Kommunernes formand frygter bindende klimamål for indkøb

REAKTION: Kommunerne kan godt levere på regeringens ambitioner om at købe grønnere ind og reducere klimapåvirkningen. Men det kræver frihed og kan komme til at koste ekstra penge, siger KL's formand, Jacob Bundsgaard (S).

Offentlige indkøbere skal ifølge regeringen købe grønnere ind og skal blandt andet satse på elbiler og -busser i stedet for deres fossildrevne alternativer. Men det er ikke et krav.
Offentlige indkøbere skal ifølge regeringen købe grønnere ind og skal blandt andet satse på elbiler og -busser i stedet for deres fossildrevne alternativer. Men det er ikke et krav.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det huer ikke ligefrem KL's formand, Jacob Bundsgaard (S), at regeringen og Folketinget om et år skal forhandle om et bindende reduktionsmål for de offentlige indkøb.

Han deler regeringens ambition om at gøre indkøbene mere grønne, som finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede på et pressemøde torsdag. Men der er brug for politisk handlefrihed, hvis det skal lykkes i praksis.

"Vi er enige i målet om at reducere klimapåvirkningen. Men vi er optaget, at kommunerne får frihed til at forfølge ambitionerne, og at det ikke sker med bindende mål for de forskellige områder for kommunerne," siger Jacob Bundsgaard.

Ifølge kommunernes formand er det en opgave, som kommunerne vil gribe ganske forskelligt an, fordi det i forvejen er forskelligt, hvor langt man er kommet med at gøre indkøbene mere grønne.

Lokalt ejerskab kræver frihedsgrader
"Hvis man skal sikre et lokalt ejerskab til den her omstilling, så mener vi, at det er vigtigt, at man indretter det med nogle frihedsgrader til at gør det der, hvor man lokalt mener, at de giver mest mening," siger Jacob Bundsgaard.

Præcis hvor stor en CO2-reduktion, der skal leveres gennem en omlægning af de offentlige indkøb, har regeringen endnu ikke lagt sig fast på.

Men ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) skal der ske en "markant" reduktion. Og det kan man også godt i kommunerne, lyder det fra KL-formanden.

"Det vil man kunne i mange kommuner. Men det er et stort og komplekst område, og noget vil tage tid, fordi markedet skal nå at indrette sig efter den efterspørgsel, som vil komme," siger Jacob Bundsgaard.

Læs også

Tidligere har indkøbsstrategier primært handlet om stordriftsfordele og om at frigøre penge til ekstra velfærd. Nu risikerer bevægelsen ifølge KL-formanden at gå den modsatte vej, hvis ikke der følger finansering med et kommende reduktionskrav.

Måltal kan kræve ekstra finansiering
Ifølge Jacob Bundsgaard vil kommunerne dog kunne gøre en del forskel, uden at det ndvendigivs behøver at koste meget ekstra.

"Nogle steder vil man kunne gøre ting, som ikke koster ekstra. Andre steder vil der være behov for at lave en investering. Det kan være i efter- og videreuddannelse af medarbejdere eller opbygning af ny viden i sin indkøbsorganisation, som vil kræve en engangsinvestering," siger Jacob Bundsgaard.

Men så er der andre områder, hvor det kan og vil være svært at købe mere miljøvenligt ind, uden at det koster ekstra.

"På de punkter vil vi være nødt til at have en drøftelse med regeringen og finansministeren i forlængelse af det måltal, man i givet fald måtte sætte op. Hvis kommunerne skal være en del af det, så skal vi selvfølgelig også kunne finansiere det," siger Jacob Bundsgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Bundsgaard

Borgmester (S), Aarhus Kommune, næstformand, Kommunernes Landsforening (KL)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00