Debat

KL, FOA og Handicapbranche: Tiden er inde til en takstmodel for BPA-ordningen

DEBAT: Stor administration og presset økonomi står i vejen for, at ordningen borgerstyret personlig assistance (BPA) kan nå ud til borgere med fysisk handicap. En taksmodel er løsningen, skriver KL, FOA og Handicapbranchen Danmark.

Ordningen borgerstyret personlig assistance (BPA) har potentiale til at give godt 1.800 danskere med et fysisk handicap mulighed for at deltage i et aktivt liv og fællesskab. 
Ordningen borgerstyret personlig assistance (BPA) har potentiale til at give godt 1.800 danskere med et fysisk handicap mulighed for at deltage i et aktivt liv og fællesskab. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Adelskov, Torben Klitmøller Hollmann og Finn J. Løvenholdt Kemp
Formand, KL’s Socialudvalg, sektorformand, FOA og formand, Handicapbranchen Danmark og juridisk chef i LOBPA

Borgerstyret personlig assistance (BPA) er velfærdssamfundet fra sin bedste side.

Med ordningen får de godt 1.800 danskere, som har ressourcerne til og ønsket om at deltage i et aktivt liv mulighed for at deltage i fællesskabet – et fællesskab som ellers kan være mindre tilgængeligt på grund af omfattende fysisk handicap.

Ved at kunne ansætte personlige handicaphjælpere til den daglige hjælp får det enkelte menneske mulighed for at være herre i eget liv.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Desværre fungerer ordningen ikke optimalt i dag.

Administration står i vejen
Det kan være svært for borgeren at finde en virksomhed eller forening til at hjælpe med at administrere arbejdsgiveransvaret i BPA-ordningen.

De nuværende regler betyder, at BPA er forbundet med stor administration i kommunerne, og den pressede økonomi i ordningen gør, at det bliver stadigt vanskeligere for virksomheder at være leverandør på området.

Thomas Adelskov, Torben Klitmøller Hollmann og Finn J. Løvenholdt Kemp
Formand, KL’s Socialudvalg, sektorformand, FOA og formand, Handicapbranchen Danmark

De nuværende regler betyder, at BPA er forbundet med stor administration i kommunerne, og den pressede økonomi i ordningen gør, at det bliver stadigt vanskeligere for virksomheder at være leverandør på området.

KL, FOA og Handicapbranchen Danmark er derfor glade for, at social- og indenrigsministeren har lovet at se på, hvordan BPA-ordningen kan komme til at fungere bedre til gavn for borgeren med et handicap.

Vi mener, det er afgørende at reformere BPA-området til gavn for brugerne. Vi har også et fælles bud på, hvordan vi kan løse dele af problemerne på området.

Løsningen er en takstmodel
KL, FOA og Handicapbranchen Danmark foreslår, at der bliver indført en takstmodel for beregning af tilskud til en BPA-ordning.

En takstmodel vil øge borgernes tryghed og retssikkerhed - takket være større gennemsigtighed og ensartethed på området.

En takstmodel på et fornuftigt niveau vil også bidrage til at skabe et trygt arbejdsmarked for handicaphjælperne og gøre det lettere for virksomhederne på området.

Sidst men ikke mindst vil en takstmodel gøre administrationen af ordningerne lettere for kommunerne.

En sådan takstmodel er en win-win for alle parter.

Takstmodellen fordele
For det første vil det skabe øget tryghed for borgerne.

For det andet vil det skabe grundlag for bedre arbejdsvilkår for medarbejderne.

For det tredje vil det skabe stabile rammevilkår for virksomhederne og for det fjerde vil det mindske de administrative byrder i kommunerne.

Løsningen ligger lige for.

Nu er det op til social- og indenrigsministeren at fremtidssikre BPA-ordningen for de 1.800 borgere, der i dag venter på en løsning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Jeppesen Løvenholdt Kemp

Chefrådgiver, RTM, uafhængige forsikrings- og pensionsmæglere.
cand.jur. (Københavns Uni. 1998)

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

Torben Klitmøller Hollmann

Centerchef for sundhed og ældre, Næstved Kommune, bestyrelsesmedlem, Alkohol & Samfund
social- og sundhedsassistent, ma. i organisationspsykologi

0:000:00