KL vil have løsning på stigende socialudgifter: ”Vi kan ikke have flere økonomiaftaler, hvor man ingenting gør”

Økonomiforhandlingerne skal ende ud i en løsning på de stigende udgifter på det specialiserede socialområde, mener KL. Regeringen afventer anbefalingerne fra Tranæs-ekspertgruppen og vil dække udgifterne til flere ældre og børn.

Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Der skal leveres en løsning på, hvordan kommunerne fremover skal håndtere de stigende udgifter på det specialiserede socialområde.

Det var budskabet fra KL’s formand, Martin Damm (V), inden han onsdag gik ind til sættemøde med regeringen for at forhandle om kommunernes økonomi for 2024.

Det allervigtigste er, at vi kan ikke have flere økonomiaftaler, hvor man ingenting gør og lader som om problemet ikke findes.

Martin Damm (V)
Formand, KL

”Det allervigtigste er, at vi kan ikke have flere økonomiaftaler, hvor man ingenting gør og lader som om problemet ikke findes. Det findes i fuldt flor,” sagde han.

Baggrunden er, at kommunerne ifølge KL igen har oplevet en stigning i udgifterne til det specialiserede socialområde. Denne gang på 1,7 milliarder kroner fra 2021 til 2022.

Det har ifølge KL betydet, at 9 ud af 10 kommuner sidste år overskred deres budget på socialområdet.

{{toplink}}

En del af løsningen på de stigende udgifter kan komme fra det ekspertudvalg med Torben Tranæs i spidsen, der præsenterer sine anbefalinger torsdag, lød det fra Martin Damm.

Torben Tranæs har allerede varslet, at anbefalingerne blandt andet vil adressere nogle ”forholdsvis enkle og konkrete ting om styring af udgifter” - især på botilbudsområdet.









0:000:00