Klar besked om CAP fra EU-Kommissionen

HØRING: Når nu afvikling af EU's landbrugsstøtte ikke længere er målet for danske politikere, vil de i stedet arbejde for direkte støtte til økologi. Men det mål levner EU-Kommissionen ikke store chancer for at komme med i reformudspillet. Et udspil, som fødevareministeren i øvrigt mistænker vil blive forsinket.
Foto: colourbox
Ida Skytte

Stod det ikke lysende klart før, så gør det det i hvert fald efter onsdagens høring på Christiansborg om reformen af EU's fælles landbrugspolitik: Danmark kan godt glemme alt om at få reduceret den omdiskuterede landbrugsstøtte.

Den meget direkte besked kom fra paneldeltager Lars Hoelgaard, der er vicegeneraldirektør i DG Agri, EU-Kommissionens landbrugsgeneraldirektorat. Han har været ansat i Kommissionen i 30 år og arbejder nu for "den onde del" af landbrugspolitikken, som han selv ironisk betegnede søjle I, der er den direkte landbrugsstøtte under CAP'en.

"Hvis man vil afvikle søjle I, så bliver konsekvensen en renationalisering," konstaterede Hoelgaard, som kaldte det "naivt" at ville afskaffe støtten.

Udover at informere om EU-Kommissionens arbejde var Hoelgaards mission desuden at provokere tilhørerne. Og det lykkedes. Blandt andet hans påstand om, at Danmarks holdning om afvikling af støtten er et udtryk for populisme, og at støtten ikke går ud over de fattige lande, fik stemmerne til at blive mere skingre og ansigterne til at blusse af vrede rundt omkring i Landstingsalen.

Vi mener, at det ligger i sagens natur, at hvis man har en interesse i økologi, må man selv være med til at bidrage og ikke blande det med de generelle støtteordninger i søjle I.

Lars Hoelgaard
Vicegeneraldirektør, EU-Kommissionens landbrugsgeneraldirektorat

Svære vilkår for danske synspunkter i EP
Også paneldeltager Anne E. Jensen (V), der sidder i Europa-Parlamentets budgetudvalg (SURE), lagde i sit oplæg vægt på de yderst svære vilkår for de danske synspunkter.

Hun påpegede blandt andet, at kun et mindretal på 88 medlemmer ud af 736 i Parlamentet vil skære i budgettet, og at den kommende betænkning fra tyske Albert Dess, der bliver præsenteret i landbrugsudvalget den 28. februar, ser endnu sortere ud - set med danske øjne.

"Det, som vi vi ikke kunne lide før, bliver blot forstærket endnu mere i den rapport," sagde Anne E. Jensen.

Hun gav et indblik i en forhandlingssituation, hvor alle lande nidkært forsvarer egne interesser, og hvor kræfter endog arbejder på at rulle tidligere reformer tilbage.

"Parlamentet kommer ikke med et forslag til et lavere landbrugsbudget, det er så sikkert som amen i kirken," lød det fra Anne E. Jensen, der - ligesom efterhånden samtlige andre danske politikere - opfordrer til at se virkeligheden i øjnene og gå væk fra tanken om afvikling for at få mest mulig indflydelse på den endelige aftale.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00