Kommunal topchef: Dummebøder virker

ØKONOMISTYRING: Selvom kommunerne ofte klager over, at regeringens økonomiske pisk svirper stadigt hårdere, så virker sanktionerne faktisk, erkender Nyborgs kommunaldirektør – selvom han godt ved, det er politisk ukorrekt at sige.
Foto: Nyborg Kommune

Hver gang, der er blevet indført nye straffe, der skal piske kommunerne til at få styr på budgetterne, har det kommunale Danmark protesteret højlydt.

Men for en sjælden gangs skyld blev modstand til støtte, da der blev diskuteret budgetlægning og økonomistyring til Kommunaløkonomisk Forum i Aarhus.

For selvom det ikke er populært at sige, så har sanktionerne virket, lød det fra Nyborgs kommunaldirektør Lars Svenningsen.

"Det kan godt være, at min opfattelse er lidt politisk ukorrekt, men jeg er ikke i tvivl om, at sanktionerne har haft en virkning. Jeg kan se hjemme i Nyborg, at når jeg skal forklare udvalgene, at det er vigtigt at overholde budgetterne, så er det ekstremt nemt at kommunikere, når man samtidig forklarer, at der kan komme en dummebøde på 60 procent oveni," sagde han fra scenen i Scandinavian Congress Center, hvor han var en af deltagerne i debatpanelet.

Det kan godt være, at min opfattelse er lidt politisk ukorrekt, men jeg er ikke i tvivl om, at sanktionerne har haft en virkning.

Lars Svenningsen
Kommunaldirektør i Nyborg

Aben skubbes opad
En anden var Køge-borgmester Marie Stærke (S). Hun afviste, at regeringens pisk er afgørende for et budget i balance, men hun medgav, at truslen om straf har armeret lokalpolitikerne med argumenter, når der skal træffes ubehagelige beslutninger.

"Det er nemt for politikere at kommunikere til medarbejdere og borgere, at de derinde på Christiansborg vil også bare straffe os, hvis vi ikke gør det her. Det er nemmere end at sige, at det egentlig er de økonomiske omstændigheder, vi selv har bragt os i, som gør, at vi bliver nødt til at træffe de beslutninger her," sagde hun på konferencens førstedag.

Ny analyse fra KREVI
Torben Buse, direktør i KREVI, fremlagde i samme anledning rapporten "God kommunal økonomistyring", der nærstuderede tre kommuner med gode økonomiske resultater og tre kommuner med mindre gode resultater.

"De seks kommuner i undersøgelsen sagde alle sammen - ligegyldigt om de var gode eller dårlige - at det (sanktionerne, red.) virkede. Men de tre gode kommuner sagde også, at de ikke var gode på grund af sanktionerne, men de var meget opmærksomme på sanktioner. Flere brugte udtryk om, at de ikke ville have dummebøder," sagde han.

Pointerne fra den kommunale topchef, borgmesteren og KREVI-direktøren kom efter en gennemgang af kommunernes evne til at overholde egne budgetter, siden strukturreformen i 2007 omkalfatrede den offentlige sektor. Gennemgangen viste, at kommunerne samlet set havde sprængt deres budgetter i 2007, 2008, 2009 og 2010.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00