Jeppe Kofod: Trump kan blive et mareridt for Europa

DEBAT: Barack Obama havde planer, men ingen opbakning i Kongressen. Donald Trump har opbakning, men ingen reelle planer. Det er en farlig cocktail, mener Jeppe Kofod (S).

Af Jeppe Kofod (S)
MEP og næstformand for Europa-Parlamentets USA-delegation

Obama blev den uforløste drøm. Trump kan blive det gennemførte mareridt.

20. januar 2009 blev Barack Obama indsat som USA’s 44. Præsident. Problemerne var gammelkendte: racespændinger, millioner af amerikanere stod uden sygeforsikring, økonomien var dårlig og jobudsigterne værre – specielt for amerikanere af farve.

Men håbet var nyt. Hér var endelig en politiker, som de amerikanere, der havde følte disse problemer størst og nærmest, kunne identificere sig med direkte.

Og nu sad Obama altså i Det Hvide Hus. Håbet havde sejret. Den amerikanske drøm levede.

Gamle drømme, tidlige sejre
Året efter, i 2010, kunne præsident Obama skrive under på The Patient Protection and Affordable Care Act. En ny sundhedslovgivning ,som nok bedre kendes som ObamaCare. Det var en milepæl i nyere amerikansk historie. For første gang fik amerikanerne krav på sundhedsforsikring – også selvom de allerede døjede med sygdomme eller kroniske lidelser.

Som konsekvens af ObamaCare faldt antallet af ikke-sundhedsforsikrede amerikanere fra 16 procent i 2010 til 8,9 procent i 2016.

Dét var Obamas store sundhedsplan. En reform, som skiftende demokratiske spydspidser havde kæmpet for i årtier. Mest berømt nok Hillary Clinton, da hun var USA’s førstedame i 1990’erne.

Men hvedebrødsdagene blev korte. I 2011 mister Obama kontrollen over Kongressen. Først fik republikanerne flertal i Repræsentanternes hus, og fra 2015 blev også Senatet republikansk kontrolleret. Herefter havde Obama reelt set kun mulighed for at regere per præsidentielt dekret.

Sat skarpt op kan man sige, at Obama-reformernes tid endte kun to år inde i hans præsidentperiode. Fra da af var præsidentens magt ikke længere baseret på lovgivning, men på bekendtgørelser – og i stigende grad på blød magt.

Obamas tyngde lå i at gå foran med det gode eksempel, den velovervejede retorik, det saglige argument. Præsidenten havde nok både visionerne og planerne, men uden opbakning i Kongressen blev ObamaCare noget nær en enlig politisk reformsvale.

Hidsige Donald
Hvor Obama var den kølige, intellektuelle præsident med klare planer og mål, så vil Trump være den temperamentsfulde, utilregnelige præsident. I hvert fald, hvis man skal dømme ud fra hans optræden på kampagnesporet og i mellemtiden mellem hans valgsejr og hans indsættelse.

Præsidentvalgkampen viste en Trump, der mestrede taktikken i nuet, men fejlede på strategien igen og igen. De korte sejre – uovervejede bemærkninger, hurtige politiske udmeldinger og de øjeblikkelige reaktioner på sociale medier – gav nok reaktion hos egen vælgerbase: De pustede fænomenet Trump op og gjorde ham til en personlighed, man måtte forholde sig til.

Men de utallige uheldige bemærkninger, skingre angreb på handicappede journalister, faldne soldaters familie og kvindekønnet som helhed, skabte igen og igen store problemer for politikeren Trump.

Seriøse amerikanske medier måtte oprette sandheds-tjekker-hold, der kunne hitte rede i, om dét, den republikanske præsidentkandidat nu påstod, også reelt var sandt. Statsmandseffekten udeblev, for at sige det mildt.

Men fra fredag 20. januar sidder præsident Trump i Det Hvide Hus. Og hans præsidentperiode starter med flertal i begge kamre i Kongressen. Operationen lykkedes.

Det første slag er allerede annonceret. Obamas sundhedsreform skal afmonteres, og de første skuemøder med den republikanske kongres’ nøglespillere er allerede afholdt – for snurrende kameraer, vel at mærke.

Sidste nat med kliken
Uanset Trumps sejr er udviklingen i USA ikke til at tage fejl af. Demografien taler sit eget tydelige sprog. De vælgerbaser, som Trump byggede sin valgmandssejr på, udgør en stadig mindre del af den amerikanske befolkning.

Fremtidens sejre skal hentes ved at appellere til flere end blot hvide, republikanske arbejdere. Her skal særligt tales til – og med – sorte amerikanere og den store latino-amerikanske befolkningsgruppe.

Med andre ord: Trumps sejr kan – og bør være – de republikanske good ol’ boys’ sidste hurra.

