, at det er fedt at bo i havneområder. Modsat dengang, man lavede planloven, er folk jo i dag helt vilde med at bo i et område, hvor der er diversitet i bygningsmassen. Derfor giver planlovens zonerings-tankegang og strikse støjkrav ikke lige så meget mening i dag,” siger hun.

Laila Kildesgaard understreger, at befolkningen forsat skal beskyttes mod støj og møg, men påpeger, at problemet mange steder er til at tage at føle på.

”Der er meget få virksomheder tilbage i byerne, som rent faktisk støjer og møger. Nu er der rigtigt mange kontorarbejdspladser i byerne,” siger hun og fortsætter:

”Og så udvikler detailhandlen sig på en måde, så vi skal have fundet på noget andet at besjæle midtbyerne med end detailhandel. Det kan jo godt være arbejdspladser, institutionsbyggeri eller til idræt og eventindustrien.”

Det er blandet andet derfor, at hun savner den evaluering af planloven, som regeringen egentlig skulle have præsenteret senest i sommer 2020. Men som på grund af coronakrisen, og Erhvervsministeriets opgaver med blandt andet at udbetale hjælpepakker, er røget lidt længere ned på den politiske to do-liste.

0:000:00