Kommuner ruster sig til at overtage behandling fra pressede sygehuse

COVID-19: Coronasmitte kan sætte sygehusene under pres. Nu forbereder kommunerne sig på at modtage et stigende antal borgere med behov for behandling. Tomme plejehjemspladser kan blive en del af løsningen.

Kommuner vil lade plejehjemsboliger stå ledige, så de kan bruges til borgere, der udskrives fra sygehuse med et behandlingsbehov.
Kommuner vil lade plejehjemsboliger stå ledige, så de kan bruges til borgere, der udskrives fra sygehuse med et behandlingsbehov.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Kommunerne skal stå klar til at tage fra, hvis spredningen af covid-19 eskalerer i en sådan grad, at sygehusenes behandlingskapacitet kommer under pres.

Det gjorde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) allerede klart, da han på et pressemøde i den forgangne uge gjorde det klart, at coronasmitten kan betyde, at kommunerne må aflaste hospitalerne og overtage ansvaret for flere borgere med et egentligt behandlingsbehov.

Og den situation er man nu ved at gøre sig klar til rundtom i landets kommuner.

”Vi er ved at indstille os på de nye opgaver, det vil medføre,” siger Heidi Nordahl Jensen, der er sundhedscenterchef i Kolding Kommune.

Når vi har tomme stuer eller lejligheder, så tænker vi meget grundigt over, om vi skal lade den gå til den næste på ventelisten.

Helle Linnet
Formand for Foreningen for Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer

Hun peger på, at det sker i tæt dialog mellem ledelsen, de tillidsvalgte og medarbejderne. Og at det helt lavpraktisk betyder, at man blandt andet er ved at oplære sygeplejersker til at kunne løse andre og mere specialiserede opgaver, end de er vant til.

Ansvaret for behandling skal på plads
I Kolding er også sygeplejersker, der er tilknyttet mere administrative stillinger, ved at blive ført igennem et introprogram med blandt andet medicinmoduler, som vil gøre dem bedre rustet til at løse praktiske sundhedsfaglige opgaver.

Generelt er en af de største udfordringer for nogle kommuner at sikre de nødvendige og fagligt sikre hænder til at løse opgaven.

”Rekrutteringen betyder rigtig meget. Og hvis man i forvejen er udsat i forhold til rekruttering, så er det en vanskelige opgave at skulle løse,” siger Helle Linnet, der er formand for Foreningen af social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer og til daglig er direktør i Vordingborg Kommune.

En anden udfordring, der skal håndteres, er placeringen af det lægefaglige ansvar for de borgere, som udskrives fra det regionale sundhedsvæsen.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00