Konservative udsætter afgørelse i sag om Nemlig.com-ejer: Det juridiske er ikke ordentligt belyst

Konservative, Radikale Venstre og løsgænger Kåre Traberg Smidt har bremset for, at Socialudvalget onsdag kunne afgøre Københavns Kommunes fremtidige samarbejde med Intervare A/S. Beslutningen lægges nu over til Borgerrepræsentationen.

Medlem af Københavns Borgerrepræsentation Line Ervolder (K) er usikker på, om det juridiske i Københavns Kommunes krav til Intervare A/S er tilstrækkeligt belyst.
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation Line Ervolder (K) er usikker på, om det juridiske i Københavns Kommunes krav til Intervare A/S er tilstrækkeligt belyst.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Der er lagt op til endnu et kapitel i sagen mellem Intervare A/S og Københavns Kommune efter onsdagens møde i Socialudvalget.

Det står klart, efter de tre medlemmer Line Ervolder (K), socialborgmester Mia Nyegaard (R) og løsgænger Kåre Traberg Smidt har valgt at bremse beslutningen om at opkræve dagbøder og tilbageholde betaling til Intervare A/S, indtil virksomheden efterbetaler otte chauffører.

Det var Line Ervolder, der tog initiativ til standsningen. Hun frygter, at det juridiske grundlag bag kommunens krav til Intervare A/S ikke er stærkt nok.

"Jeg synes ikke, det virker til, at det juridiske i sagen er belyst godt nok, og at selvstændige erhvervsdrivende kan defineres som værende i et ansættelseslignende forhold," siger Line Ervolder.

Det drejer sig om de otte chauffører, hvis løn ikke lever op til kommunens arbejdsklausul, og som både overborgmester Lars Weiss (S) og sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) kræver, at Intervare A/S efterbetaler. Line Ervolder mener, at det ikke er tilstrækkeligt belyst, om kommunen har ret til at kræve denne efterbetaling.

Sagen kort

Intervare A/S er moderselskab til Nemlig.com og står for at levere dagligvarer til ældre og udsatte borgere i Københavns Kommune.

I maj viste en undersøgelse fra Københavns Kommune, at seks chauffører og to afløserchauffører har fået cirka 280.000 kroner for lidt udbetalt i løn, pension og feriepenge i forhold til kommunens arbejdsklausul. Kommunen har siden forsøgt at få Intervare A/S til at efterbetale chaufførerne.

Intervare A/S har ikke efterlevet kommunens krav om efterbetaling, da virksomheden ikke mener, at de selvstændige chauffører kan betragtes som lønmodtagere

"Jeg er i tvivl, om kommunen kan pålægge chauffører med eget CVR-nummer at arbejde under ansættelseslignende vilkår. Det fremgår ikke tydeligt nok af sagen, og jeg vil ikke sidde at række hånden op og stemme for noget, der ikke er ordentligt belyst," siger Line Ervolder, der derfor ønsker en 'second opinion' på det juridiske område samt mere åbenhed omkring hele sagen.

Mia Nyegaard (R) gik med til at standse sagen i Socialudvalget. Hun gjorde det først og fremmest af hensyn til de borgere, der modtager Intervares dagligvareservice, og som hun frygter kan komme i klemme.

"Jeg er virkelig bekymret for, at Intervare A/S kontraophæver kontrakten, og at der derfor pludselig står nogle udsatte og ældre mennesker, der ikke får deres dagligvarer leveret. Det synes jeg på ingen måde er i orden."

Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00