Kommuner satser på verdensmål om klima og bæredygtighed, men det må ikke koste alverden

STATUS: Stadig flere kommuner arbejder med FN's verdensmål. Klimamål og mål om bæredygtige byer fylder fortsat mest, men også sociale mål vinder frem, viser rundspørge fra KL. Professor er ikke imponeret.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Hovedparten af landets kommuner arbejder aktivt på at gør FN’s verdensmål til en del af den lokale politiske diskussion.

Fakta

Om KL's rundspørge

KL gennemførte i efteråret 2019 en survey blandt alle landets kommuner om deres arbejde med FN's verdensmål. 70 kommuner har svaret. Af dem angiver 83 procent svarende til 56, at de har truffet beslutning om at arbejde med et eller flere af FN's 17 verdensmål.

KL gennemførte i 2018 en tilsvarende rundspørge. Her svarede 59 kommuner. Af dem svarede 51 procent svarende til 30 kommuner, at de havde truffet beslutning om at arbejde med et eller flere af FN's 17 verdensmål.

Hvor det i 2018 blot var omkring 30, der havde truffet beslutning om at arbejde med et eller flere af de 17 verdensmål, så er det tal steget til mindst 56.

Det viser en rundspørge, som KL har gennemført.

”Verdensmålene spreder sig, og de forankres mere taktisk og politisk i kommunerne,” siger KL-direktør Laila Kildesgaard.

Desværre er der også inden for den offentlige forvaltning en alt for stor tendens til, at man kigger på målene som noget man kan klistre på ting, man ellers går rundt og laver.

Katherine Richardson
Professor ved Københavns Universitet

Af rundspørgen fremgår det, at kommunerne i høj grad har kastet sig over målsætninger om klima og bæredygtige byer, men at også mål om bedre sundhed, uddannelse og økonomisk vækst fylder mere end tidligere.

”Det er blevet en bredere dagsorden i kommunerne. Og en dagsorden, som har bevæget sig fra primært at ligge i fagudvalgene til at blive et anliggende for kommunalbestyrelsen, eller et særligt nedat udvalg,” siger Laila Kildesgaard.

Rundspørgen er gennemført i oktober sidste år, og er det mest opdaterede overblik over, kommunernes arbejde med verdensmålene. 70 kommuner har svaret på rundspørgen.

Gladsaxe i front, Vejen varmer op
Det er fortsat et mindretal på godt 13 ud af de 70 svarkommuner, som har en selvstændig strategi for verdensmålene. Hovedparten af kommunerne har i stedet indarbejdet målene i eksisterende strategier.

En af de kommuner, hvor man er længst fremme, er Gladsaxe. Her har man de seneste år gjort udarbejdet en helt ny samlet kommunestrategi, som tager afsæt i særligt syv udvalgte verdensmål.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00