KL-top fastholder lukkethed om udvalgsmøder

INDSIGT: KL’s top afviser forslag fra Esbjerg om at give almindelige byrådspolitikere adgang til dagsordener og referater fra landsforeningens udvalgsmøder. Ekspert kalder KL's argumenter for noget sniksnak.

Et flertal i KL's bestyrelse afviser at give almindelige kommunalbestyrelsesmedlemmer adgang til referater og dagsordener for politiske møder i KL.
Et flertal i KL's bestyrelse afviser at give almindelige kommunalbestyrelsesmedlemmer adgang til referater og dagsordener for politiske møder i KL.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Hverken menige byrådspolitikere eller andre udenforstående skal have adgang til at følge med i, hvad der diskuteres og besluttes i KL’s forskellige fagudvalg og bestyrelse.

Det mener et flertal i KL’s bestyrelse, som afviser et forslag fra Esbjerg byråd om at give almindelige kommunalbestyrelsesmedlemmer adgang til referater, bilag og dagsordener fra de politiske møder i KL.

Ønsket fra Esbjerg er at gøre det lettere for politikere uden for KL at følge med i landsforeningens arbejde. Dog med den undtagelse, at fortrolighed fortsat skal være muligt i de sager, hvor det er påkrævet af hensyn til KL’s virke.

”Vi ser gerne, at man også i KL har en så åben tilgang til tingene som muligt. Hvis man sidder som menig byrådsmedlem, kan det være svært at følge med i KL’s arbejde, og det vil vi gerne have ændret,” siger Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V).

Han skal torsdag på talerstolen til KL’s delegeretmøde og præsentere forslaget fra sit byråd for de op mod 700 fremmødte delegerede.

Åbne kort kan svække ved forhandling
I Esbjerg har byrådet for nyligt selv besluttet at åbne yderligere op for borgernes indsigt i de lokale politiske sager og vil fremover fremlægge også lukkede dagsordener, så snart det er muligt.

Men den lokalpolitiske åbenhed skal ikke på samme måde afspejle sig i KL’s arbejde, lyder det fra KL’s bestyrelse, som har fremsat et ændringsforslag til forslaget fra Esbjerg.

”Vi peger på en lidt mindre radikal tilgang, fordi KL er en interesseorganisation og ikke en kommunalbestyrelse. I praktisk talt alle sager, vi arbejder med, er der en modpart, som vi forhandler med. Og derfor nytter det ikke, at vi udleverer vores interne overvejelser,” siger KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S).

I KL foretrækker man i stedet at øge adgangen til information om foreningens politiske liv ”gennem løbende konkrete tiltag”.

Dokumentation

Forslag fra byrådet i Esbjerg

Som byrådsmedlem er det vanskeligt at få adgang til dagsordner, referater og bilag fra KL’s bestyrelses- og udvalgsmøder, medmindre man er medlem af et af udvalgene. Mange byrådsmedlemmer er derfor koblet af, i forhold til hvad KL aktuelt diskuterer og arbejder
med, og hvad der tidligere er drøftet.

Esbjerg Kommune ser det som en stor hjælp og fordel, såfremt alle byrådsmedlemmer får samme mulighed for at følge med i, hvad KL arbejder med.

Derfor stiller byrådet i Esbjerg Kommune nedenstående forslag til behandling på KL’s delegeretmøde:

Esbjerg Kommune forslår, at KL fremover offentliggør dagsordner, referater og bilag fra bestyrelses- og udvalgsmøder på de dagsordenspunkter, hvor fortrolighed ikke er påkrævet.

KL's ændringsforslag

KL’s dagsordner, referater og bilag er fortsat lukkede for offentligheden. Det skyldes, at
langt de fleste af de sager, der behandles i KL’s udvalg og bestyrelse, er spørgsmål og
afvejninger, der skal drøftes og afklares som led i dialogen og forhandlingerne med staten
og andre samarbejdspartnere.

Det gælder for eksempel i økonomiforhandlinger, overenskomstforhandlinger, politiske aftaler/forståelser eller tilsvarende.

Hvis sagerne skrives, så de kan offentliggøres, vil der være en række forhold og positioner, som ikke vil kunne fremgå af sagsfremstillingen, og dermed bliver det vanskeligere for den samlede bestyrelse og for udvalgsmedlemmer, som ikke er så tæt på sekretariatet i hverdagen som KL’s formand og næstformand og udvalgenes formandskaber, at få indsigt i vurderinger, baggrundsviden og andre uddybninger bag indstillingerne.

Bestyrelsen vurderer derfor, at en bred offentliggørelse af dagsordner og referater ikke reelt vil give en fyldestgørende information om KL’s politiske arbejde til kommunalbestyrelserne, men tværtimod vil svække beslutningsgrundlagene i bestyrelsen.

KL’s bestyrelse ønsker til gengæld at forpligte sig til gennem løbende konkrete tiltag at styrke kommunikationen med kommunalbestyrelserne yderligere – både om de udfordringer og problemstillinger, der optager KL, og om KL’s prioriteringer og beslutninger og bevæggrundene bag.

Med baggrund i ovenstående indstiller KL’s bestyrelse til delegeretmødet, at:

KL’s bestyrelse ønsker at forpligte sig til at styrke åbenheden om det politiske arbejde i KL. Det skal ske gennem løbende konkrete tiltag, som giver kommunalbestyrelserne mulighed for at komme tættere på de udfordringer og problemstillinger, som KL er optaget af, og på KL’s prioriteringer og beslutninger og bevæggrundene bag.

Kilde: KL


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00