"Vi har forståelse for, at klimaanbefalingerne må vige for coronakrisen”

KLIMA: Coronakrisen kaster usikkerhed over Danmarks økonomi, og både myndigheder og virksomheder kæmper lige nu for at håndtere situationen. Derfor er klimapartnerskaberne helt med på, at arbejdet med deres anbefalinger er skubbet i baggrunden.

Erhvervsminister Simon Kollerup bruger i disse dag ikke megen tid på klimaanbefalinger, men er travlt beskæftiget med at hjælpe dansk erhvervsliv gennem coronakrisen, 
Erhvervsminister Simon Kollerup bruger i disse dag ikke megen tid på klimaanbefalinger, men er travlt beskæftiget med at hjælpe dansk erhvervsliv gennem coronakrisen, Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Karl Emil FrostMorten Øyen

Coronakrisen skaber usikkerhed om økonomien, men også om det fortsatte arbejde med erhvervslivets klimapartnerskaber.

Torsdag vil klimapartnerskabernes formænd – over Skype – godt nok orientere partiernes ordførere om deres anbefalinger. Men ellers er alle arrangementer aflyst, ligesom der endnu ikke er inviteret til reelle forhandlinger om den kommende klimahandlingsplan.

Og at klima er kommet længere om bag i køen, mens regeringen kæmper imod coronasmitte og økonomisk kollaps, er der kun forståelse for, lyder det fra en række af de klimapartnerskaber, som Altinget har været i kontakt med.

"Vi har naturligvis fuld forståelse for, at arbejdet i klimapartnerskaberne må vige for den aktuelle coronasituation. Vi ser frem til, når regeringen finder tiden moden til at fortsætte drøftelserne,” lyder det fra Jesper Kristian Jacobsen, direktør i Aarsleff og formand for klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren.

En lære fra coronakrisen er, at vi kan stå sammen om store forandringer, når det er vigtigt nok, og det er klimaet fortsat.

Jo Ottow Svendsen
Direktør i Salling Group

Anbefalinger skal beregnes på ny
Helt dødt er arbejdet med erhvervslivets klimaanbefalinger dog heller ikke. Foruden infomøde med klimaordførerne torsdag, så er embedsmændene i de berørte ministerier i gang med at få overblik over de mere end 300 anbefalinger.

{{toplink}}
Læs også

Det indebærer for eksempel at gennemberegne alle partnerskabernes forslag. Anbefalingerne er nemlig lavet med hjælp fra forskellige konsulenthuse med forskellige regnemodeller, og de samlede anbefalinger er "ikke tænkt sammen, og mange forslag går på tværs af sektorer og brancher", som klimapartnerskaberne selv skriver i en fælles præambel til deres anbefalinger til regeringen. 

På den måde skal der nu skabes et fundament for, at forslagene kan spille ind i en sammenhængende klimaplan.

Det er i øvrigt ikke kun Klima-, Energi og Forsyningsministeriet, der er på banen, men også især Erhvervsministeriet, der har spillet en væsentlig rolle i arbejdet med regeringens klimapartnerskaber med erhvervslivet. Men Erhvervsministeriet er lige nu nærmest lagt ned af arbejdet med at håndtere coronakrisens kontante mavepuster til danske virksomheder og industri.

0:000:00