Kommuner i opråb: Vi kan bare se på, at svinefarme udvider

CENTRALISERING: Skanderborg og Holbæk Kommuner finder det problematisk, at det siden en lovændring i 2017 ikke har været muligt for kommuner at tage hensyn til miljø, natur, naboer og transportbelastning, når svinefarme ønsker at udvide deres bedrifter.

Det vækker langtfra begejstring hos alle naboer, når svinefarmen ved siden af ønsker at udvide deres produktion. Her ses en gylletank.
Det vækker langtfra begejstring hos alle naboer, når svinefarmen ved siden af ønsker at udvide deres produktion. Her ses en gylletank.Foto: Henning Bagger/NF/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Kommuner er reelt sat uden for indflydelse, når landmænd kraftigt ønsker at udvide deres svineproduktioner.

Det, selv om naboer og lokale foreninger måtte protestere kraftigt over gener som støj og trafik, eller hvis kommunen selv vurderer, at de større svinefarme vil skade natur og miljø.

Sådan lyder det i breve fra henholdsvis Skanderborg og Holbæk Kommuner til Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

“Skanderborg Kommune er reelt sat uden for indflydelse og mulighed for helhedsvurdering i konkrete sager, hvor landmænd ønsker en kraftig udvidelse af deres svineproduktion,” skriver Skanderborgs borgmester, Frands Fischer (S), i brevet.

Skanderborg Kommune er reelt sat uden for indflydelse og mulighed for helhedsvurdering i konkrete sager, hvor landmænd ønsker en kraftig udvidelse af deres svineproduktion.

Frands Fischer (S)
Borgmester i Skanderborg Kommune

Sat på sidespor
Kommunernes mulighed for konkrete vurderinger og hensyn til helbredsbetragtninger blev fjernet i august 2017 og erstattet med generelle regler, da den daværende VLAK-regering ændrede husdyrbrugsloven som led i landbrugspakken.

“Det oplever vi som et stort problem, fordi vi som kommune reelt er kørt ud på et sidespor og ikke længere har mulighed for at tage hensyn til for eksempel landskab, miljø, natur og naboer på samme måde, som vi har i andre sager,” skriver Frands Fischer.

Vi får tit at vide, at vi jo bare kan sige nej, når vi nu selv har sendt det i høring. Men det kan vi ikke, og det er med til at skabe politikerlede, for de finder os arrogante og spørger, hvorfor vi laver en høring, hvis vi alligevel ikke lytter til borgerne.

Carsten Rasmussen (S)
Borgmester i Næstved Kommune

I april måned sidste år sendte også Holbæk Kommune et brev om denne problematik. Her gør Holbæk det klart, at Kommunalbestyrelsen i stigende grad finder det “udfordrende at sikre en holdbar administration efter husdyrsbrugsloven”.

“Aktuelt står vi som kommunalbestyrelse lokalt til ansvar for godkendelser af stadigt større husdyrbrug, men er ikke givet et reelt råderum til lokalpolitisk at sikre holdbare løsninger for borgere og erhverv,” skriver borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) og formanden for udvalget for klima og miljø, John Harpøth (DF).

I brevet nævner de to politikere hensyn til transportbelastning og andre miljøgener som lugt, støj og møg som eksempler.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00