KL vil have gratis psykologhjælp til børn og unge i kommunalt regi

Gratis psykologhjælp til børn og unge ligger bedst i kommunerne, siger KL-formand Ulrik Wilbek (V). Sundhedsøkonom er bekymret for fagligheden og påpeger uvished om efterspørgslen på den gratis psykologhjælp blandt de mindste aldersgrupper. 

Placeholder image
Kommunerne skal tilbyde børn og unge med lette symptomer på angst og depression psykologhjælp, siger formand for KL's Socialudvalg, Ulrik Wilbek (V). Foto: René Schütze/Fotograf René Schütze/Ritzau Scanpix

Gratis psykologhjælp til børn og unge med angst og depressive symptomer skal ikke foregå hos privatpraktiserende psykologer, men varetages af kommunerne, for eksempel i regi af PPR.

Det skriver KL i et notat, som i denne uge sendes til ordførere på psykiatriområdet. Notatet er udarbejdet som et indspil til den 10-års-plan for psykiatrien, regeringen forventes at spille ud med i 2022.

"Det er os, der er tæt på familierne i en række andre sammenhænge, når det kommer til de 6-18-årige. Og vi har en række fagligheder ude i kommunerne, som er uddannet til at spotte børn i mistrivsel," siger Ulrik Wilbek, formand for KL's Socialudvalg.

Han nævner blandt andet pædagoger og lærere, psykologer og familierådgivere. Kommunerne har ikke ansat psykiatere.

Allerede nu er der lange ventetider til PPR mange steder, og en del kommuner har svært ved at rekruttere og fastholde psykologer. Er det realistisk, at I kan løse denne store opgave?

"Det er derfor, vi foreslår at indfase det over tid, så vi kan nå at uddanne personale og opkvalificere nogle af de folk, vi allerede har inden for området," siger Ulrik Wilbek og slår fast, at problemet med at skaffe kvalificerede medarbejdere er en fælles udfordring på hele arbejdsmarkedet.

Det anbefaler KL

I notatet kommer KL med fire anbefalinger til den kommende 10-års-plan til fremme af mental sundhed og indsatser for mennesker med psykiske lidelser: