KL vil fremme kommuners klimaindsats

NYHED: Kommunerne har en nøglerolle i den danske klimaindsats, siger en energi-ekspert, der skal være oplægsholder til KL's første netværksmøde om klimaudfordringerne.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Hvordan skal kommunerne bidrage til, at Danmark når de ambitiøse klimamål med stramme kommunale budgetter?

Det spørgsmål vil sikkert blive diskuteret, når KL d. 7. december indbyder til det første af fire klimanetværksnetværksmøder, hvor miljøminister Connie Hedegaard (K) og formanden for KL's miljøudvalg, Bjørn Dahl (V), vil give deres bud på kommunernes rolle i Danmarks klimaindsats.

Kommunerne har gjort det før
Energirådgiver Helge Ørsted Pedersen, partner i Ea Energianalyse, skal også holde oplæg på det første netværksmøde.

Han er ikke i tvivl om svaret på dette spørgsmål, og mener kommunerne har et stort potentiale til at gøre en kæmpe forskel. Helge Ørsted Pedersen har arbejdet med energiplanlægning i energisektoren siden 70erne.

Fakta

Kommunernes klimanetværk

  • 1. møde 7. december - datoer for de tre næste fastsættes senere. 
  • Første del af hvert møde er åbent for andre ud over de kommunale medarbejdere. Her er virksomheder og rådgivere inden for energisektoren inviteret. Her vil samtidig være et til to faglige indlæg og derefter er der fælles netværksfrokost.
  • Den anden halvdel af netværksdagen er fokus alene rettet mod kommunerne. Her sætter kommunerne i netværket dagsordenen og beslutter, hvad der skal diskuteres.
  • Netværket mødes på skift hos forskellige værtskommuner, som indleder dagen med at fortælle om de tiltag, som kommunen har sat i søen.
  • Når kommunen er tilmeldt netværket, kan den frit tilmelde medarbejdere til det elektroniske klimanetværk.

"En af grundene til Danmarks høje energieffektivitet er, at kommunerne med udviklingen af naturgas og fjernvarmesektoren var enormt dygtige til at samarbejde om planlægningen og udviklingen af distributions- og netdelen af den danske kraftvarme sektor," siger Helge Ørsted Pedersen.

Og med hjælp fra Folketinget, energiselskaberne, forskningsinstitutioner og private virksomheder kan kommunerne ifølge ham fortsat spille en vigtig rolle.

Derfor er det også vigtigt, man nationalt stiller midler til rådighed, så kommuner evt. i samarbejde med virksomheder eller universiteter kan lave demonstrationsanlæg. Her kan politikere og fagfolk fra andre kommuner hente gode råd og inspiration, hvis de selv skal kaste sig over samme projekt.

Henning Ørsted Pedersen
EA-Energianalyse

"Kommunerne ejer en stor del af bygningsmassen i Danmark. Hvis de går foran, i forhold til at lave energirigtigt nybyggeri og renoveringer, har det stor betydning. Især hvis de gør noget ud af at synliggøre deres tiltag. Det smitter jo af på borgerne i kommunerne. Det kunne også ske i forhold til transportsektoren, hvor eldrevne busser ville være synlige eksempler på, hvordan vindkraft kan bruges til transport," siger Helge Ørsted Pedersen.

Han peger også på, at kommunerne også påvirker hinanden.

Penge til demontrationsprojekter er vigtige
"Derfor er det også vigtigt, man nationalt stiller midler til rådighed, så kommuner evt. i samarbejde med virksomheder eller universiteter kan lave demonstrationsanlæg. Her kan politikere og fagfolk fra andre kommuner hente gode råd og inspiration, hvis de selv skal kaste sig over samme projekt," siger Helge Ørsted Pedersen.

0:000:00