KL kritiserer nu direkte plan om at lukke affaldsforbrændingsanlæg inden 2030

INTERVIEW: Det bliver både dyrt og potentielt også klimaskadeligt at gennemføre den politiske aftale om at reducere kapaciteten til affaldsforbrænding, advarer KL, efter selv at have udpeget anlæg, som skal lukkes.

Efter selv at have analyseret muligheder og fremlagt en "dødsliste", kritiserer KL nu regeringen for at ville sløjfe affaldsforbrændingsanlæg frem mod 2030. Billedet er fra præsentationen af regeringens udspil til CO2-reduktioner i affaldssektoren tilbage i maj. 
Efter selv at have analyseret muligheder og fremlagt en "dødsliste", kritiserer KL nu regeringen for at ville sløjfe affaldsforbrændingsanlæg frem mod 2030. Billedet er fra præsentationen af regeringens udspil til CO2-reduktioner i affaldssektoren tilbage i maj. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeMorten Øyen

En hurtig neddrosling af kapaciteten i affaldsforbrænding i Danmark er både en dyr og ineffektiv måde at skrue ned for CO2-udledningen.

Fakta
Mindre forbrænding af affald

Inden sommerferien landede regeringen sammen med alle Folketingets partier undtagen Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige en aftale, der skal gøre affaldssektoren grønnere og reducere CO2-udledningen med 0,7 millioner tons frem mod 2030.

Det skal blandt andet ske ved at få danskerne til at sortere mere af deres skrald. Men når affaldet sorteres og genanvendes, sker der et dyk i kapacitetsbehovet på landets forbrændingsanlæg.

Derfor har regeringen bedt KL lægge en plan og inden 1. januar 2021 komme med anbefalinger til en liste over anlæg, der kan lukkes. Det skal ifølge aftaleteksten være de “miljømæssigt dårligste anlæg".

17. december kom KL så med "dødslisten", hvor disse forbrændinganlæg er på: 
Argo (Roskilde), MEC Bioheat & Power (Holstebro), I/S Norfors (Hørsholm), Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring), AffaldPlus (Slagelse), Sønderborg Kraftvarme I/S, Aars Fjernvarme, Svendborg Kraftvarme A/S, Hammel Fjernvarme og Bornholms Affaldsbehandling.

Nu starter en politisk drøftelse med staten og kommunerne, der frem mod sommeren 2021 skal konsolidere planen og finde en model for fordeling af affald i hele landet.

Kilde: kl.dk

Faktisk risikerer det at gøre mere skade end gavn, hvis regeringen og partierne bag sommerens aftale om at gøre affaldssektoren mere grøn og klimavenlig ikke sadler om.

Den advarsel kom Concito med onsdag, og nu bakker KL op om kritikken.

Det sker efter KL selv har påtager sig det beskidte arbejde med at lave en konkret ”dødsliste” over anlæg, der skal lukkes.

Concito kommer med nogle ganske fornuftige indvendinger, og sætter spørgsmålstegn ved hele præmissen for at gå så hårdt til stålet over for affaldsforbrændingen.

Martin Damm (V)
Næstformand i KL og borgmester i Kalundborg

”Når man vil gå så hurtigt ned i kapacitet, som forligspartierne lægger op til, så får det også konsekvenser for nogle ret nye anlæg, som er både energi- og miljørigtige nok,” siger KL’s næstformand Martin Damm (V), der også er borgmester i Kalundborg Kommune.

På KL’s liste over anlæg, det er nødvendigt at lukke for at leve op til målene i den politiske aftale, finder man blandt andet Argo i Roskilde, som blev taget i brug så sent som i 2014.

Håber forligskreds genåbner aftale
Ifølge Martin Damm og KL bliver det en dyr affære, hvis regeringen og forligspartierne fortsætter med planerne om at reducere kapaciteten i affaldsforbrændingen med 30 procent frem mod 2030.

I alt skal 10 ud af landets 23 anlæg ifølge KL’s opgørelse lukkes, hvor af de tre ikke ejes af kommuner, men af forbrugerne selv. Det vil samlet set betyde, at investeringer i forbrændingsanlæg for mellem 1 og 1,5 milliarder kroner vil gå tabt.

”Det er vores svar på det spørgsmål, vi blev stillet med aftalen i sommer, om hvilke anlæg, der skal lukkes. Så kan man håbe, at forligskredsen tænker sig om en gang til i forhold til, om de får tilstrækkelig klimagevinst pr. krone ud af det,” siger Martin Damm.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00