Og netop dét faktum – at republikanerne også selv kan se enden på deres traditionelle demografiske dominans – gør Trump-administrationen til et farligt bekendtskab for alle andre end de republikanske kernevælgere. De har meget, de skal nå – og de har kort tid.

Europa kan ikke vide sig sikker
Men også vi, på den anden side af Atlanten, bør tage bestik af den nye virkelighed, der rammer os fredag 20. januar.

For mens Danmarks og Europas vigtigste allierede kan bringes ud af fatning af mere eller mindre tilfældige tweets, så lægges der planer af en helt anden kaliber i Moskva. Og med Trumps tidligere udtalelser om både Putin, Ukraine og NATO, så skal man ikke føle sig for sikker her i Europa på USA’s automatiske og ufravigelige støtte over for russiske provokationer.

Vores baltiske venner har for længst gjort deres velbegrundede bekymringer klare. Vi gør klogt i at lytte til dem og stå fast på, at det europæiske samarbejde fortsat, og uden bæven, er garant for sikkerhed og fred i Europa – med eller uden Trumps støtte til NATO.

Forrige artikel Socialrådgiverne: Mai Mercado må knuse skadelig socialpolitisk myte Socialrådgiverne: Mai Mercado må knuse skadelig socialpolitisk myte Næste artikel Løkkegaard: Socialister kan sende EU på katastrofekurs Løkkegaard: Socialister kan sende EU på katastrofekurs
 • Anmeld

  kurt Lynge Rasmussen · Malermester.

  Trumps.

  Er EU virkelig så langt ude at de skal bruge skræmme billede.Over for befolkningen,er sikker på Trumps giver veldstand til USA,og dermed til Europa,problemet er nok snarer han ikke er levebrødspolitikker som du selv er,så du forstår ham ikke.Så er det farligt i jeres øjne Hr levebrødspolitikker.

 • Anmeld

  Flemming Kruse

  Svært at forstå amerikanerne

  Et mindretal af amerikanerne pegede på Trump som deres foretrukne præsidendtkandidat, men et uretfærdigt valgsystem afgjorde sagen til Trumps fordel. Det ser ud til at blive 4 hårde år med Trump hvor vores traditionelle venskab med USA bliver sat på en hård prøve. Hvis ikke de seneste efterretninger om Trump og hans bizare sex i Rusviser sig at holde vand. Man kan jo håbe at han bliver sat fra bestillingen inden han kommer igang.

 • Anmeld

  Poul Elmegaard

  Gør bager til smed.

  Kurt Lynge Rasmussen: Vi har brug for politikere der har erfaring, viden og indsigt.
  Det er helt sammenlignelig med: Hvis nu vi sætter en fodermester til at udføre dine maleropgaver, vil nok ikke gå godt. Vi har brug for fagfolk der har erfaring, viden og indsigt.
  Indrømmet så kan Trump overraske - der er bare ikke noget der tyder i den retning. Tværtom - som "russisk spion" og verdens privatøkonomiske rigeste regering. Det tyder ikke godt. • Anmeld

  Peder Tørnqvist

  Hvem har bragt os i denne situation ?

  Nu hyler vores røde venner,,,, efter at have slagtet forsvaret står de så og hyler op med udsigten til at USA måske ikke kommer og hjælper de som ikke selv gider gøre en indsats, USA har 2 gange tidligere ofret hundrede tusinder af unge mænd fordi europæiske pacifister har stået med hænderne i lommerne, jeg forstår godt de ikke ønsker att fortsætte med det

 • Anmeld

  Poul B. · observatør

  For det første: Jeg er næsten sikker på at Kofod er ven med Trads!

  For det andet:
  K. skrev bl.a. "Men fra fredag 20. januar sidder præsident Trump i Det Hvide Hus. Og hans præsidentperiode starter med flertal i begge kamre i Kongressen. ".
  K. burde så korte sin klumme af her og skrive: Så er der kun èn ting at sige for en rigtig demokrat: Ok! USA's befolkning har talt. Nu bakker vi op, og kæmper for at få det bedste resultat frem.
  Til Kofod: Bare hold øje med finansmarkederne og guldprisen. Her vil det tydeligt komme til udtryk, hvor det hele ender. Det er en stor misforståelse at tro, at politikere kan 'TRUMFE' finansfolk.

 • Anmeld

  Paul Sehstedt

  Trump kan overraske

  Langt hen ad vejen er jeg enig med Kofoed, men jeg vil dog lige mane til lidt besindighed, fordi Trump kan overraske og gøre alle onde forudsigelser til skamme - selvom jeg ikke har ret megen håb til den tanke.
  Det er sket tidligere, at en præsident, der havde et dårligt omdømme, viste sig at være yderst kompetent: den 21. præsident Chester Alan Arthur 1881-1884, der som vicepræsident kom til magten efter Garfield blev skudt. Han fungerede glimrende i embedet, selvom han ikke var blandt Verdens flittigste.
  Trump bliver den 45. præsident, men kun den 44.person i embedet, idet Grover Cleveland sad i to perioder som den 22. og 24. præsident

 • Anmeld

  Thomas Rasmussen

  Trættende Trump-indlæg. Igen.

