Kommissionen vedtager fødevarestrategi med nye mål for 2030

STRATEGI: Onsdag kom EU-Kommissionen med sin længe ventede jord til bord-strategi med nye mål for blandt andet omfanget af økologisk landbrug og salget af antimikrobielle stoffer.

Ledende næstformand Frans Timmermans og kommissærerne Stella Kyriakides og Virginijus Sinkevičius var med til at præsentere EU-Kommissionens nye jord til bord-strategi. 
Ledende næstformand Frans Timmermans og kommissærerne Stella Kyriakides og Virginijus Sinkevičius var med til at præsentere EU-Kommissionens nye jord til bord-strategi. Foto: Jennifer Jacquemart
Sine Riis Lund

Kommissionen har præsenteret sin nye fødevarepolitik, der skal sikre et “retfærdigt, sundt og miljøvenligt fødevaresystem”.

Den såkaldte jord til bord-strategi føjer nye mål til EU's fødevarepolitik og kan ifølge Landbrug & Fødevarer “få markant betydning for landbrugets rammevilkår i EU”.

Strategien indeholder blandt andet et nyt mål om, at 25 procent af landbrugsarealerne skal dyrkes økologisk, og at brugen af farlige pesticider skal halveres inden 2030.

Kommissæren med ansvar for sundhed og fødevaresikkerhed mener da også, at strategien vil gøre en positiv forskel hele vejen rundt for den måde, vi producerer, køber og forbruger på.

"Dette vil være til gavn for vores borgeres sundhed, vores samfund og miljøet. Herved får vi mulighed for at forene vores fødevaresystemer og vores planets sundhed for at opnå fødevaresikkerhed og opfylde europæernes ønske om sunde, retfærdige og miljøvenlige fødevarer," udtaler Stella Kyriakides i en pressemeddelelse.

Kommissionen har sat følgende mål:

Forskelsbehandling af lande
Landbrug & Fødevarer hilser strategien velkommen, men mener, at der mangler fokus på konkurrenceevne.

“Det er fint, at EU sætter fokus på, at der skal leveres fødevarer af høj kvalitet og at der skal være fokus på at producere bæredygtigt og omkostningseffektivt. Men vi har svært ved at se, at det er et vækstudspil. Hvis kommissionens oplæg gennemføres linje for linje, så vil det helt sikkert betyde tilbagegang i stedet for vækst i den europæiske fødevaresektor,” siger formand Martin Merrild i en pressemeddelelse.

Samtidigt henviser organisationen til, at der er brug for en strategi, hvor de lande, der er længst fremme i omstillingen, bliver anerkendt. Blandt andet mener Landbrug & Fødevarer, at det vil føre til en urimelig forskelsbehandling, hvis alle lande skal reducere deres pesticidforbrug med 50 procent med udgangspunkt i det nuværende forbrug i det enkelte land, som EU-Kommissionen lægger op til.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00