  Mand, endnu en USA-ekspert — lige hvad vi manglede. Jeg forstår ikke, hvem du debaterer med, Jeppe. Det er dig, der har et parlamentarisk sæde. Er det ikke bare at smøge ærmerne op? Og så var det måske en idé at informere Christiansborg om din nye viden. For her er man ikke nået længere end til selvforherligelsen at Danmark er vores bedste opfindelse (dit parti).

 • Anmeld

  Karten Hansen

  Sidste nat med kliken.

  Ja, det er snart sidste nat med kliken, også herhjemme, som tager fra befolkningen og giver til hinanden, ligesom DR.
  Jeppe har nok ikke læst undersøgelsen, der viser, at det er et bredt udsnit af befolkningen, der stemte på Trump. Så det er ikke den entydige base, som Jeppe håber på snart uddør.
  (R)evolutionen er jo også i fuld gang i Danmark.

 • Anmeld

  Niels B. Larsen

  Kofod bør overveje

  ... hvorfor så mange danskere anser HAM for at være en trussel og et mareridt.

  I lighed med EU.

 • Anmeld

  Poul Elmegaard

  En samling dårlige bemærkninger....

  Det er da en trist kommentering her!
  Nej der er ingen debat! Kun sure gamle gnavne mænd - der ikke viser hverken vej eller vision.
  Det er fair at være uenig med Jeppe K - og alle andre - med så kom da med argumenter!!
  Det er kun tåber der frygter en socialdemokrat!! Man kan være uenig, men ikke frygt!

 • Anmeld

  Poul B. · observatør af EU gennem 20 år

  Er det ikke Kofod, der ikke forstår, at demokratiet i USA fungerer. Kan han ikke tilslutte sig amerikanernes valg? Fyda!

  Kommentar: Kig ovenskriften!

 • Anmeld

  Paul Sehstedt

  USAs demokrati

  Trump har ikke flertallet af vælgerne bag sig; det havde Clinton, men han kunne mønstre flere valgmænd, hvilket for mange lyder underligt og udemokratisk. Det er dog et internt USA-anliggende. Det kaldes også for et indirekt valg. Det samme gør man i Tyskland, hvor forbundspræsidenten vælges af Forbundsforsamlingen. Næste gang det sker, er d. 17-02-2017, hvor den 16. Bundesversammlung mødes. Den består af maksimal 1.260 personer, hvoraf de 630 er medlemmer af Forbundsdagen, mens resten er udpeget af delstaterne. Også her fuld demokrati, idet vælgerne ved de seneste forbundsdags- og delstatsvalg har givet politikerne deres bemyndigelse.
  Det kan ikke skade, at komme med betænkeligheder omkring Trump. Han kan faktisk bringe hele verdenshandlen i uorden, hvilket USAs erhvervsdrivende næppe er glade for. Men nu lad os se, om han virkelig er så vild og om Kongressen har mod til, at styre ham. Underholdende bliver det i al fald.

 • Anmeld

  Janette Lund · Bullshit Analyst

  Trump trumfede

  Er det ikke mærkeligt, at amerikanerne selv valgte deres egen præsident uden hensyn til, at socialkammeraterne hellere ville have haft en levebrødspolitiker, lige som de er vant til fra et lille land langt borte ?

  Amerikanske valglove er finurlige, men dem ville Socialdemokratiet i DK nok have lavet om, så deres darling fru Clinton fik fire flere år i Det Hvide Hus, efter at hun har boet der, mens hendes gemal var nr. 1. Det ville sikkert have været forfriskende med en kvinde som nr. 1, men der var vist for mange lig i lasten med slettede emails osv.

  Den globale finanskrise kostede mange amerikanere alt, hvad de ejede. Hus, hjem, arbejde, forretning, pensionsopsparing og meget andet. De husker modsat mange danskere, der har kort hukommelse i stemmeboksene. Lige som i Europa vil folk i USA have fair forandring til det bedre med at in-source jobs og blive fri for Made in "overseas".

  Sikke nogle underlige amerikanere ikke ? Men hver dag - og nat er der latinamerikanere, der tager chancen over Rio Grande eller gennem ubarmhjertige ørkenområder i det vilde vesten for at deltage i The American Dream. Gad vist hvorfor de er villige til at ofre liv og lemmer, som socialkammeraterne langt borte snerrer af. Folk er underlige....